Posted on Leave a comment

Осем урока по лидерство от “Междузвездни войни”

 1. Както Йода доказа повече от веднъж, размерът няма значение, ако имате необходимата подготовка.
 2. При всяко предизвикателство, обградете се с големи ментори и екип от доверени хора, както направи Люк. Без значение колко мощна е силата във вас, страхотният екип винаги ще ви отведе по-далеч.
 3. Ако искате да създадете империя, научете се да клонирате себе си (нарича се дупликация)! Така е направил император Палпатин и е доминирал в Галактиката.
 4. … И когато това се случи, уверете се, че имате система, благодарение на която вашата армия от клонинги не зависи от вас. В противен случай, когато не сте около империята си, тя ще се срине (както се случи и с Палпатин).
 5. C3PO беше един от най-ценните дроиди, защото можеше да говори на езиците на другите. Вие също трябва да адаптирате начина, по който говорите, към това, което другите разбират. Важно е това, което вашата аудитория възприема, а не това, което искате да кажете.
 6. Вземете чирак с вас на всяка “битка”. Това е единственият начин, по който те ще разберат нагласата, с която изграждате бизнеса си. Ако правите обучение, мотивационен разговор или събирате екип за решаване на проблем, поканете вашите развиващи се лидери и ще видите, че те така научават повече, отколкото във всички теоретични курсове. Така го правят джедаите и винаги имат нови лидери, помагащи на Галактиката.
 7. “Страхът поражда гняв. Гневът те кара да мразиш. Омразата води до болка.” Йода е казал така, но всеки гуру на саморазвитието би могъл да го каже. Научете се да преодолявате страховете си.
 8. Каквото и да правите, правете го със страстта, с която Джордж Лукас направи “Междузвездни войни”. Това е единственият начин да накарате хиляди хора да се влюбят в творението ви. Това е начинът , по който се изграждат великите движения.Създайте история на успеха, толкова невероятна, че светът да я помни за десетилетия напред!

Искате ли да станете професионалисти в мрежовия маркетинг? Започнете оттук!

Posted on Leave a comment

Инвестирайте в мрежата си!

Интервю на Арт Джонак с Робърт Бътуин

Робърт, ти много бързо започна да печелиш 20-30 000 $/месец, а за по-малко от 2 години месечните ти чекове достигнаха 60-70 000 $. Как го правиш?

Ключът към успеха в този бизнес е да се инвестира правилно в хората от долната линия. Не съм срещал бизнес, който може да се развива без правилно инвестиране! Трябват ти време, пари и други ресурси, за да развиеш умения и да предадеш тези умения на екипа си. Без такива умения и без нужните ресурси умножаване просто няма. ММ се базира на геометричната прогресия, но за да може тя да тръгне, трябва правилно да захранваш с ресурси хората си от долната линия.

Правилното умножаване според компенсационния план на АкваСорс отначало е само чрез три директорски клона. После под всеки директор от първо поколение се развиват по още три директорски клона – ваше второ поколение. Едва след като всички ваши 12 директорски групи се стабилизират и постигнете ниво Екз. Директор, може да започнете да развивате още три директорски клона, но не повече. Ако сте научили първите си трима директори да работят правилно, техните групи ще продължат да се развиват без ваше участие, а доходите ви ще растат все повече и повече… – коментар от д-р Петър Найденов

Всичко се свежда до правилно инвестиране на ресурси в хората от долната линия. Така те могат да привличат и клиенти, и лидери. Повечето хора са просто потребители на качествени продукти, които не искат нищо повече. Но има и такива, които могат също да градят бизнеса. Някои стигат донякъде и спират, а други не спират, докато не стигнат върха. Всичко опира до визията – и при хората, и при фирмите. Тези, които не вярват, че струват повече, спират на определено ниво. Другите търсят начини да се развиват още.

Въпросът не е толкова в компенсационния план – това дори не е първото, което гледам. Очевидно е, че за да успяват, МЛМ компаниите трябва да плащат прилично. Но ако става въпрос за 1% повече на 4 поколение, винаги ще се намери някоя друга компания, която плаща малко повече. По-важни са ценностите на собствениците на компанията, душите им, културата, която те налагат, продуктите… А най-важното е да откриеш такива стратегии (независимо от коя област на бизнеса и маркетинга), които дават резултат в твоя мрежов бизнес. Щом откриеш какво работи, тестваш го на топлия пазар (сред близки и познати). Ако наистина работи, прилагаш го масово.

Спомням си за една бизнес кампания, която провеждахме чрез писма. В нея предлагахме на хората да се включат в бизнес, чрез който могат да забогатеят. Един много активен човек от моята долна линия бързо включи 500 души, а даже искаше да продължи да включва още и още. Но това не би имало смисъл – лудост е да имаш 500 души пряко под себе си!

Реших да му помогна да открие тези, които наистина искат да развиват бизнеса, чрез второ писмо. Разбрахме се, че той ще плати по 50 ст./писмо, аз – по 25 ст, и моят спонсор – също по 25 ст. Това помага да се дуплицира процесът. Написахме писмо “Кой иска 10 000 $ за Коледа?” и го разпратихме на тези 500 души. В него им предлагахме да си купят специална касета с презентация, за да работят по-ефективно. А всеки, който си купи касета, ще получи още една без пари. Започнахме да работим с хората, които бяха готови да направят каквото трябва, и успехът не закъсня.

В ММ е важно да имаш достатъчна дълбочина на структурата – тя дава стабилност. Много важно е да стабилизираш клоновете си като ги развиеш в дълбочина до няколко поколения – само тогава бизнесът ти има здрави корени, а ти получаваш пасивни доходи. За да успеем в този бизнес, трябва да откриваме и възпитаваме лидери, и да им помагаме да направят същото. За целта се иска да работим много и умно. Но само това не стига – важно е също да открием компания, с която да работим цял живот. Тогава няма нужда да се местим въобще.

Ако искате да сте наистина професионалисти в МЛМ и да се радвате наистина на хубав стил на живот, не бива да работите с повече от една компания. В световен мащаб не се е случвало някой да успее с две компании. За да успее човек да стигне до върха само в една компания, трябват лични качества и концентрация на ресурсите. Но така е с всеки бизнес – не са толкова много хората, които са на върха в който и да било бизнес.

При мен се случи така, че първата МЛМ фирма, с която работех, не бе подходящо “превозно средство” за мен. Тя плащаше добре само в началото, и колкото повече работех, толкова по-трудно ставаше да се напредва, защото собствениците променяха условията. Това бе причина за недоволство на много от нас, лидерите – докато собствениците междувременно си купуваха още къщи и коли. Затова реших да започна нов МЛМ бизнес. Но тъй като се нуждаех от парите от първата МЛМ компания, реших да не пипам мрежата си там и да продължа да инвестирам част от чека си от нея (компания 1) в хората, които работеха там (в компания 1).

Преместих се от тази компания, защото виждах, че само собствениците забогатяват, а не и лидерите – в плана нямаше достатъчно бонуси, предназначени за лидерите. Но продължавах да получавам чекове от първата компания, защото не нарушавах нейните правила. Междувременно изграждах новия си бизнес като се запознавах с нови хора. Научих се да правя това, което препоръчва Големият Ал – познаване, харесване, доверие. Същността на МЛМ е в това да превръщаш непознати в приятели. Всеки един нов човек може да ти отвори стотици врати.

А като разбра, че тази компания не става за тебе, каза ли го на хората от мрежата си?

Разбира се, че не – това е само моята гледна точка. А кой съм аз, че да решавам кое е добро за други хора? Те имат право на избор, и щом нещо ги устройва, защо да им се бъркам? Не бива да се опитвам да им влияя, защото може и да греша. Аз не винаги съм прав дори за себе си, а какво остава за другите. Ако тях ги устройва това, което правят, нека си работят спокойно. Постепенно обаче и други лидери напуснаха, защото като се изкачваха нагоре, виждаха, че няма смисъл.

Някои лидери вярват, че ако напуснат, и другите лидери от техните мрежи ще ги последват?

Реалността е, че 80% от лидерите ви няма да ви последват. Те имат изградени структури, които им носят доходи, на които те разчитат и от които зависят. Затова ако решите да започнете втори ММ бизнес, работете и със старата си компания, и не пипайте лидерите си от нея! Намерете други хора, с които да изградите новата си мрежа – защото пипнете ли старата си мрежа, там чекът ви се срива. А тези пари са ресурсите, които ви трябват, за да напредвате в новия си бизнес.

Фактически ти не си работил с две програми едновременно, а си решил да почнеш друга?

Не можеш да работиш на две места. Нуждаеш се от ресурси – време и пари, за да направиш бизнес. Трябва да научиш нужните умения. Но най-голямата опасност е, че може да създадеш съмнение в долната линия – хората да си помислят “Щом Роберт прави така, значи нещо не е наред… я и аз да се захвана с нещо друго”. В нашата индустрия няма тайни – всичко излиза. Някой от долната линия ще разбере и това непременно ще създаде колебания и съмнения.

Ето какво става, когато работиш в две МЛМ компании. Включваш някого, той вижда, че си в компания А и Б, и си казва “Щом моят спонсор е в две ММ компании, и аз мога така”. Но понеже не харесва компания Б, избира друга – В. После той включва някого, новият освен в А отива в Г, защото не харесва В – и т.н. А после започват да се записват взаимно и всичко рухва.

Всички компании искат да те накарат да стигнеш върха на плана им. На върха се плаща най-много. Но ако работиш едновременно в две компании, и ако от всяка имаш по 100 единици обем (общо 200), няма да получаваш толкова пари, колкото ако работиш само в една компания и имаш обем 200 – ако си само в една компания, получаваш много повече пари. Трудно е да се стигне върха дори само в една ММ компания, да не говорим за повече. Няма да ти стигнат ресурсите.

А какво значи за теб да имаш много източници на доходи?

Вярвам, че ММ трябва да бъде само един от многото ни източници на доходи. С парите от него може да се инвестира в друг бизнес или в недвижимост. Не бива да инвестирате едновременно в няколко ММ компании, защото така доходите ви само намаляват. Но може да инвестирате в информационен бизнес – да продавате умения, да правите семинари, да пишете книги и пр. – неща, които обичате. Или да се свържете с хора, които предлагат възможности за инвестиране на печалбите, например в недвижими имоти. Но това са напълно отделни индустрии.

Posted on Leave a comment

Как да създадем табло на мечтите / на визията

В началото бе Словото. Всичко, каквото човешкият ум може да си представи, човек може да постигне. Искайте и ви се дава. Способността да мечтаем ни е дадена, за да постигаме мечтите си. Без визия човек пропада. Не мечтайте живота си, живейте мечтите си.

Време е да укрепим мускулите на органа си за мечтаене! А това става най-добре, като си направим табло на мечтите, което да виждаме всеки ден на стената срещу нас, на тавана на спалнята си, на екрана на компютъра и телефона си, в колата си, в офиса си. Това ще ни напомня накъде искаме да вървим и какво искаме да постигнем.

А когато постигнем мечтите си, време е да се отправим към следващите, по-големи мечти. Нищо не може да ни спре, ако вярваме в себе си – с Божията помощ всичко е възможно!

За да създадете свое табло на мечтите, известно още като табло на визията, можете да следвате следните стъпки:

 1. Определете намеренията си: Започнете с размисъл върху вашите цели и мечти. Помислете какво искате да постигнете в различни области от живота си, като кариера, взаимоотношения, здраве, финанси, пътешествия, личностно израстване и т.н.
 2. Събирайте материали: Събирайте изображения, цитати и други визуални представяния на вашите цели и мечти. Можете да ги намерите в списания, книги или онлайн.
 3. Изберете дъска: Изберете дъска, която е достатъчно голяма, за да покаже всичките ви материали. Можете да използвате коркова дъска, дъска за плакати или дори цифрова дъска.
 4. Организирайте материалите си: Подредете материалите си на дъската по начин, който е смислен за вас. Можете да ги групирате по категория или тема или да ги подредите по начин, който ви вдъхновява.
 5. Изложете вашето табло на мечтите: След като вашето табло на мечтите е готово, намерете място, където да го покажете, така че да го виждате всеки ден. Това ще ви помогне да запазите целите и мечтите си на преден план и ще ви мотивира да предприемете действия за постигането им.

Целта на това да имате табло на мечтите е то да ви помогне да визуализирате вашите цели и мечти и да ви вдъхнови да предприемете действия за постигането им. Така че, уверете се, че редовно го преглеждате и предприемате стъпки, за да превърнете мечтите си в реалност.

Допълнителни съвети за всяка стъпка:

Определете намеренията си: Това е най-важната стъпка, тъй като определя тона за останалата част от процеса. Отделете достатъчно време, за да помислите какво наистина искате. Бъдете конкретни относно целите и мечтите си. Използвайте позитивен език и се фокусирайте върху това, което искате да постигнете, а не върху това, което искате да избегнете. Например, вместо да кажете „Не искам да съм разорен“, кажете „Искам да съм финансово стабилен“.
Допълнителен съвет: Запишете целите и намеренията си в дневник или тетрадка и ги преглеждайте редовно, за да останете фокусирани и мотивирани.

Събирайте материали: Потърсете изображения, цитати и други визуални представяния, които резонират с вас и отразяват вашите цели и мечти. Бъдете креативни и изберете неща, които ви вдъхновяват и вълнуват. Не се тревожете твърде много за това как всички те ще паснат заедно – можете да ги организирате по-късно.
Допълнителен съвет: Помислете дали да не използвате различни материали, като снимки, рисунки, изрезки от списания или дори ваши собствени произведения на изкуството.

Изберете дъска: Ако предпочитате физическа дъска, обмислете използването на коркова дъска или табло за плакати. Ако предпочитате дигитална дъска, има много онлайн инструменти и приложения, които могат да ви помогнат да създадете такава.
Допълнителен съвет: Ако създавате физическа дъска, помислете за добавяне на някои декоративни елементи, като боя, стикери или блясък, за да я направите визуално по-привлекателна.

Организирайте материалите си: След като разполагате с всички материали, време е да започнете да ги организирате на дъската си. Можете да ги групирате по категория или тема, като кариера, здраве или взаимоотношения. Или можете да ги подредите по начин, който ви вдъхновява, като например създаване на колаж или визуален разказ.
Допълнителен съвет: Опитайте се да не премисляте организационния процес – важното е вашето табло на мечтите да отразява вашите цели и да ви вдъхновява да предприемете действия.

Изложете вашето табло на мечтите: След като то е готово, намерете място, където да го сложите така, че да го виждате всеки ден. Това може да е във вашата спалня, офис или друго видно място в дома ви. Уверете се, че е лесно видимо и достъпно, за да можете да го преглеждате редовно.
Допълнителен съвет: Помислете за създаване на умалена версия на вашето табло на мечтите, която можете да носите със себе си, като снимка или цифрово изображение, за да ви напомня за вашите цели през целия ден.

Ключът към създаването на табло на мечтите е да го направите лично и значимо за вас. Бъдете креативни и експериментирайте с различни материали и оформления. И най-важното, използвайте вашето табло като инструмент, за да останете фокусирани, мотивирани и вдъхновени да постигнете целите и мечтите си.

Posted on Leave a comment

Марк Ярнел: Намерете си ментор!

Аз дестилирам всичко, свързано с успеха в ММ, до едно нещо – и това е наставничеството. Някои от нас са наистина на високо ниво, хората в най-високите редици на нашата индустрия печелят страшно много пари и това е заради менторството, наставничеството.

Бях благословен през годините с трима много важни ментори. Това беше ключът към моя успех – наистина имах страхотни ментори.

Ментор е някой, който постоянно демонстрира какво е възможно. Ако те са го направили и можете да стигнете до тях, помолете ги да ви станат ментори.

Истинските лидери са много достъпни. Намерете някой във вашата горна линия, който демонстрира в момента това, което е възможно, помолете го да ви обучава и след това просто млъкнете и го слушайте.

Първият ми ментор, когато бях още пастор в църква, беше д-р Норман Винсънт Пийл… към цялата статия >>

Posted on Leave a comment

Да се върнем към мрежовия маркетинг

В мрежовия маркетинг истината е достатъчно добра! Няма нужда да преувеличавате! – Дейна Колинз

От корпоративен кариерен път до мултимилионер от мрежовия маркетинг

Дейна Колинс се насочва към мрежовия маркетинг преди 17 години, след като осъзнава, че пътят на корпоративната кариера, по който върви, няма да изпълни мечтите й да стане майка и домакиня. Поглеждайки в кристалната топка, тя осъзнава, че след 5 години ще бъде едно или две стъпала по-високо на корпоративна стълба, облегната на грешната стена. Това осъзнаване я подтикна да погледне по-отблизо професията на мрежовия маркетинг. Виждайки, че може да направи достатъчно пари, за да ходи в мола без вина, тя скача в бизнеса.

Въпреки това, като много хора от корпоративния свят, тя е смутена от простотата на бизнеса и се опитва да го джазира. Със силен опит в продажбите тя успява да убеди другите да се присъединят към нея. За съжаление, сложността, която създава, прави невъзможно тези, които тя записва, да успеят. Тя прави парите си за мола без вина, но е разочарована, че не изгражда организация. Затова решава да стане студент по професията и да преодолее себе си.

След като внедрява основните принципи на мрежовия маркетинг в своя бизнес, тя бързо става един от най-добре печелещите в своята компания и мултимилионер. Удостоена е с най-високото отличие от своята компания за принос в обучението и въвеждане на инструменти, които поставиха нейната компания на картата на света. Продължавайки дуплицирането на тези основи, дана поддържа статута си на най-висок доход в своята компания повече от 10 години.

Най-голямото постижение на Дейна до момента е 3 деца на 17, 15 и 11 г. Тя е много присъстваща в живота им, докато изгражда своя бизнес за мрежов маркетинг. Заедно със съпруга си, бивш армейски рейнджър и собственик на частна охранителна компания, те живеят в Савана, Джорджия, на вода. Дейна обича да пътува по света, да издържа на предизвикателството на кросфита, да посещава ТЕД конференции и да сърфира.

Дана активно подкрепя своята организация за мрежов маркетинг като треньор и ментор, така че нейният опит да се превърне в далновидност на другите, за да могат те да създадат живота на мечтите си.

За повечето от нас, включително и за мен, професията мрежов маркетинг беше нещо, което се бях заклела лично и публично, че никога няма да правя. И съм сигурна, че си мислите „Да, това бях и аз“, защото това е едното нещо, което повечето хора казват, че никога не биха правили. Поне това е моята история. И вероятно това е и вашата история, вероятно не сте тръгнали да търсите професията, а случайно сте попаднали на нея.

Нашият бизнес се нарича мрежов маркетинг. Един от насрещните ветрове, пред които сме изправени особено след 2020 г. е, че сме разводнили модела си. Имаме много специфичен бизнес модел в рамките на директните продажби, които обхващат и електронната търговия, и социалните продажби, и кутии, за които може да се абонирате да идват до вратата ви всеки месец. Всички тези неща попадат под чадъра на директните продажби, но мрежовият маркетинг е много специфичен модел.

Мисля, че през 2020 г. се отклонихме от правилния модел на бизнеса, и то много. Не можехме да излезем и да правим нещата, които дотогава бяхме правили, и до голяма степен се превърнахме в нещо като електронна търговия. За много компании в ММ 2020, 21 и 22 бяха невероятни години. Хората бяха заседнали у дома и можеха да купуват неща само чрез интернет. Освен това имаше опасения за недостиг, така че хората се запасяваха с продукти. Ако сте в компания, която предлага хранителни продукти, хората може да са купували по 20 опаковки протеини на прах, така че да имат трайна храна, която не се разваля.

Така че видяхме безпрецедентни неща да се случват през тези години. Едно от нещата, които не се случиха обаче, е нещото, което е една от самите основи на нашата професия и по-специално на нашия бизнес модел: спряхме да набираме рекрутъри, които на свой ред набират дистрибутори. Знам, че думата рекрутър е проблемна дума, но ще разясня защо съм толкова страстна за това, което правим, защо трябва да го споделяме повече, особено точно сега, и защо трябва да се гордеем с нашата професия.

Трябва да станем смели и да спрем да се опитваме да се преструваме, че бизнесът ни е нещо различно от това, което е, защото годините след 2020 ни показаха, че когато не набираме рекрутъри, забавяме развитието на бизнеса. Ще ви помогна да разберете малко повече какво ни прави толкова уникални и защо нашият модел за мрежов маркетинг е по-добър бизнес модел от други модели за директни продажби. Нека просто изясним, че през 2020 г. бяхме наистина фокусирани върху привличането на клиенти. Клиентите са крайната игра и те са невероятно важни за това, което правим, защото в крайна сметка ни плащат за изграждането на лоялни клиенти, нали? Така че това е, което мислим, че трябва да правим. И така, фокусирахме се върху това през 2020 г. и затова в следващите години нямаме геометричния растеж, който идва от добавянето на екип!

Ето някои причини, поради които споделянето на възможността сега е по-важно от всякога. Когато за първи път се запознах с моята компания, мислех, че това е едно от „онези неща“ и веднага спирах всеки разговор за възможността. Скоро наистина се влюбих в продуктите, и мисля, че това се случва с много хора. Ние се влюбваме в продуктите, но възможността не е интересна за нас.

Имах много идеи за мрежовия маркетинг и те се основаваха на това, което други хора бяха казвали, хора, които нямаха никакъв опит в професията и никакъв реален успех в други области на собствения си живот. И все пак те хулеха тази професия и сееха семена в съзнанието ми. Когато ние споделяме възможността с хората, трябва да си имаме едно наум, че за тях това е единственото нещо, което са казали, че никога няма да правят! Имаме наистина трудна работа, но компаниите ни плащат толкова добре и има бонуси за автомобили, а не бонуси за велосипеди, защото нашата работа е да покажем на хората, че това е наистина солиден, благороден, почтен и невероятен бизнес модел. Това е, за което ни се плаща!

Щом сте тук, това означава, че сте били готови да отворите ума си, били сте готови да обмислите различен набор от идеи. Така че наистина ви поздравявам за това, защото това изисква смелост. Вярвам, че накрая ще осъзнаете, че именно тази смелост е това, което ще ви движи напред като лидери в мрежовия маркетинг и ще помогне и на други хора да отворят умовете си за това, което правим, какво имаме и какво може да направи то в живота им.

Мама ми зададе прост въпрос: къде се виждаш след пет години? Знаех, че кариерният път, по който се насочвам, няма да ми даде гъвкавостта, която исках в живота си, защото исках да имам деца и да участвам в живота им. Знаех, че корпоративната кариера, която преследвах, нямаше да ми даде този резултат. Започнах да гледам напред по пътя, виждах накъде отивам и знаех, че наистина трябва да мисля за промяна на посоката. И така, тогава разговорът с човека, който ме запозна с моята ММ компания, започна да се върти в ума ми. Тази жена ми беше казала достатъчно, за да осъзная, че възможността за доходи всъщност е много съществена и че може да се работи гъвкаво и да се съвместява с други задължения като семейство и ходене на работа.

Днес въпросът „къде ще бъдеш след пет години“ е малко по-предизвикателен. Помислете за събитията от последните пет години. Кой би предвидил глобална пандемия? Война в Украйна? Рекордна инфлация? Влиянието на TikTok и неговият възход? Така че имахме безпрецедентна промяна през последните няколко години и сега повече от всякога трябва да обмислим създаването на план за живота си, а не само петгодишен план, нали?

На последното събиране на лидерите, което правим всяка година за моя екип, един от ораторите ни помоли да направим нещо, което ще ви помоля да направите и вие. Нарисувайте 9 реда по 10 точки. Вземете възрастта си и задраскайте точките от първата до тази, която съответства на вашата възраст в години. Точките, които са изключени, представляват годините, които вече сте използвали. Останалите точки представляват годините, които ви остават.

Всеки от нас трябва да разбере, че светът се е променил значително, и то не само през последните пет години. Преди няколко години видях на летището в Атланта над ескалаторите един билборд, на който пишеше, че когато това летище е били строено, средната продължителност на човешкия живот е била 57 години. И си спомням, че си помислих, боже мой, тогава щях да съм почти мъртва, а днес щях със сигурност да съм мъртва. Това е доста невероятно, че просто не толкова отдавна средната продължителност на живота беше 57 години. Днес, тя е около 80-90, така че това е голяма промяна, особено финансово.

Искам да помислите за това: когато 65-годишната възраст е била определена като пенсионна възраст, средната продължителност на живота е била 57 г., така че повечето хора не са достигали пенсионна възраст. И когато хората започнаха да живеят по-дълго и да получават пенсии, за много компании тези разходи започнаха да растат и в крайна сметка направиха компаниите неспособни да се конкурират. Нови играчи влизаха на пазара и те можеха да правят нещата по-евтино, защото не бяха обременени с всички тези разходи за плащане на пенсии на хора, които вече не работеха за тях. Така че днес ние сами трябва да пестим за нашите пенсионни планове, защото компаниите елиминираха пенсионните планове. Грижата за старините вече до голяма степен са отговорност на самите работещи, които сега живеят много по-дълго, а това означава, че трябва да спестяват от това, което и без друго не е достатъчно, така че парите ни да ни надживеят, а не ние тях. Искаме парите ни да продължат толкова дълго, колкото живеем.

На това лидерско събитие дойде един финансов експерт и едно от нещата, които той каза, наистина ме порази: само 12% от населението се чувства добре финансово. А това е човек, който е водещ експерт по управление на богатството, който според Forbes е един от най-добрите финансови умове в света. А останалите 88% от хората? Мнозинството не са подготвени финансово и не се чувстват добре финансово. Ако се случи неочаквано житейско събитие, те не са подготвени. 66% от хората живеят от заплата до заплата.

Той също каза, че за да се пенсионирате, трябва да вземете предвид и инфлацията, а ние преживяхме инфлация през миналата година, знаете, че спестените пари губят стойността си, че инфлацията и данъците също трябва да бъдат отчетени при пенсиониране в това, което спестявате. И той каза, че трябва да сте спестили 2,5 милиона в банка, за да можете спокойно да се пенсионирате. Колко хора смятате, че са готови да си позволят да спрат да работят?

Вярвам, че повечето хора се нуждаят от това, което предлагаме. Вярвам, че имаме отговор, че моделът на мрежовия маркетинг е отговорът. Мисля, че днес сме по-актуални от всякога, защото въпросът, който измъчва толкова много хора днес, е „как мога да се почувствам финансово спокоен“.

Нека да разгледаме историята на мрежовия маркетинг, защото тя си струва да се разкаже и да се знае. През 1946 г. компания, наречена „California Vitamins“,  търсела начин да надхвърли това да бъдат компания за директни продажби. И те осъзнали, че за да растат и да бъдат по-големи, трябва да преразгледат модела на директните продажби. Дотогава единственият начин да градят екип бил чрез специално наети за целта хора измежду най-добрите им продавачи, които можели да изграждат екип в рамките на определена територия. Но после фирмата решила, че от първия ден всеки може да гради екип за продажби,  което било наистина революционно по онова време. Така те промениха парадигмата и преминаха от директни продажби към мрежов маркетинг. Затова десет години по-късно те изживяват нещо, наречено експоненциален растеж. И това е, което мрежовият маркетинг прави: дава възможност да изградите бизнес с експоненциален растеж.

Един от витаминните продукти, продавани от Калифорнийските витамини, се нарича Nutrilite (Нутрилайт). Днес той е номер едно продаван витаминен препарат в света! Номер едно продаван витамин, независимо от канала за продажби, дали е на дребно, дали е Amazon или нещо друго. Това е продукт за мрежов маркетинг, създаден от „California Vitamins“! В крайна сметка имаше двама души в Калифорнийските витамини, Рич ДеВос и Джей ван Андел, които се отделиха и основаха Amway, а след това придобиха Калифорнийските витамини. И чрез Amway днес Nutrilite е най-продаваният витамин в света! За мен това говори много за истинската сила на нашата професия.

 Какво направиха Калифорнийските витамини и какво имаме възможност да направим ние, когато постигнем експоненциален растеж на продажбите? Можем да увеличим растежа на дистрибуторите и на тяхната търговска сила, като помогнем на всички да добавят нови активни дистрибутори. Искам да помислите за това: когато говорите с хората и им казвате, че  трябва да се включат, за да ползват продукти, създавате линеен бизнес модел. Но когато кажем на хората освен продукта да споделят и възможността, и че заедно ще изградим голям екип за продажби, можем да създадем експоненциален растеж.

Да речем, че намерите трима души да излязат и да споделят продукта и възможността на вашата компания и след това тези трима души обучат още по трима души. Сега имате девет души и след това тези девет души всички обучават по трима, стават 27 и след това се превръщат в 81 и след това в 243 и след това в 729, 2187 и 3280. Нека да разгледаме това по друг начин: определено може да намерите 3 клиента този месец, и сигурно можете следващия месец да намерите 9 клиента. Вероятно бихте могли да излезете през следващия месец и да намерите 27 клиенти, което би било наистина трудно. А следващия месец бихте ли могли да излезете и да намерите 81 клиенти? Надали. А след това бихте могли да намерите 243 клиенти? Почти е сигурно, че няма как да направите това! Така че само чрез продажби, което е линеен модел, не можем да създадем този експоненциален растеж.

Но като намерим други хора, които да правят това, което ние правим, а именно да продават продукти, да споделят възможността и да изграждат екипи, можем да създадем този комбиниран експоненциален растеж. А вижте какво се случва, когато просто добавим още един, преминаваме от умножаване по три към умножаване по четири, преминаваме от 4 към 16, към 64, после 256, 1024, 4096, 16 384 или общо 21 845. Погледнете този скок от 3280 до 21 000, и как сега достигаме 4000 много преди да достигнем 3000 само с умножение по три – това е силата на експоненциалния растеж, защото удвоявате растежа като прибавяте само още един човек.

Традиционният модел на директни продажби е да се продава директно на клиента. Очевидно клиентите са крайната игра, но клиентите ви не правят дупликация. Погледнете отчета във вашия бекофис и ще видите, че клиентите не се дуплицират! Клиентите са хора, които се включват, защото харесват продукта, но дистрибуторите идват, защото искат да правят бизнеса. Защото да влезете в мрежовия маркетинг само заради продукта е едно, а съвсем друго е да дойдете, за да говорите с познатите си за „онова нещо“ и че трябва да им продавате продукти, при което ще печелите пари, правейки „това нещо“, за което сте казвали, че никога няма да го правите, и те вероятно са казвали, че никога няма да го правят. Искам да знаете, че клиентите не дуплицират, но екипът ви от дистрибутори го прави – те излизат и намират още клиенти и дистрибутори.

Хората казват, че много дистрибутори напускат, и защо да търсите дистрибутори, ако те ще се откажат? Реалността е, че 50 до 90% от хората, които започват в ММ, не завършват това, което са започнали, но знаете ли какво? Това е вярно за всичко, което хората правят! Дали училище, работа, брак – хората напускат неща през цялото време. Хирата са професионалисти в напускането и в отказването от мечтите си, независимо с какво се занимават!

Но познайте какво се случва, когато хората идват във вашата мрежа като дистрибутори? Те обикват продуктите, те имат по-големи поръчки, те остават с вас по-дълго и са далеч по-лоялни, защото са отделили време, за да се запознаят наистина с ползите от продуктите. Те са убедени повече от тези, които просто опитват отделни продукти. Те казват на приятелите си и на семейството си, че трябва да опитат тези страхотни продукти. Те инвестират повече в бизнеса, те са по-лоялни и остават по-дълго, така че това са хората, които ви помагат да преодолеете отпадането и напускането много по-бързо!

Как мрежовият маркетинг е решение за младите? Ако сте млади, един допълнителен доход би ви позволил да инвестирате и това би ви поставило в позиция да имате тази финансова сигурност в живота си. Да кажем, че сте започнали да инвестирате по 300 долара на месец и сте на 25 години. На 75 години ще сте вложили 180 000, но ще имате на сметката си малко над един милион спестени, което е невероятно. Това е силата на сложната лихва. Когато младите хора разберат как работи натрупването, те ще осъзнаят, че тази възможност е най-достъпният начин, ако сте млади, да създадете значителна инвестиции в бъдещето си.

А ако сте по-възрастни, това е невероятен начин да създадете план Б до края на живота си. Ако са ви останали по-малко от половината точки от онези 90, какво ще стане, ако вместо пари вложите малко пот (усилия) в ММ? Ще си създадете поток от доходи, който може да се увеличава и може да продължи до края на живота ви и след това. Помислете за това: има хора в нашата професия, които са трето поколение в мрежовия маркетинг, те имат бизнес, който са наследили от родителите си, които са го наследили от своите родители, които са започнали бизнеса! Наследяването, което имаме в мрежовия маркетинг, го прави толкова устойчив бизнес модел и средство, за постигане на финансовите цели на всеки човек, който се отвори към него.

В моята долна линия има една жена, която достигна върха на бизнеса. Тя започна на 65 – беше медицинска сестра, която работеше за един доктор, той се пенсионира и тя ми каза, че просто не може да се обучи, за да работи за друг лекар. Аз  я познавах и бях говорила с нея за моята възможност в продължение на години, но тя все казваше, че „това“ просто не е за нея. След това животът се промени и тя се обърна към мен, защото беше решила, че ще започне. Нейният  бизнес тръгна много бързо, защото го работеше като бизнес, все едно че е инвестирала в него всичките си спестявания и е теглила заем от банката. Затова бързо стигна върха на компенсационния план.

Няколко години по-късно дъщеря ѝ почина. Винаги е трагично, когато едно дете умира, а тя не само загуби дъщеря си, но трябваше и да се грижи за внук с увреждания, така че наистина не бе в състояние да продължи бизнеса си. Но хубавото на нашия бизнес е, че имаме горна линия, която е заинтересована от нашия успех, която помага на нашия екип. Така че аз се намесих и нейният екип продължи да се справя много добре, всъщност продължи да расте. Тя вече е в 80-те си години и ми се обади да ми каже, че чекът ѝ за бонус за кола е по-голям от пенсията ѝ по социално осигуряване и че е толкова благодарна, защото благодарение на бизнеса си с мрежов маркетинг има нещо, на което може да се опре финансово. В това е красотата и силата на нашия бизнес.

Някои хора казват „Как да изляза и да говоря с хората за продуктите, когато сме в такава икономическа криза, хората нямат пари“ и пр. Ще им кажа това:

Първо, продуктите, които предлагаме чрез ММ, в повечето случаи превъзхождат това, което хората и без това купуват. Хората вече харчат пари за продукти, които на пръв поглед приличат на нашите, те вече са ги предвидили в бюджета си. Просто ние им предлагаме да използват нещо по-добро.

Второ, направете така, че хората да възприемат това, което предлагате, като нещо ценно. Не гледайте новините, защото те раздуват проблемите и промиват мозъци. Хората харчат пари за какво ли не. Например, скоро имаше концерт на Тейлър Суифт, билетите току-що бяха пуснати в продажба и дъщеря ми искаше да си купи билет. Тя имаше ранен достъп и беше номер 2000 в опашката! Така че е въпрос на ценност – ако хората възприемат  стойността, те ще дадат парите. Толкова е просто. Така че ние трябва да се погрижим нашето предложение да съдържа ценност, и да има нещо много ценно в модела, който предлагаме. Да, нашите клиенти да могат да поръчват онлайн, но също така имат и вас на разположение, имат номера на мобилния ви телефон. Те могат да ви се обадят, да ви задават въпроси директно, а не да попаднат на телефонен секретар, който казва „Натиснете 4, след това натиснете 3“, докато не стигнеш до жив човек. Те знаят, че ще им вдигнете телефона, ще говорите с тях, ще им обърнете внимание. И тогава, когато нещо се промени в живота им, те ще ви се доверят достатъчно, за да изслушат какво имате да предложите по отношение на този бизнес модел, тази невероятна възможност.

Така че не вярвам, че сегашното време не е добър момент. Мисля, че бизнес моделът, който сме възприели последните няколко години, не е точно мрежов маркетинг. Да, работим нещо, не знам какво правим, но това не е мрежов маркетинг и не е същата възможност. Трябва да се върнем към разбирането на това, което правим. Трябва да спрем да се опитваме да променим името на бизнеса. Трябва да спрем да се наричаме нещо различно от горди професионалисти в мрежовия маркетинг, защото в крайна сметка това сме ние, това е, което правим, и трябва да отстояваме това, в което вярваме.

Трябва да бъдем най-добрите в мрежовия маркетинг, най-добрата версия на себе си в нашата професия. Така един ден в не много далечното бъдеще хората ще завършат гимназия или колеж и ще кажат, че искат да започнат бизнес с мрежов маркетинг. Те ще знаят, че това е великолепен бизнес модел и че просто трябва да намерят компанията, с която искат да работят. Това е, към което трябва да се стремим и знам, че заедно можем да направим това. Имам доверие във всички вас защото сте били достатъчно отворени и достатъчно смели, за да направите нещо, за което вероятно преди сте казали, че никога няма да го правите…

Posted on Leave a comment

Седемте принципа на пасивното богатство

Хората казват, че парите не са всичко – нужни са ни също така свобода и време! За какво са ни огромни доходи, ако нямаме време? И за какво ни е свободното време без доходи? Бил съм и в двете ситуации, затова знам от собствен опит.

Започнах да работя здраво на 13-годишна възраст. Получавах по 1.75$ на час и се мислех за богат. Но въпреки това трябваше да пестя цяло лято, за да събера за скейтборд. Струва ми се, че именно тогава ми се прииска да стана милионер. Разбрах, че ако искам да го постигна, ще трябва да получавам малко повече от 1.75$ на час. Затова на следващата година смених работата си. Продължавах да работя усилено и да редувам различни професии – продавач на захарен памук и чипс, барман, камериер, фабричен работник, технически аналитик, бизнес аналитик, консултант по мениджмънт на международно ниво, предприемач.

Мислите, че вече бях постигнал целта си… Нищо подобно. Бях имал и шестцифрени доходи без капчица лично време (като консултант по мениджмънт и собственик на бизнес), и никакви доходи и всичкото време на света (повечето от нас са били там поне веднъж в живота си). Мразех и двете положения, но не знаех как да ги променя. А като гледах богатите и свободни хора, които се наслаждаваха на вили, яхти и други екстри, нямаше как да не се питам: “Какво правят тези хора? Как успяват да си правят кефа всеки ден, докато аз се трепя от работа?”

Това продължи, докато научих принципите, които сега ще споделя с вас. Всеки би могъл да се радва на по-добър живот, стига да знае какво да прави и да постоянства, докато постигне целите си. Пасивното богатство означава свобода. То не е да разменяме време за пари, нито да се надбягваме с часовника. Не го интересува къде сме. Не ни преценява по външния вид. То идва, независимо дали работим или не. И е мощно. Време е да овладеете седемте принципа, стоящи зад ВСЯКА система за пасивно богатство.

ПРИНЦИП №1: УМНОЖАВАНЕ

“Умножаване” означава просто способността да копирате или умножавате системата или стратегиите, от които изкарвате пари.

Ако сте лекар, водопроводчик, адвокат или счетоводител, тези професии не се поддават на умножаване. Великият хирург не притежава свобода, тъй като не може да се “умножи”. Хирурзите наистина са добре платени, но престанат ли да оперират, парите секват. Единствено великият дупликатор може да се радва на значително пасивно богатство – с други думи само този, който копира системи и стратегии.

Някои от най-големите дупликатори са изградили свои империи на свободата. Сред тях са бизнесмени в областта на музиката, киното, софтуера, мрежовия маркетинг, финансите и други. Всяка година те могат да си вземат по два пъти шестмесечна ваканция. Да седнат и да се отпуснат. Да се пенсионират още утре (обикновено не го правят, тъй като вършат нещо, което им доставя огромно удоволствие). И бизнесът на всички тях е свързан с умножаване.

Правилото, по което ще се ориентирате дали сте овладели силата на умножаването, е следното: печелите ли пари, ако не работите? Ако отговорът е не, значи системата ви не се дублира. Може да имате прекрасна работа и да сте велики специалисти, но едва ли ще се радвате на богатство и свобода едновременно. Ако отговорът е да, притежавате потенциал за богатство и свобода. Но умножаването е само началото.

ПРИНЦИП №2: СИСТЕМА

Няма пасивно богатство без система. Не е нужно да я измисляте, а само да я използвате.
Музикантът може да сътвори песен веднъж и да я умножава толкова пъти, колкото желае, но ако не съществува система за разпространение на музика, той няма да има пасивен доход.
Притежаването на акции е също система за умножаване. Можете да умножите парите си чрез купената от вас акция. Компанията, в която инвестирате, е вашата система. Колкото по-добра е системата, толкова по-значителни доходи ще получавате.

Мрежовият маркетинг също е система. И собствениците на компанията, и независимите й сътрудници могат да изградят пасивно богатство, като ползват продуктите, препоръчват ги на познатите си, включват нови сътрудници и ги учат да правят същото. Така всеки човек може да развие своя мрежа, в която има много хора, които правят няколко прости неща, подлежащи на умножаване. Когато развивате мрежата си достатъчно дълго време, включените от вас хора на свой ред ще започнат да включват все повече нови хора. Така печалбата ви ще расте все по-бързо, а усилията, които лично полагате, ще стават все по-малко, докато един прекрасен ден осъзнаете, че без усилия се радвате на все по-големи пасивни доходи.

А ето няколко примера за системи, които не се умножават: да опитваш всяка възможност, която ти се представи, или да инвестираш в закупуването на акции и след това да решиш, че е време да продаваш, или да се присъединиш към компания за мрежов маркетинг и да опитваш да правиш всичко сам. Това се нарича “загуба на време и енергия”.

Пасивното богатство е непостижимо без система.

ПРИНЦИП №3: ЛИВЪРИДЖ (ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЛОСТОВЕ)

Дали сте се притеснявали някога, че докато вие работите с пълна пара, други хора, които очевидно не полагат толкова усилия като вас, изкарват повече пари? Ето защо: За тях работят или техните пари, или репутацията им, или други хора. Това се нарича “ливъридж” или “използване на лостове” – да правиш така, че да накараш нещо или някой да работят за теб.

Комбинирането на принципа на лоста със система за умножаване прави нещата още по-добри. Когато една филмова звезда се прочуе, започва да печели повече пари за същото време благодарение на своята репутация. Ако разполагате с много пари, също може да ги използвате като лост – инвестирайки в системи, благодарение на които те ще се увеличат още повече. Нека системата работи за вас! Именно затова се казва, че “пари при пари отиват”.

Не използваме ли принципа на лоста, какъвто и бизнес да започнем, ще бъде равносилно на намиране на нова работа. А аз знам, че вие не желаете нова работа. В противен случай сега нямаше да четете тези редове. Но какво да правим, ако нямаме нито пари, нито слава? В такъв случай е наложително други хора да работят за нас. Не се налага вие лично да наемате хора. Стотици хора продават книгата на даден автор, но той не е наел нито един от тях. Само малка част от хората във вашата МЛМ организация са включени лично от вас, но те са довели още много хора, повечето от които вие дори не познавате лично. И всички те са независими страни по договор с МЛМ компанията.

Както виждате, щом и другите хора във вашата организация използват системата за умножаване, вие сте на път към пасивното богатство. Но все още имате да учите.

ПРИНЦИП №4: ДИСЦИПЛИНА

Пасивното богатство не идва мигновено – за това е нужна дисциплина. Случва се човек да се доближи до истинското пасивно богатство, но вниманието му да бъде привлечено от друга възможност и да реши да започне отначало. Именно това е причината хората да се провалят. Те откриват система за умножаване, но не й остават верни достатъчно дълго. Или избраната компания не е достатъчно солидна, за да оцелее за дълъг период от време.

Ако пишете книга, трябва да я довършите. Ако изграждате мрежова организация в МЛМ, не можете да работите в две фирми или непрекъснато да прескачате от една компания в друга. Трябва да се посветите задълго.

Следващият принцип обяснява защо е толкова важно да постоянстваме.

ПРИНЦИП №5: ЕКСПОНЕНЦИАЛЕН РАСТЕЖ

При изграждането на пасивен доход съществува ясно определена връзка между времето, доходите и усилията. В началото изразходваме време и не получаваме почти нищо. Но с времето започваме да получаваме все повече и повече, без да увеличаваме усилията си.

Да речем, че всеки месец влагате в спестовната си книжка 500 евро. За да ги изкарате, вие сте вложили много часове труд, но през следващия месец те ще ви донесат по-малко от 1% лихва. Вашите припечелени с толкова труд 500 евро ви носят за един месец едва 4 евро пасивен доход!

Съвсем друг е случаят, когато работим достатъчно дълго с една и съща МЛМ компания. Ако постоянстваме около 4-5 години, работейки дори само 1-2 часа на ден през свободното си време, след това можем да се радваме на значителни пасивни доходи. Обаче през първите една-две години сумата съвсем не е впечатляваща. Познавам хора, които през първите си две години в мрежовия маркетинг не са изкарвали нищо, но след третата започват да печелят шестцифрени суми всяка година. Това са стотици хиляди евро пасивни доходи!

Чували ли сте за прочули се само за една нощ рок-групи или актьори? Те ще ви кажат, че този звезден миг им е струвал години на чакане и мизерстване. Същото се отнася и за пасивното богатство. В мрежовия маркетинг не се забогатява бързо. Но с годините със сигурност се забогатява, ако усвоим нужните умения и постоянстваме!

ПРИНЦИП №6: ЛИДЕРСТВО

За да се радвате на пасивно богатство и на свободата да живеете според своите мечти, трябва да сте готови на разумен риск, да се научите да вземате бързо решения и да вдъхновявате хората. С две думи, трябва да се превърнете в лидер. Това не означава, че трябва да сте политик или генерал. Не е нужно да ходите на война, нито да изнасяте речи. Но трябва да изградите характера си.

Един мъдър философ е казал: “Преди да спечелиш един милион долара, трябва да станеш милионер”. Имал е предвид да развием у себе си съзнание на лидер. За да спечелим един милион, преди това трябва да придобием навици на милионери.

Ето един добър тест. Запитайте се: “Би ли искал един милионер да развива бизнес с мен?” Ако отговорът е “не”, тогава може би ще трябва да изключите телевизора, да си купите нов костюм и да погледнете сериозно на бизнеса. Не забравяйте, усилията ще ви се отплатят, но първо трябва да платите цената, плащана от всеки лидер.

ПРИНЦИП №7: ПОДДЪРЖАНЕ

Да речем, че сте си изградили пасивен доход. Всеки месец получавате чек, независимо дали работите. Е, истината е, че светът е пълен с промени и дори за поддържането на пасивните доходи са нужни известни усилия. Ако пасивният ви доход се базира върху солидна система за умножаване, няма да се иска кой знае какво от вас, но все пак трябва да държите нещата под око.

Повечето предприемачи правят в своя бизнес някои промени всяко тримесечие, за да останат на върха. Дистрибуторите с големи организации в мрежовия маркетинг продължават да посещават всички срещи и да записват нови членове. Но не така, както са го правили през първата си година.
Пасивният доход не ви освобождава от всякаква отговорност. Всъщност понякога той дори увеличава отговорността. Но чрез пасивния доход ние се превръщаме в лидери, разполагаме с времето си и ръководим собствения си живот. А другите ни гледат с възхищение.

КАК ДА ЗАПОЧНА ДА СИ ИЗГРАЖДАМ ПАСИВЕН ДОХОД?

Принципите са чудесно нещо, но имате нужда от план. Както може би знаете, Интернет вдъхна нов живот и даде нов имидж на Мрежовия маркетинг. Ние разработихме професионална система, която позволява на всеки да изгради бизнеса си в мрежовия маркетинг не само по традиционния начин (чрез лични срещи и разговори с хора), но също така и с помощта на Интернет. Който и начин да изберете, можете да успеете!

Обадете ни се на тел. +359 888 540442 или ни пратете имейл – нека се срещнем или се видим на зуум или вайбър, да си поговорим и да решим заедно какво е най-доброто за вас. Още от далечната 1996 година ние помагаме на хора като вас да си изграждат пасивни доходи чрез собствен МЛМ бизнес. Сигурни сме, че ако се харесаме, можем да помогнем и на вас!

„Вселената обича бързината – щом сте попаднали на възможност, не се колебайте, не губете време, действайте веднага!” – д-р Джо Витале (цитат от филма „Тайната”)

 

Posted on Leave a comment

Встъпителен курс по ФГ на живо

Семинарът, който ще промени живота ви и ще ви покаже как да станете финансово независими.

Водещ: Емил Найденов – национален координатор на мрежата “Финансова грамотност”.

Провежда се при набиране на група от 12 човека. Прдължителност: 4 часа.

Цена 50 лв. плюс разходите за наемане на малка зала (която се осигурява от организаторите). Залата трябва да има достатъчно голяма маса, около която да се настанят участниците, за да играят играта “Потоци пари 101”.

Семинарът протича в две части: теоретична и практическа.

Теоретичната част е около 90 минути и включва всички най-важни знания по финасова грамотност – потоци пари, приходи, разходи, активи, пасиви, добри и лоши дългове, финансова сигурност, финансова независимост, финансова свобода, трите плана за вашите лични финанси и др.

Практическата част представлява представяне и първо изиграване на играта “Потоци пари 101” на Робърт Кийосаки, което е безценно.

Всички участници в семинара получават специален код, с който могат да си закупят с отстъпка книги по финансова грамотност от издателство “Анхира”.

Ако искате да организирате такъв семинар във вашия град, трябва да осигурите пътните разходи (по 8 л бензин на 100 км.).

За повече информация и записване се свържете с Емил оттук или на тел. 0888920484. Оставете му свои данни за контакт и ще се свържем с вас, за да ви уведомим за предстоящи семинари.

При интерес се провежда двудневен семинар, който е още по-полезен. Вторият ден е за въпроси и отговори и затвърждаване на знанията, както и за пълно изиграване на двете части на играта “Потоци пари” и съставяне на бизнес план за постигане на личните финансови цели.

Posted on Leave a comment

История с дървар

Опитен дървар минал покрай мъж от току-що пристигнала група нови дървари. Новакът удрял здраво с брадвата по едно голямо дърво, но успявал само да насече кората. Като видял колко скромни резултати дават всички тези усилия, опитният дървар казал:

– Хей, защо не си наточиш брадвата? Така работата ти ще бъде много по-ефикасна.

– О, нямам време да я точа, – отвърнал новакът. – Имам си достатъчно работа, трябва да отсека това дърво.

Мнозина от новите дистрибутори в Мрежовия маркетинг (ММ) страдат от синдрома “тъпа брадва”. Те си поставят цели, работят усилено, но така и не постигат желания успех. Защо ли? Защото не отделят време “да си наточат брадвата” като усвоят нови, продуктивни умения. Те хвърлят на вятъра всичките си усилия и възможности. А ако посветят част от времето, което влагат в трескави, но безплодни действия, те биха имали огромна полза.

Както казва специалистът по ММ Том Паредес, човек трябва да бъде обучен, дори да започне работа в някое от заведенията на Макдоналд’с. Какво странно има тогава, че се налага да инвестира известно време и усилия в усвояването на нови умения за изграждане на кариера в мрежовия маркетинг?

Какво става, когато новите дистрибутори се впуснат неинформирани в мрежовия маркетинг? Нека се върнем към историята на нашия дървар-новобранец. Накрая той се уморил да удря с тъпата брадва по дървото и отчаян се запътил към железарския магазин.

– Да, брадвата ти наистина е тъпа – рекъл собственикът на железарията. – На твое място обаче не бих се занимавал с точенето ѝ. Има нов начин за рязане на дървета и той е за предпочитане пред острата брадва. Нарича се електрически трион.

Давай ми този трион и да се махам оттук – отвърнал дърварят. Взел триона и изчезнал в гората. След два дни се върнал в магазина – плувнал в пот, силно депресиран, а целите му ръце били в пришки.

– Хей – обърнал се към собственика той. – Ти каза, че с този трион ще имам по-добри резултати. Два дена не съм спрял да търкам и все още не съм успял да отрежа нито едно дърво.

– Дай тук триона, синко, да видя какъв е проблемът. – Собственикът на железарията огледал триона и не забелязал нищо нередно. След това хванал връвчицата на стартера и я дръпнал. Трионът забръмчал.

– Хей! Какъв е този шум? – възкликнал дърварят. Както се оказало, той изобщо не бил отделил време да се запознае с качествата на триона и как да го използва – просто търкал с него по дърветата!

Същото се отнася и за мрежовия маркетинг. Не е достатъчно само да си набавим нови сечива и средства, необходими са и знания как да ги използваме. А в това забързано общество е нужно да се инвестират известна дисциплина и време, за да се усъвършенстват новите умения за изграждане на бизнес.

Какво ще получите в замяна? Почти всичко, което искате. Трябва само да пожелаете да се промените. И тогава ви очакват неподозирани нови възможности.

Posted on Leave a comment

Към младежите: научете се да пестите

Към младежите: научете се да пестите

Отношението ми към тази статия не е еднозначно. Моля, извлечете от нея само това, което ви се струва полезно. Понякога да пестим може да означава да си вложим парите в криптовалути, в недвижими имоти, в акции и др. Има и противоположно мнение – че парите, които просто си стоят в банката, са актив за нея и пасив за вложителите. Тази статия е писана по времето, когато банките все още предлагаха някакви лихви от порядъка на 3%, 4%, 5% годишно.

И все пак, има какво да научите, особено ако сте под 30 годишни. Колкото по-навреме започнете да пестите, да събирате начален капитал, толкова по-бързо ще забогатеете, стига тези пари да бъдат насочени към изграждане и придобиване на активи.

Пестене = Дисциплина. Защо пестенето на пари е толкова важно? Защото то изисква дисциплина, а дисциплината в една област влияе положително върху дисциплината във всички останали области. Ако не можете да си наложите да не харчите всички пари, които изкарвате, то вие не заслужавате да станете богати. Даже и да забогатеете, няма да можете да задържите богатството си. Глупакът и парите му скоро се разделят.

Законът на привличането се активира, когато пестите пари. Даже един спестен лев започва да привлича още пари. Пари при пари отиват! Затова, ако сериозно възнамерявате да забогатеете, отворете си спестовна сметка в банката. Вложете толкова пари в нея, колкото можете. После започнете да пестите пари и всяка седмица ги внасяйте в сметката си.

Привличайте повече пари в живота си! Ще видите, че колкото повече пари внасяте в сметката си, толкова повече пари ще идват при вас – и то от източници, които не можете да предвидите. Но ако не започнете да пестите, ако не започнете да заделяте по нещо настрана, за да бъдете финансово независими, нищо няма да стане. Законът на привличането просто няма да проработи.

Инвестирайте парите си консервативно. Като понатрупате пари, въведете друго правило: да инвестирате парите си консервативно. Това е особено изгодно за млади хора, които имат много време и могат да се възползват от магията на сложната лихва. Според нея всяка вложена сума се удвоява средно за 7 години при годишна възвращаемост от 10%, а това означава, че когато станете на 60, ще разполагате с милиони, стига да внасяте редовно неголеми суми с възвращаемост от 10% годишно, и да не пипате инвестициите си.

Има само 2 правила, които ще ви направят милионери:

 • Правило 1.: не губете пари.
 • Правило 2.: ако се полъжете по някоя рискована сделка, вижте правило 1.

Забогатявайте бавно. Ключът към богатството е да се натрупват пари и после те да се инвестират много консервативно. Тези, които са забогатели сами, както и тези, които са съхранили и умножили парите на предците си, инвестират много предпазливо, консервативно и благоразумно. Не се пробвайте да забогатеете бързо. Концентрирайте се вместо това върху бавното забогатяване. Просто отделяйте настрана 10% от доходите си, пестете ги и ги инвестирайте разумно – постепенно лихвата и дивидентите ще ви направят богати. Времето работи за вас.

Бързи действия:

 • Открийте си банкова сметка още днес. От днес нататък слагайте всеки лев, който можете да спестите, в тази сметка, и си обещайте никога да не пипате тези пари за да ги харчите за каквото и да било.
 • Когато имате намерение да инвестирате спестяванията си, помнете правилото да не губите пари. По-добре да оставите парите си да работят за вас, макар и с малка лихва, отколкото да рискувате да ги загубите. Глупакът и парите му скоро се разделят.