Posted on Leave a comment

Седемте принципа на пасивното богатство

Хората казват, че парите не са всичко – нужни са ни също така свобода и време! За какво са ни огромни доходи, ако нямаме време? И за какво ни е свободното време без доходи? Бил съм и в двете ситуации, затова знам от собствен опит.

Започнах да работя здраво на 13-годишна възраст. Получавах по 1.75$ на час и се мислех за богат. Но въпреки това трябваше да пестя цяло лято, за да събера за скейтборд. Струва ми се, че именно тогава ми се прииска да стана милионер. Разбрах, че ако искам да го постигна, ще трябва да получавам малко повече от 1.75$ на час. Затова на следващата година смених работата си. Продължавах да работя усилено и да редувам различни професии – продавач на захарен памук и чипс, барман, камериер, фабричен работник, технически аналитик, бизнес аналитик, консултант по мениджмънт на международно ниво, предприемач.

Мислите, че вече бях постигнал целта си… Нищо подобно. Бях имал и шестцифрени доходи без капчица лично време (като консултант по мениджмънт и собственик на бизнес), и никакви доходи и всичкото време на света (повечето от нас са били там поне веднъж в живота си). Мразех и двете положения, но не знаех как да ги променя. А като гледах богатите и свободни хора, които се наслаждаваха на вили, яхти и други екстри, нямаше как да не се питам: “Какво правят тези хора? Как успяват да си правят кефа всеки ден, докато аз се трепя от работа?”

Това продължи, докато научих принципите, които сега ще споделя с вас. Всеки би могъл да се радва на по-добър живот, стига да знае какво да прави и да постоянства, докато постигне целите си. Пасивното богатство означава свобода. То не е да разменяме време за пари, нито да се надбягваме с часовника. Не го интересува къде сме. Не ни преценява по външния вид. То идва, независимо дали работим или не. И е мощно. Време е да овладеете седемте принципа, стоящи зад ВСЯКА система за пасивно богатство.

ПРИНЦИП №1: УМНОЖАВАНЕ

“Умножаване” означава просто способността да копирате или умножавате системата или стратегиите, от които изкарвате пари.

Ако сте лекар, водопроводчик, адвокат или счетоводител, тези професии не се поддават на умножаване. Великият хирург не притежава свобода, тъй като не може да се “умножи”. Хирурзите наистина са добре платени, но престанат ли да оперират, парите секват. Единствено великият дупликатор може да се радва на значително пасивно богатство – с други думи само този, който копира системи и стратегии.

Някои от най-големите дупликатори са изградили свои империи на свободата. Сред тях са бизнесмени в областта на музиката, киното, софтуера, мрежовия маркетинг, финансите и други. Всяка година те могат да си вземат по два пъти шестмесечна ваканция. Да седнат и да се отпуснат. Да се пенсионират още утре (обикновено не го правят, тъй като вършат нещо, което им доставя огромно удоволствие). И бизнесът на всички тях е свързан с умножаване.

Правилото, по което ще се ориентирате дали сте овладели силата на умножаването, е следното: печелите ли пари, ако не работите? Ако отговорът е не, значи системата ви не се дублира. Може да имате прекрасна работа и да сте велики специалисти, но едва ли ще се радвате на богатство и свобода едновременно. Ако отговорът е да, притежавате потенциал за богатство и свобода. Но умножаването е само началото.

ПРИНЦИП №2: СИСТЕМА

Няма пасивно богатство без система. Не е нужно да я измисляте, а само да я използвате.
Музикантът може да сътвори песен веднъж и да я умножава толкова пъти, колкото желае, но ако не съществува система за разпространение на музика, той няма да има пасивен доход.
Притежаването на акции е също система за умножаване. Можете да умножите парите си чрез купената от вас акция. Компанията, в която инвестирате, е вашата система. Колкото по-добра е системата, толкова по-значителни доходи ще получавате.

Мрежовият маркетинг също е система. И собствениците на компанията, и независимите й сътрудници могат да изградят пасивно богатство, като ползват продуктите, препоръчват ги на познатите си, включват нови сътрудници и ги учат да правят същото. Така всеки човек може да развие своя мрежа, в която има много хора, които правят няколко прости неща, подлежащи на умножаване. Когато развивате мрежата си достатъчно дълго време, включените от вас хора на свой ред ще започнат да включват все повече нови хора. Така печалбата ви ще расте все по-бързо, а усилията, които лично полагате, ще стават все по-малко, докато един прекрасен ден осъзнаете, че без усилия се радвате на все по-големи пасивни доходи.

А ето няколко примера за системи, които не се умножават: да опитваш всяка възможност, която ти се представи, или да инвестираш в закупуването на акции и след това да решиш, че е време да продаваш, или да се присъединиш към компания за мрежов маркетинг и да опитваш да правиш всичко сам. Това се нарича “загуба на време и енергия”.

Пасивното богатство е непостижимо без система.

ПРИНЦИП №3: ЛИВЪРИДЖ (ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЛОСТОВЕ)

Дали сте се притеснявали някога, че докато вие работите с пълна пара, други хора, които очевидно не полагат толкова усилия като вас, изкарват повече пари? Ето защо: За тях работят или техните пари, или репутацията им, или други хора. Това се нарича “ливъридж” или “използване на лостове” – да правиш така, че да накараш нещо или някой да работят за теб.

Комбинирането на принципа на лоста със система за умножаване прави нещата още по-добри. Когато една филмова звезда се прочуе, започва да печели повече пари за същото време благодарение на своята репутация. Ако разполагате с много пари, също може да ги използвате като лост – инвестирайки в системи, благодарение на които те ще се увеличат още повече. Нека системата работи за вас! Именно затова се казва, че “пари при пари отиват”.

Не използваме ли принципа на лоста, какъвто и бизнес да започнем, ще бъде равносилно на намиране на нова работа. А аз знам, че вие не желаете нова работа. В противен случай сега нямаше да четете тези редове. Но какво да правим, ако нямаме нито пари, нито слава? В такъв случай е наложително други хора да работят за нас. Не се налага вие лично да наемате хора. Стотици хора продават книгата на даден автор, но той не е наел нито един от тях. Само малка част от хората във вашата МЛМ организация са включени лично от вас, но те са довели още много хора, повечето от които вие дори не познавате лично. И всички те са независими страни по договор с МЛМ компанията.

Както виждате, щом и другите хора във вашата организация използват системата за умножаване, вие сте на път към пасивното богатство. Но все още имате да учите.

ПРИНЦИП №4: ДИСЦИПЛИНА

Пасивното богатство не идва мигновено – за това е нужна дисциплина. Случва се човек да се доближи до истинското пасивно богатство, но вниманието му да бъде привлечено от друга възможност и да реши да започне отначало. Именно това е причината хората да се провалят. Те откриват система за умножаване, но не й остават верни достатъчно дълго. Или избраната компания не е достатъчно солидна, за да оцелее за дълъг период от време.

Ако пишете книга, трябва да я довършите. Ако изграждате мрежова организация в МЛМ, не можете да работите в две фирми или непрекъснато да прескачате от една компания в друга. Трябва да се посветите задълго.

Следващият принцип обяснява защо е толкова важно да постоянстваме.

ПРИНЦИП №5: ЕКСПОНЕНЦИАЛЕН РАСТЕЖ

При изграждането на пасивен доход съществува ясно определена връзка между времето, доходите и усилията. В началото изразходваме време и не получаваме почти нищо. Но с времето започваме да получаваме все повече и повече, без да увеличаваме усилията си.

Да речем, че всеки месец влагате в спестовната си книжка 500 евро. За да ги изкарате, вие сте вложили много часове труд, но през следващия месец те ще ви донесат по-малко от 1% лихва. Вашите припечелени с толкова труд 500 евро ви носят за един месец едва 4 евро пасивен доход!

Съвсем друг е случаят, когато работим достатъчно дълго с една и съща МЛМ компания. Ако постоянстваме около 4-5 години, работейки дори само 1-2 часа на ден през свободното си време, след това можем да се радваме на значителни пасивни доходи. Обаче през първите една-две години сумата съвсем не е впечатляваща. Познавам хора, които през първите си две години в мрежовия маркетинг не са изкарвали нищо, но след третата започват да печелят шестцифрени суми всяка година. Това са стотици хиляди евро пасивни доходи!

Чували ли сте за прочули се само за една нощ рок-групи или актьори? Те ще ви кажат, че този звезден миг им е струвал години на чакане и мизерстване. Същото се отнася и за пасивното богатство. В мрежовия маркетинг не се забогатява бързо. Но с годините със сигурност се забогатява, ако усвоим нужните умения и постоянстваме!

ПРИНЦИП №6: ЛИДЕРСТВО

За да се радвате на пасивно богатство и на свободата да живеете според своите мечти, трябва да сте готови на разумен риск, да се научите да вземате бързо решения и да вдъхновявате хората. С две думи, трябва да се превърнете в лидер. Това не означава, че трябва да сте политик или генерал. Не е нужно да ходите на война, нито да изнасяте речи. Но трябва да изградите характера си.

Един мъдър философ е казал: “Преди да спечелиш един милион долара, трябва да станеш милионер”. Имал е предвид да развием у себе си съзнание на лидер. За да спечелим един милион, преди това трябва да придобием навици на милионери.

Ето един добър тест. Запитайте се: “Би ли искал един милионер да развива бизнес с мен?” Ако отговорът е “не”, тогава може би ще трябва да изключите телевизора, да си купите нов костюм и да погледнете сериозно на бизнеса. Не забравяйте, усилията ще ви се отплатят, но първо трябва да платите цената, плащана от всеки лидер.

ПРИНЦИП №7: ПОДДЪРЖАНЕ

Да речем, че сте си изградили пасивен доход. Всеки месец получавате чек, независимо дали работите. Е, истината е, че светът е пълен с промени и дори за поддържането на пасивните доходи са нужни известни усилия. Ако пасивният ви доход се базира върху солидна система за умножаване, няма да се иска кой знае какво от вас, но все пак трябва да държите нещата под око.

Повечето предприемачи правят в своя бизнес някои промени всяко тримесечие, за да останат на върха. Дистрибуторите с големи организации в мрежовия маркетинг продължават да посещават всички срещи и да записват нови членове. Но не така, както са го правили през първата си година.
Пасивният доход не ви освобождава от всякаква отговорност. Всъщност понякога той дори увеличава отговорността. Но чрез пасивния доход ние се превръщаме в лидери, разполагаме с времето си и ръководим собствения си живот. А другите ни гледат с възхищение.

КАК ДА ЗАПОЧНА ДА СИ ИЗГРАЖДАМ ПАСИВЕН ДОХОД?

Принципите са чудесно нещо, но имате нужда от план. Както може би знаете, Интернет вдъхна нов живот и даде нов имидж на Мрежовия маркетинг. Ние разработихме професионална система, която позволява на всеки да изгради бизнеса си в мрежовия маркетинг не само по традиционния начин (чрез лични срещи и разговори с хора), но също така и с помощта на Интернет. Който и начин да изберете, можете да успеете!

Обадете ни се на тел. +359 888 540442 или ни пратете имейл – нека се срещнем или се видим на зуум или вайбър, да си поговорим и да решим заедно какво е най-доброто за вас. Още от далечната 1996 година ние помагаме на хора като вас да си изграждат пасивни доходи чрез собствен МЛМ бизнес. Сигурни сме, че ако се харесаме, можем да помогнем и на вас!

„Вселената обича бързината – щом сте попаднали на възможност, не се колебайте, не губете време, действайте веднага!” – д-р Джо Витале (цитат от филма „Тайната”)

 

Posted on Leave a comment

Встъпителен курс по ФГ на живо

Семинарът, който ще промени живота ви и ще ви покаже как да станете финансово независими.

Водещ: Емил Найденов – национален координатор на мрежата “Финансова грамотност”.

Провежда се при набиране на група от 12 човека. Прдължителност: 4 часа.

Цена 50 лв. плюс разходите за наемане на малка зала (която се осигурява от организаторите). Залата трябва да има достатъчно голяма маса, около която да се настанят участниците, за да играят играта “Потоци пари 101”.

Семинарът протича в две части: теоретична и практическа.

Теоретичната част е около 90 минути и включва всички най-важни знания по финасова грамотност – потоци пари, приходи, разходи, активи, пасиви, добри и лоши дългове, финансова сигурност, финансова независимост, финансова свобода, трите плана за вашите лични финанси и др.

Практическата част представлява представяне и първо изиграване на играта “Потоци пари 101” на Робърт Кийосаки, което е безценно.

Всички участници в семинара получават специален код, с който могат да си закупят с отстъпка книги по финансова грамотност от издателство “Анхира”.

Ако искате да организирате такъв семинар във вашия град, трябва да осигурите пътните разходи (по 8 л бензин на 100 км.).

За повече информация и записване се свържете с Емил оттук или на тел. 0888920484. Оставете му свои данни за контакт и ще се свържем с вас, за да ви уведомим за предстоящи семинари.

При интерес се провежда двудневен семинар, който е още по-полезен. Вторият ден е за въпроси и отговори и затвърждаване на знанията, както и за пълно изиграване на двете части на играта “Потоци пари” и съставяне на бизнес план за постигане на личните финансови цели.

Posted on Leave a comment

История с дървар

Опитен дървар минал покрай мъж от току-що пристигнала група нови дървари. Новакът удрял здраво с брадвата по едно голямо дърво, но успявал само да насече кората. Като видял колко скромни резултати дават всички тези усилия, опитният дървар казал:

– Хей, защо не си наточиш брадвата? Така работата ти ще бъде много по-ефикасна.

– О, нямам време да я точа, – отвърнал новакът. – Имам си достатъчно работа, трябва да отсека това дърво.

Мнозина от новите дистрибутори в Мрежовия маркетинг (ММ) страдат от синдрома “тъпа брадва”. Те си поставят цели, работят усилено, но така и не постигат желания успех. Защо ли? Защото не отделят време “да си наточат брадвата” като усвоят нови, продуктивни умения. Те хвърлят на вятъра всичките си усилия и възможности. А ако посветят част от времето, което влагат в трескави, но безплодни действия, те биха имали огромна полза.

Както казва специалистът по ММ Том Паредес, човек трябва да бъде обучен, дори да започне работа в някое от заведенията на Макдоналд’с. Какво странно има тогава, че се налага да инвестира известно време и усилия в усвояването на нови умения за изграждане на кариера в мрежовия маркетинг?

Какво става, когато новите дистрибутори се впуснат неинформирани в мрежовия маркетинг? Нека се върнем към историята на нашия дървар-новобранец. Накрая той се уморил да удря с тъпата брадва по дървото и отчаян се запътил към железарския магазин.

– Да, брадвата ти наистина е тъпа – рекъл собственикът на железарията. – На твое място обаче не бих се занимавал с точенето ѝ. Има нов начин за рязане на дървета и той е за предпочитане пред острата брадва. Нарича се електрически трион.

Давай ми този трион и да се махам оттук – отвърнал дърварят. Взел триона и изчезнал в гората. След два дни се върнал в магазина – плувнал в пот, силно депресиран, а целите му ръце били в пришки.

– Хей – обърнал се към собственика той. – Ти каза, че с този трион ще имам по-добри резултати. Два дена не съм спрял да търкам и все още не съм успял да отрежа нито едно дърво.

– Дай тук триона, синко, да видя какъв е проблемът. – Собственикът на железарията огледал триона и не забелязал нищо нередно. След това хванал връвчицата на стартера и я дръпнал. Трионът забръмчал.

– Хей! Какъв е този шум? – възкликнал дърварят. Както се оказало, той изобщо не бил отделил време да се запознае с качествата на триона и как да го използва – просто търкал с него по дърветата!

Същото се отнася и за мрежовия маркетинг. Не е достатъчно само да си набавим нови сечива и средства, необходими са и знания как да ги използваме. А в това забързано общество е нужно да се инвестират известна дисциплина и време, за да се усъвършенстват новите умения за изграждане на бизнес.

Какво ще получите в замяна? Почти всичко, което искате. Трябва само да пожелаете да се промените. И тогава ви очакват неподозирани нови възможности.

Posted on Leave a comment

Към младежите: научете се да пестите

Към младежите: научете се да пестите

Отношението ми към тази статия не е еднозначно. Моля, извлечете от нея само това, което ви се струва полезно. Понякога да пестим може да означава да си вложим парите в криптовалути, в недвижими имоти, в акции и др. Има и противоположно мнение – че парите, които просто си стоят в банката, са актив за нея и пасив за вложителите. Тази статия е писана по времето, когато банките все още предлагаха някакви лихви от порядъка на 3%, 4%, 5% годишно.

И все пак, има какво да научите, особено ако сте под 30 годишни. Колкото по-навреме започнете да пестите, да събирате начален капитал, толкова по-бързо ще забогатеете, стига тези пари да бъдат насочени към изграждане и придобиване на активи.

Пестене = Дисциплина. Защо пестенето на пари е толкова важно? Защото то изисква дисциплина, а дисциплината в една област влияе положително върху дисциплината във всички останали области. Ако не можете да си наложите да не харчите всички пари, които изкарвате, то вие не заслужавате да станете богати. Даже и да забогатеете, няма да можете да задържите богатството си. Глупакът и парите му скоро се разделят.

Законът на привличането се активира, когато пестите пари. Даже един спестен лев започва да привлича още пари. Пари при пари отиват! Затова, ако сериозно възнамерявате да забогатеете, отворете си спестовна сметка в банката. Вложете толкова пари в нея, колкото можете. После започнете да пестите пари и всяка седмица ги внасяйте в сметката си.

Привличайте повече пари в живота си! Ще видите, че колкото повече пари внасяте в сметката си, толкова повече пари ще идват при вас – и то от източници, които не можете да предвидите. Но ако не започнете да пестите, ако не започнете да заделяте по нещо настрана, за да бъдете финансово независими, нищо няма да стане. Законът на привличането просто няма да проработи.

Инвестирайте парите си консервативно. Като понатрупате пари, въведете друго правило: да инвестирате парите си консервативно. Това е особено изгодно за млади хора, които имат много време и могат да се възползват от магията на сложната лихва. Според нея всяка вложена сума се удвоява средно за 7 години при годишна възвращаемост от 10%, а това означава, че когато станете на 60, ще разполагате с милиони, стига да внасяте редовно неголеми суми с възвращаемост от 10% годишно, и да не пипате инвестициите си.

Има само 2 правила, които ще ви направят милионери:

  • Правило 1.: не губете пари.
  • Правило 2.: ако се полъжете по някоя рискована сделка, вижте правило 1.

Забогатявайте бавно. Ключът към богатството е да се натрупват пари и после те да се инвестират много консервативно. Тези, които са забогатели сами, както и тези, които са съхранили и умножили парите на предците си, инвестират много предпазливо, консервативно и благоразумно. Не се пробвайте да забогатеете бързо. Концентрирайте се вместо това върху бавното забогатяване. Просто отделяйте настрана 10% от доходите си, пестете ги и ги инвестирайте разумно – постепенно лихвата и дивидентите ще ви направят богати. Времето работи за вас.

Бързи действия:

  • Открийте си банкова сметка още днес. От днес нататък слагайте всеки лев, който можете да спестите, в тази сметка, и си обещайте никога да не пипате тези пари за да ги харчите за каквото и да било.
  • Когато имате намерение да инвестирате спестяванията си, помнете правилото да не губите пари. По-добре да оставите парите си да работят за вас, макар и с малка лихва, отколкото да рискувате да ги загубите. Глупакът и парите му скоро се разделят.
Posted on Leave a comment

Разлики между наемен работник и предприемач

Разлики между наемен работник и предприемач

статия от Робърт Кийосаки за Аmazon.com, като един от неговите пионери в Залата на славата

През 1983 г. бизнес школата в Харвард издаде статия, озаглавена „Перспективи за предприемачество”, написана от професор Хауърд Стивънсън, която определя различията между предприемачи и наемни работници. Това е една от най-ясно написаните статии по този специфичен въпрос, която съм чел. Макар че бяха разгледани много различия, намирам две от тях за особено основополагащи.

Първата разлика между предприемачи и наемни работници е:

Наемните работници са насочени към ресурсите.
Предприемачите са насочени към подходящата възможност.

Един човек с мислене на наемник ще каже: „Бих започнал собствен бизнес, но нямам достатъчно пари.” Или „Имам желание да инвестирам в този недвижим имот, но нямам пари в брой.” И в двата примера човекът се съсредоточава върху ресурсите, в този случай – върху липсата на пари, а не върху възможността.

В подобна ситуация човек с мислене на предприемач би казал: „Нека започнем бизнеса и ще го финансираме от паричния поток.” Или „концентрирайте се върху работата, ще намерим парите по-късно”.

Моят беден татко беше човек, който виждаше много подходящи възможности, но не успя да се възползва от тях просто защото се съсредоточаваше върху ресурсите. Вместо да предприеме действие, той често казваше: „Искам да можех да го направя, но не мога да си го позволя.” Или „Бих започнал собствен бизнес, но се нуждая от сигурна работа, защото имам ипотека за изплащане и деца за изхранване.”

Моят богат татко – предприемач и баща на най-добрия ми приятел, който ме учеше много на това как богатите мислят за парите, беше човек, който започна от нулата, но накрая стана един от най-богатите хора в Хаваи. Днес, когато гледате крайбрежието на Уайкики, вие виждате някои от най- големите хотели по брега на океана върху земя, собственост на неговото семейство. Той казваше: „Ако нямате ресурси, трябва да станете находчиви.”

Ето защо той забрани на сина си и на мен да използваме думите „Не мога да си го позволя.” Той казваше: „Бедните хора казват ”Не мога да си го позволя”. Ето защо са бедни.” Вместо това той настояваше да се научим да казваме: „Как мога да имам това”. Той вярваше, че когато кажем: „Не мога да си го позволя”, мозъкът ни спира да работи и заспива. Когато се питаме: „Как мога да имам това”, нашият мозък, нашият най-голям ресурс се включва и започва да мисли.

Втората разлика между предприемачи и наемни работници е:

Работниците предпочитат да управляват чрез йерархически структури.
Предприемачите управляват чрез системи, използващи ресурсите на други хора и организации

Това означава, че ръководителите с мислене на работник биха наели хора и биха „дресирали” техния потенциал. Вместо да накара външна фирма да върши тяхната творческа дейност, един ръководител с мислене на наемник ще предпочете да наеме талантливи хора и да ги постави под контрола си. Макар и да го прави с икономически подбуди, изводите показват, че първичната подбуда е контролът. Ето защо работниците са привлечени от ръководния стил, който е по-подходящ за военния, командно-контролен тип организация.

Моят беден татко имаше успех в йерархията на държавните учреждения, накрая се издигна до върха на образователната система като образователен инспектор и се кандидатира за заместник-губернатор на щата Хаваи. След като изгуби тази битка и позицията на образователен инспектор, той се захвана с предприемачество. Закупи един държавен магазин за сладолед, който фалира за по-малко от година. Защо? Въпреки че причините бяха много, една от тях беше неговият начин на ръководство и управление. Когато казваше: „Скачайте”, никой не скачаше.

Вместо военния, командно-контролен начин на ръководство, моят богат татко използваше един по-отзивчив и сътруднически стил на ръководене. Той насърчаваше сина си и мен да се учим да ръководим и управляваме хора, от които не се изисква да спазват нашите заповеди и които не се нуждаят да скачат, чувайки думата „Скачай”. Вместо да наема хора и да ги дресира, богатият татко се свързваше с други хора и организации, които обикновено му спестяваха разходи и в същото време увеличаваха неговите ресурси и влияние на пазара.

Днес компанията ми “Богат татко” следва съветите на богатия ми татко. Вместо да се превърнем в самостоятелна издателска къща, ние предпочитаме чрез договор за съвместна дейност да си сътрудничим с „Тайм Уорнър Бук Груп”, както и с лицензирани издатели от цял свят, които предлагат книгите ни на 43 езика. По този начин поддържаме малък на брой основен персонал, въпреки че използваме хилядите работници на издатели по целия свят.

Даването на преимущество на качествата и ресурсите на партньорите не е достатъчно, по-важното е да изберете подходящите партньори – онези, които са съпричастни с вашите цели и ценности. Избирането на правилните партньори ще разграничи успеха от провала, както и получаването на личен опит. Докато компанията ни “Богат татко” се разраства, ние работим с партньори, които предоставят много по-големи възможности, отколкото сами бихме успели да преследваме.

В предприемачески дух ние се съюзяваме с водещи медийни организации и международни рекламни фирми, които направиха известна марката “Богат татко” с техните световно разпространени мрежи. Правейки така, ние като предприемачи оставаме малко, но увеличаваме пазарния си дял, вместо да се конкурираме, създавайки мрежа от работници, които не наемаме и не дресираме.

През 1989 г. светът се промени. Тогава Берлинската стена падна и се появи световната мрежа Интернет. От свят на стени се превърнахме в свят на мрежи, системи от хора, които работят в сътрудничество, а не се конкурират. За мене е особена чест да бъда признат от amazon.com като пионер в смелия нов свят на мрежата, създаден от големия предприемач Джеф Безос. Ние от компанията “Богат татко” се присъединяваме към отпразнуването на успехите на Амазон и приветстваме вашето ръководство на този свят на мрежи, а не на стени.

Има ключови и съществени различия между начина на мислене на работника и предприемача. Една от най-големите придобивки в този свят от мрежи е, че сега светът е отворен за бизнес за милиарди хора, които предпочитат да мислят като предприемачи, а не като наемни работници.

Posted on Leave a comment

Защо богатите стават по-богати и как да забогатеем и ние

Защо богатите стават по-богати и как да забогатеем и ние

Финансовата грамотност е основата за постигане на нашите мечти, защото тя формира начина, по който виждаме една финансова ситуация или възможност. Ето един прост пример.

Мария е в мрежовия маркетинг от 12 месеца. Тя много внимава да не харчи пари за своя бизнес и реинвестира само част от своите печалби. Говори с хора, които среща, със своите приятели и семейство, когато може. Нейната комисионна е 100 € на месец и тя няма разноски или преразходи.

Стефка, от друга страна, наблюдавайки най-печелившите в нейната компания, изчислява, че ако може лично да набере 100 нови дистрибутора през първата година, след 2 години ще печели 10,000 € на месец. Как тя възнамерява да намира хора, с които да говори? Досеща се, че трябва да направи някаква реклама. Тя изчислява, че ще трябва да инвестира около 2000 € на месец в реклама по Интернет, така че да привлече достатъчно хора, пред които да презентира, за да включи сто човека през първата година.

Въпросът е дали да инвестирате в реклама, както прави Стефка, или да играете на сигурно като Мария?

Стефка решава да си изгради актив. Тя изчислява, че трябва да си осигури 30000 € кредитна линия, за да изпълни този план за една година. Като много начинаещи мрежови търговци, тя няма никакви спестявания, така че решава да си ги набави от втора ипотека на къщата си, за да види плановете си осъществени. Това е малко плашещо за Стефка, тъй като тя не е поемала досега такъв риск. Отгоре на всичко, приятелите и семейството ѝ продължават да я съветват да не го прави и казват, че е безразсъдна (никой от тях не печели дори половината от 10000 € на месец).

Нека да започнем с основните принципи на финансовата грамотност: активът е нещо, което купувате, за да ви носи в бъдеще приходи. Пасивът е нещо, което сте купили и което вади пари от джоба ви.

Следващият урок по финансова грамотност е: Рискът е винаги пропорционален на възнаграждението. Ако не чувствате страх или вълнение, няма да растете. Когато виждате хора с хубави къщи, коли и стил на живот, знайте, че те инвестират и поемат риск в някаква степен. Те следват формулата “капитал + труд = производителност”. Хората, които получават резултати, обикновено инвестират солиден капитал, труд или и двете, за да получат висока производителност (печалба).

Добрата новина е, че в мрежовия маркетинг има надежда за тези, които не могат да инвестират голям капитал, защото което ви липсва като капитал, можете да си го наваксате с работа (говорейки на хората). Единственото, за което плащате в мрежовия маркетинг е удобството, леснотата и бързината.

Нека да погледнем отблизо ситуацията на Стефка: тя работи по 8 часа на ден и може да прави срещи само в извънработно време. За една година, тя ще трябва да се прибира в къщи всяка вечер и да провежда телефонни разговори по няколко часа, за да накара плана си да заработи. Ако за 2000 € на месец тя си осигурява 600 заинтересовани проспекта, това означава, че тя трябва да се обажда на 20 човека всяка вечер. Така тя може да си уговаря по 2 презентации на вечер (конферентни обаждания или Зуум срещи, при които заедно със спонсора си да представят бизнес възможността и продуктите). От тези 60 човека, които са се запознали с възможността и продуктите, 12 ще се включат.

Тази рутина ѝ оставя дори време за почивка и развлечения, и при все това, в края на годината тя лично ще е включила поне сто човека. От тези сто, двадесет ще работят наистина, но само трима от тях ще бъдат нейните “строители”, които ще доведат нейния доход до 10,000 € на месец до края на втората година.

Ето го и ключовият въпрос: Колко комисионни от 10,000 € ще трябват на Стефка, за да плати заема от 30,000 €, който е взела? Отговор: Само три! Това означава, че само след три месеца през втората година тя ще е излязла на солидна печалба от бизнеса си, а годишната възвращаемост върху инвестицията ѝ ще бъде 400%! (12 месеца по 10,000 = 120,000 € възвращаемост, което е 4 пъти или 400% от вложените 30,000 €.)

Ето и нещо още по-вълнуващо: Стефка е създала произвеждащ доходи актив, който ще продължава да ѝ носи поне по 100,000 € пасивни доходи годишно. И това е без да се вземе предвид растежът на мрежата, който при правилно обучение и подкрепа може да е много голям! От колко спестявания би имала нужда Стефка, за да има по 100,000 € годишна възвращаемост? Приблизително 2,000,000 € (при 5% годишна лихва).

Само за една година, Стефка е имала възможността да рискува, инвестирайки труд и капитал, и да създаде пасивен доход, който иначе би получавала от инвестиции за 2,000,000 € с 5% годишна възвращаемост. В случая нейният дом е скрит актив, от който може да вземе 30,000 € за инвестиране в бизнеса си. Това е скрит актив, който тя използва, за да създаде по-голям актив. Ето защо богатите стават по-богати. Те постоянно купуват активи (в този случай, реклами, които привличат потенциални бизнес партньори) и използват тези активи, за да добавят още активи, които произвеждат още пасивни доходи.

Много милиардери имат стотици милиони долари дългове. ”Какво? Аз мислех, че те са богати.” Ето как те стават богати. В много случаи те използват парите на други хора, за да увеличат базата на своя актив, т.е. развиват бизнеса си с помощта на банкови заеми и други инструменти. Много от хората в класацията на ” Форбс ” за петстотинте най-богати хора в света притежават активи за няколко милиарда долара, но имат дълг от един милиард долара. Как е възможно това? Те използват един милиард долара от парите на другите хора, за да създадат или придобият активи на стойност три милиарда долара. Разликата между техните активи и пасиви е чистата стойност, която остава като печалба.

Казват ни, че дълговете са нещо лошо и че трябва да плащаме дълговете си. Потребителските дългове са нещо лошо. Бизнес дълговете могат да бъдат много полезни. Ако използвате кредитната си карта, за да си купите телевизор, който няма да ви донесе пари (пасив), това е лош дълг. Ако използвате кредитната си карта, за да купите реклама, с помощта на която да развиете своя бизнес и да включите повече дистрибутори (активи), това може да бъде добър дълг.

Ключът е, че трябва да добавите ентусиазъм, вяра, учене, работа и постоянство. И да използвате още един лост – уменията на другите хора. С други думи, осигурете си помощ от своята спонсорска линия, защото в нея има хора, които могат да работят заедно с вас, допринасяйки с опита си, знанията си и уменията си за по-бързото развитие на мрежата ви. Бъдете обучаеми, учете се от най-успешните, привлечете ги за свои помощници – и тогава със сигурност ще успеете.

И още един въпрос: непременно ли трябва да ипотекираме къщата си, за да успеем в бизнеса? Отговорът е не непременно! Може да започнем с по-достъпни инвестиции. Например, да присъстваме на обучение по мрежов маркетинг, да си купим (или заемем) книги за бизнеса, да използваме пълноценно обученията, предлагани от този сайт, да се научим да работим през социалните мрежи… Възможностите са много, а принципът е един: учим се, после работим, спонсорите са до нас да помагат, каним всички на презентации и развиваме бизнеса си, влагайки всичките си сили в това. И вярваме в успеха си!

Posted on Leave a comment

Единственият правилен начин…

Обичам нещата да бъдат бели и черни, правилни или грешни, без никаква двойственост. А вие? Нямаше ли тогава да е хубаво да има само един правилен начин за работата в мрежовия маркетинг? Това щеше да улесни живота, но все още не съм открил единствения правилен начин. И не съм сигурен защо би трябвало да има само един правилен начин за изграждане на бизнеса в мрежовия маркетинг.

Виждам много начини да си вършим работата с успех. Всекидневно някой успява в нашия бизнес, като върши нещата различно. Така например аз мразя да използвам телефон. Започвам да се чувствам страшно некомфортно, когато един мой телефонен разговор надхвърли 30 секунди. И така, какво щеше да стане, ако моят спонсор ми беше казал: “Единственият начин да успееш в мрежовия маркетинг е да разпращаш по пощата аудиокасети и да проследяваш по телефона всяка една от тях.”?

Може би щях да успея да си наложа да изтърпя това за около месец-два, но когато страданието ми станеше нетърпимо, щях да потърся друг, по-комфортен за мен начин да си върша работата… или щях да напусна. Ако моят спонсор ми беше казал, че използването на телефона е единственият правилен начин да се върши нашият бизнес, и ако не следвах системата на моя спонсор…щях да напусна бизнеса. Щях да бъда принуден да го направя. А моят спонсор щеше да изгуби целия потенциален бизнес, който можех да създам.

Лошо ли е да се използва телефон?  Не. Телефонът може да върши страхотна работа, но той е само един от начините за изграждането на нашия бизнес. Спонсорирал съм лидери, изградили целия си бизнес по телефона. Методът действа. Аз просто избрах да си градя бизнеса по по-приятен за мен начин. Любимият ми метод е да спонсорирам хората край кухненската маса. Може би това се дължи на слабостта ми към храната, не знам, но методът ми върши чудесна работа.

А какво да кажем за лидерите, които изграждат бизнеса си по телефона? Ако ги бях принудил да спонсорират край кухненската маса, те щяха да напуснат. Щяха да намразят моята система за изграждане на бизнеса. Затова аз постъпвам умно. Давам възможност на моите лидери да градят бизнеса си по най-комфортния за тях начин – по телефона.

Ето само някои от най-различните начините, по който лидерите изграждат бизнеса си:
Бизнес-инфо срещи; Партита за представяне на продуктите; Разговори по телефона; Изпращане на материали по пощата; Реклами във вестниците; Представяне, записано на телефонен секретар; Реклама в Интернет; Препоръки; Купони; Пощенски картички.

Съществуват още много начини, но разбрахте какво искам да кажа. Хората са различни. Уменията им са различни. И те могат да градят успешно бизнеса си по различни начини. Уважавам всички тези методи. Аз самият не ги използвам, но ги уважавам. И като лидер се старая да науча колкото се може повече за всеки един от тях, за да мога да помагам на новите дистрибутори да изберат някой от тези методи.

Мрежовият бизнес би трябвало да е приятен. Би трябвало да му се наслаждаваме. Защо тогава да разваляме удоволствието, като използваме омразен метод за изграждане на бизнеса? Колко са методите, по които може да се прави това? Много. Написани са много книги за привличането на нови хора и всяка една от тях предлага различни методи и техники.

Най-голямата услуга, която можем да направим на новите си дистрибутори, е да им помогнем да открият кой е подходящият за тях метод. А след това да им помогнем да използват този метод за успешното изграждане на своя бизнес.

Култът към егото и героя.

Ето как някои лидери превръщат своите организации в много некомфортно място. Ако даден метод действа за тях самите, те решават, че е универсален и опитват да го налагат върху всички в своята мрежа.

Да речем, че вие сте лидер и сте изградили своята организация чрез пускане на реклами по радиото за срещи за представянето на възможността. Страхотно! Това действа за вас. Но тъй като и вие като всички сте просто човек, решавате, че сте намерили единствената и уникална тайна на успеха. И настоявате всички във вашата група да използват съвсем същия метод. Искате организацията ви да ви почита като създател на върховната истина за успеха в мрежовия маркетинг.

Скоро по радиостанциите започват да звучат една след друга подобни реклами на различни представители на вашата организация. Какво става тогава? Слушателите изключват вниманието си веднага, щом чуят някоя от тези реклами; Някои от вашите дистрибутори пускат свой вариант на вашата реклама, който обаче не върши работа; Потенциалните кандидати с увреждания на слуха няма как да научат за вашата възможност; На някои места радиосигналът не е качествен; Някои от потенциалните кандидати гледат само телевизия.

Е, разбрахте какво имам предвид. Тази върховна истина в крайна сметка се оказва не чак толкова върховна. И няма да свърши работа за всеки във вашата организация.

Как се създават системите? Повечето системи за привличане на нови хора се базират върху истински събития. Уви, за човешката природа е характерно да вярва, че отделни случаи могат да бъдат показател за върховната истина.

Да предположим например, че един ден шофирам и слушам аудио на Големия Ал. Това, за което той говори, обсебва вниманието ми така, че забравям за уличното движение и блъскам колата пред себе си. И двамата шофьори отбиваме встрани и спираме. Другият слиза от автомобила си, оглежда пораженията на задницата ѝ и тръгва към мен. Започва да блъска по прозореца ми. Отварям го и казвам: “Здрасти! Защо не хвърлиш един поглед на една страхотна книга: “Как да правим пари като печелим приятели”? Той изчита книгата в колата си, докато чака пристигането на полицията, за да попълни акта за произшествието. След като я свършва, ми казва на свой ред: “Е-ха! Ама този мрежови маркетинг изглежда нещо страхотно! Как мога да се присъединя?” И впоследствие този човек става най-добрият ми лидер. Сега вече имам система! Всичките ми дистрибутори трябва да удрят задниците на движещите се пред тях автомобили. Ето така ще стана най-добрият лидер. Моите дистрибутори трябва да дублират системата ми за успех.

Звучи глупаво, нали? Но точно така се създават повечето системи. Някой пожънал успех, като действал по един или друг начин, и сега смята, че всеки може да постигне успех по този начин.

Митът за дупликацията (умножаването).

Не съм сигурен кой започна да разпространява слуха, че вашите дистрибутори трябва да са в състояние да копират (дуплицират, умножават) всичко, което правите вие. Ако дейността ви, свързана с привличането на нови хора и развитието на вече включилите се дистрибутори е ограничена до неща, които могат да се копират лесно от долната ви линия, не е изключено да изпуснете огромни възможности. Настояванията действията ни да бъдат копирани не са нищо друго освен масаж за собственото ни его. Напълно е допустимо хората да използват различни дейности и методи, за да постигат желаните резултати.

Фактът, че вие не провеждате бизнес-инфо срещи не означава, че на вашата организация трябва да бъде забранено да използва тази доказала се в този бизнес дейност. Вие може и да не се обаждате на препоръчани ви от ваши познати хора, но това не означава вашата организация да няма право да използва този доказан метод в своя бизнес. Макар вие да не контактувате и да не спонсорирате своите роднини, на вашата организация не би трябвало да бъде забранено да използва този доказан начин в своя бизнес.

Използвайте естествените си предимства. Всеки има своите естествени таланти и силни страни и трябва да се възползва от тях при изграждането на мрежата си.

Един приятел има списък с адресите на 10 000 клиенти, които го познават, харесват го и му вярват. Какво трябва да му кажа според вас? “Не пиши на твоите клиенти и не се свързвай с тях по никакъв начин. Е, много от тях със сигурност биха искали да се включат към твоя бизнес, но това не може да се дублира! Колко хора имат по 10 000 клиенти? Не го прави в никакъв случай. Ще дадеш лош пример.” Не мисля, че мога да кажа такова нещо на приятеля си. Това е абсурдно. Напротив, ще го окуража да се свърже с този голям потенциален пазар, въпреки че малцина биха могли да дублират метода му.

Ето ви друг случай. Някой е страхотен оратор и успява да мотивира тълпите в името на своята кауза. Ако според вашата система всичко трябва да се прави на четири очи край кухненската маса, няма ли да направите на този роден оратор лоша услуга, като не му позволите да използва естествения си талант за изграждане на своя бизнес?

Ето какво би трябвало да копираме и умножаваме всъщност: резултатите!

Ключовата разлика. Към какви резултати се стремим в мрежовия маркетинг? Да спонсорираме дистрибутори и да им помагаме да успяват. Ако се съсредоточим върху резултатите, ще дадем на другите свободата да постигат тези резултати по много начини. Едни ще ги постигнат, като набират кандидати по пощата. Други – като правят партита за представяне на продуктите. Трети ще успяват, като се явяват с костюм и вратовръзка на бизнес-инфо срещите. А ще има и такива, които ще ги постигат по бермуди на плажа.

Изводът е: не се тревожете за копирането на дейностите. Съсредоточете се върху умножаването на резултатите.

Защо техниките и твърдите системи нямат значение?

В крайна сметка не е важно толкова какво правите, а кой сте. Виждали ли сте някога нов дистрибутор, развълнуван от представената му от вас възможност? Той ще допусне много грешки и въпреки това ще спонсорира много хора. Защо ли? Ентусиазъм… доверие… вяра… Тези неща се излъчват от презентацията на новия ви дистрибутор толкова силно, че кандидатът спира да се интересува от бизнес-подробностите.

Хората се включват заради вас, заради това, което представлявате вие. Не защото според компенсационния план получавате 4% от трето поколение или защото обяснението ви на продукта е отнело само 2-3 минути. Кандидатите купуват вас… не компанията, на която сте дистрибутори.

Как ще разберете коя техника за спонсориране е подходяща за вас?

Аз го научих от собствените си опити и грешки. Това е чудесен начин за учене. За нещастие той има две съществени слабости:
1. Опитването и тестването на различни техники отнема много време. То може да продължи години и да покрие цялото ви тяло (сърце и ум) с белези. Ако разполагате с много време и можете да чакате няколко години, докато стартирате бизнеса си, тогава сте един от малцината щастливци. Повечето от нас се нуждаят от резултати много по-скоро.
2. Финансирането на вашите изпитателни кампании ще ви струва скъпо… много скъпо. Ако имате пари за харчене или просто ви е приятно да бъдете бедни и малтретирани от кредитори, тогава положението не е чак толкова лошо. Повечето от нас обаче мразят да пилеят пари.

Това са причините да бъда против метода на опити и грешки като начин за откриване на подходящата за вас техника за спонсориране! Съществува по-добър начин. Четете книги. Посещавайте семинари. Консултирайте се с вашия спонсор. И слушайте аудиокасети на хора, минали по този път преди вас (проверете дали имат белези). Защо да се измъчвате и да харчите много пари, когато можете да прочетете или да чуете резултатите на лидерите, постигнали успех в този бизнес преди вас? Превърнете във ваш капитал опита на другите! Научете как са подхождали към различните методи на привличане на кандидати и спонсориране.

Вероятно именно това е причината толкова много мрежари да четат книгите и статиите на Големия Ал. Те знаят, че Том действа непрекъснато в окопите и просто докладва какво работи в “реалния живот”. Не използва незаслужени хвалебствия. Не казва на лидерите коя техника да използват. Просто докладва опита от различните техники. Лидерите са достатъчно умни, за да изберат сами техниките, които им допадат.

Дори тези, които обръщат хамбургери в “Макдоналд’с”, трябва да минат специално обучение, преди да започнат работа. А нашата работа е по-сложна от обръщането на хамбургери на скарата. Не мислите ли, че е разумно да се научим как да я вършим?

Коя е върховната тайна за успеха в мрежовия маркетинг?

Тя е: да изграждаме лидери и да им помагаме да успяват. Дистрибуторите идват и си отиват. От значение са лидерите! Ако изградите няколко добри, верни лидери, после, ако искате, можете да се пенсионирате.

Ако имах възможност да започна отначало кариерата си, щях да се съсредоточа върху изграждане и развитие на един лидер на година. Както знаете, в мрежовия маркетинг нашите усилия се умножават. Но само от лидерите. Ето защо трябва да се съсредоточите върху създаването на лидери.

С един приятел се включихме в мрежовия маркетинг по едно и също време преди 30 години. Животът ни раздели; открихме си следите отново едва преди 10 години. През десетте години, в които не се бяхме виждали, и двамата бяхме работили здраво в мрежовия маркетинг. Когато се срещнахме отново, аз имах голяма, печеливша и независима от мен организация. Той започваше всичко отначало.

Каква бе Разликата? Аз бях изградил неколцина лидери през двайсетгодишната си усилена работа. Той бе спонсорирал дистрибутори през същите двайсет години на усилена работа. И двамата работихме здраво. Днес той все така няма организация. И започва всичко отначало.

И така, макар да няма само един правилен начин за създаване на организация в системата на мрежовия маркетинг, можем да се съсредоточим върху следното:
1. Да помагаме на новите си дистрибутори да открият подходящия за тях метод за намиране на кандидати и за спонсориране.
2. Да им помогнем да станат лидери, като вършат това, което им се удава най-много, като се съсредоточаваме върху резултатите, без да се притесняваме за това какъв тип дейности използват различните хора от нашата организация докато изграждат своя бизнес.

Защо стеснителните хора са по-добри в мрежовия маркетинг?

Не е нужно да бъдете общителни, професионалисти в прегръдките, чаровни или дори с богата душевност, за да успявате в мрежовия маркетинг. Предимство всъщност имат стеснителните хора. Защо ли? Ами защото те обикновено повече слушат, отколкото говорят. А кого харесват повече кандидатите? Хората, които говорят, или хората, които слушат? Отговорът е очевиден, нали?

Кандидатите предпочитат добрите слушатели. И се присъединяват към хората, които им харесват. Затова, ако искате кандидатите да ви харесват, опитайте при слушане да прилагате следните съвети на Хилтън Джонсън от МЛМ Юнивърсити. Те не са трудни и могат да се приложат веднага.

Основните седем грешки на лошия слушател

1. Прекъсване. Опитвали ли сте някога да разговаряте с човек, който непрекъснато завършва изреченията ви вместо вас? Случвало ли ви се е вашият събеседник да отговаря на въпросите ви още преди да сте имали възможност да ги зададете? Това не ви ли е дразнило?
Урок на треньора: Дори с риск да забравите някоя важна мисъл, никога не прекъсвайте другия, особено ако е кандидат. Кандидатът може да ви прекъсва, но вие него никога.

2. Прекалено говорене. Всеки обича да говори. Проблемът е, че мрежарите говорят повече от всяка друга известна ми човешка група, когато са в компанията на кандидат. Те говорят за себе си: хвалят продуктите си; не устояват на изкушението да му разкажат всичко за бизнеса си. Бъбрят ли бъбрят. Но обикновено мрежарите, които говорят повече, отколкото слушат, се обричат на провал в този бизнес.
Млъкнете, задавайте въпроси и дайте възможност на кандидата да се наслаждава на възможността да говори. Така даже може и да научите нещо.

3. Правене на съпоставки. Ето един примерен сценарий. Кандидатът споделя някаква ситуация, в която се е озовал, и дистрибуторът възкликва нещо от рода на:
– О, да, и с мен се случи подобно нещо. Всичко започна, когато…
Или да речем кандидатът споменава, че има внуци, и дистрибуторът решава, че ще спечели червени точки, ако го осведоми за собствените си внуци.
Кандидатът не се интересува от вас. Не ви е поканил, за да разбере колко сте интересни. За него вие сте без значение. Като ланшния сняг. Той желае да се съсредоточи върху самия себе си. Слушайте това, което иска да ви каже, и престанете да мислите за себе си.

4. Отвличане на разговора в друга посока. По време на презентацията кандидатът споменава за нещо, което се оказва чувствителна тема за мрежаря, и той решава да изрази мнението си. Например:
– Знаеш ли, ето какво смятам лично аз по въпроса…
Кандидатът не се интересува какво мислите (стига да не го засяга неприятно лично). Пазете вашите мнения за себе си.

5. Прекалено бързане с разрешаването на проблемите. Това е една от най-фрапиращите грешки, с която се сблъсквам непрекъснато. Кандидатът споделя някаква своя нужда, която лесно може да бъде разрешена с продуктите и услугите на компанията, и мрежарят незабавно предлага да я разреши. Да, знам колко е трудно да не реагираш на една тогава изгаряща необходимост. Предлагане на решение на проблемите преди да бъде изслушано цялото обяснение на кандидата има отрицателно влияние върху всяко представяне или обаждане за покана на кандидат.
Изслушайте ВСИЧКИ нужди на кандидата и опитайте да отделите тези, чието решаване той желае наистина страстно. С други думи, затворете уста (отново стигаме до това) и я отваряйте, само за да задавате въпроси. Представете вашите решения и ползи по-късно, когато ще имат по-голяма емоционална сила.

6. Правене на оценки. Да речем в процеса на разговор откривате, че вярванията, идеите и/или жизнената философия на кандидата са коренно противоположни на вашата. Едно от най-лошите неща, които бихте могли да направите, е да му покажете, че го осъждате. Осъждането измества фокуса от кандидата (където би трябвало да бъде насочен) върху вас самия (където изобщо не му е мястото). Невъзможно е да слушате истински и в дълбочина, ако всичко, което казва кандидатът, ви кара да се сещате за вас самия.
Слушайте хората, без да мислите за себе си, превърнете това в своя практика. Не обръщайте внимание на собственото си мнение и оценки. Когато им правите вашата презентация, оставяйте те сами да определят доколко това е ценно за тях, а ВИЕ не им пречете. Ако ви попитат нещо, отговорете, като се стараете отговорът ви да не звучи осъдително.

7. Мислене за следващия въпрос. Невъзможно е да се мисли за две неща в един и същ момент. Ако по време на презентацията мислите за следващия въпрос, който трябва да зададете, няма да чуете това, което ви говори в момента кандидатът. И се излагате на риска той да открие, че не го слушате.
Не се притеснявайте за следващия си въпрос. Научете въпросите преди представянето и след това ги забравете всичките освен първия. Слушайте много внимателно какво ви казва кандидатът и подсъзнателният ви ум ще ви доставя автоматично подходящите въпроси в подходящия момент.

Не продавайте характеристики. Не продавайте ползи. Вместо това съсредоточавайте представянето върху най-належащия проблем на кандидата. Тогава той със сигурност ще обърне внимание на думите ви. Така например, ако говорите за ежеседмичните чекове, това е характерна черта. По-добре е, ако говорите за ползата от изплащането на чекове всяка седмица /не трябва да се чака краят на месеца, по-бързо получаване на изработеното, незабавно възнаграждаване за положените усилия и т. н./, но и така няма да приковете вниманието му.

Старайте се да говорите за най-належащия проблем на кандидата. Така например бихте могли да кажете: “Другия вторник трябва да си погасяваш поредната вноска за изплащане на заема за покупка на жилището. По-голямата част от заплатата ти ще отиде за нея. Няма ли да е хубаво да получиш чек от нашата компания, с която да погасиш вноската? Тогава ще можеш да разполагаш както желаеш с цялата си заплата.”
Виждате ли разликата? Вашият кандидат мисли непрекъснато за своите проблеми… а не за вашите ползи.

Posted on Leave a comment

Биг Ал към лидерите

Скъпи Лидери, имахте ли някакви проблеми тази седмица? Аз имах. Обзалагам се, че всички ние очакваме още проблеми следващата седмица, нали? Все пак, такъв е животът. В случай, че не сте забелязали проблеми тази седмица, нека да ви разкажа за няколко, които може би сте пропуснали:

  • Сътрудник не е отговорил на обаждането ви.
  • Клиент си е помислил, че сте луд.
  • Някой е говорил лъжи по ваш адрес.
  • Приятел ви е завидял на успеха.
  • Новият ви дистрибутор не е поръчал повече продукти.

Всички тези проблеми ще ви се случат отново следващата седмица, плюс някои нови. А вашите сътрудници просто “не включват”. Те си мислят, че сте станали Лидер, защото нямате никакви проблеми. Ние си знаем най-добре. Лидерите имат същите проблеми, които имат и клиентите. Единствената разлика е в начина, по който реагираме на тези същите проблеми.

Как Лидерите реагират на проблемите? Нека видим един пример.

Когато хората не са съгласни с нас, ние разбираме, че те са свободни да имат собствено мнение. Това е тежко понякога. Но ако настояваме да имаме правото да казваме на другите как трябва да мислят, то тогава те нямат ли същото право да ни казват как ние трябва да мислим? Ние не си мислим, че ако хората не са съгласни с нас, това е проблем. Ние го приемаме за нещо естествено. Това е човешко. И просто продължаваме да си гледаме работата. За нас това е лесно. Ние сме Лидери.

Аз обаче се притеснявам за Не-лидерите. Не-лидерите позволяват на външния свят и външните събития да им влияят. Те позволяват на всички тези външни влияния и случайности да определят живота им. Те не знаят, че имат правото сами да решават какви искат да бъдат.

Аз бих желал да мога да гарантирам на Не-лидерите, че в живота им няма да има проблеми… но не мога. Иска ми се те никога да не бъдат глобени за превишена скорост, винаги да успяват да платят сметките си навреме, никой да не им отказва, никой да не клюкарства по техен адрес и колата им никога да не се разваля.

Животът е пълен с проблеми. И ако ние успеем да помогнем на Не-лидерите да се научат да се справят с всекидневните си проблеми, можем да им помогнем да променят живота си. Като Лидери ние имаме задължението да помагаме на другите да станат по-добри.

Междувременно, продължавайте да променяте животи! Това прави света по-хубаво място за живеене.

Posted on Leave a comment

Факторът “ВИЕ”

Факторът “ВИЕ” – Тод Фалконе

Ако сте били в мрежовия маркетинг или директните продажби за какъвто и да е период от време, или ако сте имали възможност да посещавате семинари на лектори като Джим Рон, Зиг Зиглар, Том Хопкинс или други, повече от вероятно сте чували старата поговорка: “Трябва да работите по-усилено върху себе си, отколкото в работата си”. Още по-добре: “За да печелите повече, трябва да станете нещо повече.” Звучи добре, изглежда логично, но какво всъщност означава всичко това? Как можем да приложим това на практика в нашите кариери в мрежовия маркетинг и в живота ни?

Дълго и упорито мислех по тази тема “да работя по-усилено върху себе си, отколкото в кариерата си”. Именно това, да се фокусираме върху личното си подобрение, наричаме фактор “ВИЕ”. В нашия бизнес с мрежов маркетинг, факторът “ВИЕ” играе жизненоважна роля за цялостния ни успех. Ако се разтегнем отвъд нормалните си ограничения, можем да направим повече, да произвеждаме повече и да печелим повече. Защо? Просто защото сме повече.

Професионалните спортисти постоянно се разтягат (понякога буквално) отвъд своите ограничения. Свободните водолази, тези, които се гмуркат на дълбочина от няколкостотин фута под морската повърхност с един дъх и без кислороден резервоар, се простират далеч отвъд ограниченията на повечето човешки същества. Професионалните гимнастички буквално се разтягат и са в състояние да изкривят телата си в позиции, които повечето от нас никога не са смятали за възможни.

За да постигнем величие в коя да е област от живота, трябва да се разтегнем отвъд това, което обикновено бихме повярвали като възможно. Това, което изглеждаше толкова далеч преди две седмици, днес е далеч по-постижимо, АКО постоянно се притискате отвъд “зоните си на комфорт”. За да постигнем величие в мрежовия маркетинг, трябва да се съсредоточим върху дейности, които се простират отвъд средното ниво. Всъщност повечето успешни хора са успешни просто защото се принуждават да правят това, което повечето обикновени хора не желаят да правят.

Ако искаме да имаме огромен финансов успех в живота си, трябва да се принудим да правим това, което е неудобно. И след като това, което беше неудобно, стана удобно, трябва да го изведем на по-високо ниво и отново да се принудим да излезем извън зоната си на комфорт, за да стигнем до по-висока земя. Средностатистическият човек, в бизнеса, в спорта или в живота, прави това, което е удобно. Хората над средното ниво винаги работят извън зоната си на комфорт.

Ето един прост пример: Средният Иван работи нормална работа от 8 до 5, където се появява точно преди 8, за да избегне всякакви последици, след което напуска незабавно в 17:00. Той напуска работа, взима стекче бири и пакет цигари и пътува до вкъщи. Когато пристига, той взима дистанционното, пие бирата си, не прекарва значително време със семейството и децата си и заспива на дивана.

От друга страна, Стоян Над средното прави следното. Той става по-рано, за да влезе във фитнеса. Докато е на бягащата пътека, преглежда ежедневните си цели и след това прекарва време в четене на списание за мрежов маркетинг. След като се къпе и се преоблича в работното си облекло, той скача в колата си, слуша някои техники за обучение по продажби на аудио и пристига на работа до 7:30 часа. Той прекарва 30 минути в планиране и подготовка за деня си. През целия ден той е абсолютно фокусиран върху задачите, не прекарва време в бъркотия и произвежда повече от всичките си колеги. Става пет часа, но той има някои последни обаждания, така че в крайна сметка си тръгва около 17:45 часа. Прибира се вкъщи до 18:15 ч. и вечеря със семейството си, където се фокусира върху семейните отношения,  прекарвайки време след вечеря в разговори със съпругата и децата си. След това се оттегля в домашния си офис, за да работи в бизнеса си за мрежов маркетинг. Стоян знае, че трябва да направи времето си продуктивно, така че той го използва изключително ефективно да набира агресивно нови дистрибутори. В 21:30 часа той се присъединява към жена си в леглото, където говорят, прегръщат се и т.н. Тя заспива, а той чете списание Upline, преди да заспи в полунощ.

Каква е разликата между средния Иван и Стоян Над средното? Отговорът е очевиден. Стоян Над средното се простира отвъд ограниченията си и прави това, което средният Иван не желае.

Когато хората преглеждат вашата възможност, те разглеждат няколко елемента. Хората, които искате в бизнеса си… знаете, тези, за които мечтаем, тези, които броим, докато заспиваме през нощта, тези харизматични личности, страхотни лидери и комуникатори, ТЕЗИ хора правят следното:  Те ще прегледат компанията, бизнес плана, продуктите, управленския екип, лидерството на място, маркетинговата система, времето и други важни фактори. И знаете ли последното нещо, което те преглеждат, преди да се присъединят към вашата възможност? Три букви… В А С. Какво ще направите за тях? Какво можете да им предложите като спонсор? Могат ли да разчитат на вас? Отдадени ли сте на тази възможност? Какво е онова специално нещо във вас, което издига вашата възможност над всички други възможности, които те имат?

Именно затова факторът “ВИЕ” е толкова критично важен.

Така че, въпросът е… как можем ние като мрежовици да се разтегнем отвъд нашите ограничения, да се принудим да правим това, което е неудобно, и да работим за подобряване на фактора “ВИЕ”.

Има няколко много важни области, в които виждам нужда да се съсредоточа, по-специално по отношение на постигането на успех в мрежовия маркетинг. Те са както следва: комуникационни умения, знания за индустрията и компанията, работна етика, визуализация и постигане на цели (не само нагласа)

Ето няколко начина, по които можете да започнете да подобрявате фактора “ВИЕ”:

Четене и слушане: Отделете време, за да погълнете информация и да залеете ума и духа си с положителна информация, която може да ви помогне да се подобрите на всички нива. Четете книги за бизнеса, продажбите, комуникацията, поставянето на цели и мотивацията. Вместо да слушате радио, слушайте аудио програми, които ви изпълват със знания и ви вдъхновяват. Информацията, на която излагате ума си, ще влезе в съзнателния ви ум и в крайна сметка ще си намери път до подсъзнанието ви. Всички велики лидери непрекъснато се усъвършенстват чрез излагане на този вид информация. Личностното развитие е неразделна част от превръщането в истински MLM Pro.

Практикуване: Повторението е майка на знанието. Не можете да станете добри в нещо, което не практикувате редовно. Отделете време да практикувате това, което правите. Практикувайте как представяте бизнеса си, независимо дали лично, по телефона или на сцената. Не импровизирайте. За тези от вас, които се страхуват и им липсва увереност да представят бизнеса си, това е критично. Единственият начин да станете добри в нещо е като го практикувате всеки ден. Ако трябва да говорите по сценарий, практикувайте го, ако трябва да правите домашно представяне, практикувайте го, ако трябва да проследявате по телефона, практикувайте го! Практиката може да не ви направи перфектни, но ще ви прави все по-добри. Не забравяйте това и бизнесът ви ще расте.

Работа извън зоната на комфорт: Когато чувствате, че искате да се откажете, недейте. Когато почувствате, че сте направили достатъчно обаждания, направете още пет. Когато не ви се работи, работете. Когато любимата ви телевизионна програма е включена, изключете я и се хванете на работа. Ако откриете, че почиствате офиса си, вместо да провеждате разговори, почистете го след часове, а не в най-ценното телефонно време. Излизайте извън зоната си на комфорт във всичко, което правите, и ще станете повече. Когато станете повече, ще заслужавате да печелите повече.

Саможертва и дисциплина: Отнасяйте се към бизнеса си така, сякаш ви струва един милион да се включите. Не бъдете отсъстващ мениджър. Работете бизнеса си така, сякаш ви струва всичко, което притежавате, за да започнете. Отношението ви към бизнеса ви трябва да бъде “успей или умри”. Отнасяйте се към него като към хоби и ще имате доходи като от хоби. Отнасяйте се към него като към бизнес за милиони долари, какъвто си е, и ще откриете, че ще печелите повече, отколкото можете да си представите.

Тест “Огледало”: Погледнете се в огледалото и се запитайте: “Правя ли всичко, което мога, всичко, което трябва да направя, за да успея в този бизнес? Дали съм толкова фокусиран, целенасочен и предприемащ необходимите действия, колкото един лидер, печелещ 50 000 долара на месец в този бизнес? “Огледалният” тест, наричан още самопроверка, играе жизненоважна роля, за да ви държи на курса. Правете го редовно и бъдете честни със себе си. Ако не сте влезли в пътя, дайте си сметка за това и не забравяйте да го поправите… бързо!

Крайният резултат от практикуването на тези прости задачи е, че факторът “Вие” ще се подобри и това ще доведе до положителни резултати във вашия бизнес, личния ви живот, физическата ви годност и умствените ви способности.

Работете усилено, за да станете повече. Животът е твърде кратък, за да се държите затворени в зоните си на комфорт.

Posted on Leave a comment

Десет съвета за домашни презентации

Знаете ли си репликите? Знаете ли как да направите такова представяне, че да грабнете цялото внимание на вашите кандидати? Ако не сте сигурни за отговорите на тези въпроси – време е да научите (веднъж и за винаги) как да направите представянето си ефектно и да постигнете максимални резултати.

 В следните примери си представете, че трябва да отидете в дома на кандидата си.

1. Определете си среща.

Защо да си губите времето с хора, които не са показали истински интерес към продукта ви? Да ходите на среща, без да сте сигурен дали кандидатът ви е сериозен и мотивиран, е все едно да хвърляте зарове и да се надявате да ви огрее късмета. Залогът не е добър. Определете характера на срещата, като им зададете по телефона следният въпрос: “Ще се включите ли в моя бизнес, ако ви покажа как да създадете доход, който идва всеки месец, докато си стоите вкъщи със семейството?” Как може някой да каже не на подобен въпрос, освен разбира се ако няма логика и мотивация или е неграмотен. Ако са такива – просто забравете за тях. По-късно ще се радвате, че сте ги забравили.

2. Правете презентацията пред двамата съпрузи.

Не си правете илюзията, че можете да представите идеята само на единия и да мине успешно. Нито единият от съпрузите не може да запознае другия с идеята така, както вие ще го направите. Спестете си време и усилия, като настоявате и двамата да са там, когато пристигнете. Ако ви кажат, че единият не може да присъства и че те могат да взимат решения вместо половинките си, ето я и вашата реплика: “Разбирам, но моят спонсор ме задължава да говоря и с двама ви. Кога би било удобно да се срещна и с двама ви?” Ако ви откажат такава среща – дисквалифицирайте ги! Повярвайте, не губите нищо!

3. Подгответе представянето си.

Презентацията е от изключително значение. Ако сте актьор, ще излезете ли на сцена пред публиката, без да си знаете репликите? Ще започнете ли спектакъла без декорите да са наредени и публиката да е заела местата си? Не мисля така. За вас и вашето семейство презентацията ви по-малко важна ли е от едно театрално представление? Изпипайте всичко, преди да го приложите в действие. Няма да ми хареса да кажа нещо, което да ме накара да изглеждам глупаво. Добра идея е да имате описана последователността и някои от най-добрите въпроси, написани на картички, които да държите при вас. Поглеждайте ги от време на време (никой няма да ви се смее), за да сте сигурен че се придържате към сценария. Правете го, докато не научите презентацията си наизуст – така, че да я знаете даже отзад-напред.

4. Пристигнете по-рано и останете за малко след презентацията.

Пристигането 10-15 минути по-рано от уговореното има няколко положителни страни. Шансовете ви, че няма да закъснеете са по-добри. Имате няколко минутки да се държите по-отпуснато с кандидатите си и да ги настроите приятелски, преди да започнете сериозната дискусия. Ранната поява говори че сте сериозен.
Ако кандидатите ви не са готови да ви видят преди уговорения час, това също e за добро – можете да огледате жилището и да се ориентирате в обстановката и да определите какво представляват собствениците и как да бъдат разположени специално за срещата.
Когато свършите с презентацията, не бързайте да си тръгнете. Укрепете продажбата, като изградите приятелство с тях. Често се случва да забележите други възможности, които са ви убегнали от погледа дотогава. 

5. Разберете с колко време разполагате.

При уреждането на срещата попитайте хората колко време могат да отделят. Отговорът ще ви е от полза. Самото питане показва, че уважавате времето им и не смятате да го пилеете. На тях това им харесва. А и си правите сметка как да се впишете в това време. Въпреки всичко, възможно е ситуацията да се промени и да се получи така, че да не могат да ви отделят обещаното време. Тогава поискайте да назначите друга среща, на която няма да сте под натиск и да бързате.

6. Настанете се на кухненската маса.

Кухненската маса е приятелско място – място, където семейството и приятелите се срещат и “разчупват хляба” заедно. Това е и мястото, където се разискват семейни проблеми и сериозни въпроси. Трябва да сложите кандидатите си на кухненската маса и да ги накарате да седнат там, където вие искате. Кажете: “Госпожо и Господин Иванови, може ли да отидем на кухненската маса. Имам да ви показвам някои неща, така ще ги видите по-добре.”. Накарайте ги да седнат заедно като кажете: “Най-добре двамата седнете от онази страна на масата, аз ще седна от тази. Така ще мога да покажа програмата и на двамата едновременно.” (Винаги се съгласяват)

7. Елиминирайте всички разсейващи фактори.

Включен телевизор, врява от играещи наоколо деца или лай на куче могат да развалят и най-добрата презентация. Никога не започвайте представянето си при тези условия.
Ето тактичен начин да ги накарате да изключат телевизора си. “Хора (сочите към телевизора), не мога да се меря с професионалисти. Може ли да го намалите, за да ме чувате по-добре?” (Винаги скачат и направо го изключват.)
Ако децата им почнат да се катерят върху вас, бъдете вежливi и се усмихнете, но спрете да говорите. Това е намек, че не може да продължите, докато ви разсейват.
Ако има други фактори като лаещо куче или врява от деца, помолете ги: “Хора, това, за което трябва да говорим тази вечер е много важно, така че моля за пълното ви внимание. Може ли да преместим децата или кучето в другата стая? (Винаги го правят).

8. Когато съседи, роднини или приятели се бъркат.

Стомахът ми се свива на топка, когато отида на среща и видя неочаквани хора. Такива от рода на любопитни съседи, приятели и роднини, които искат да знаят всичко и дават нетърсени съвети. Ако не предприемете драстични мерки в тази ситуация, може да сте сигурни, че като приключите презентацията, тези хора ще посъветват кандидатите ви да кажат не, да го обмислят, или винаги ще са в течение на някоя “по-добра сделка”. Гадост!
Ако изобщо е възможно, отменете срещата и я насочете за друг ден. Ако не – пристъпете към план Б. Включете всички в презентацията и им направете представяне, като на група. Попитайте хората дали и те биха искали да видят презентацията. (Винаги казват “да”). Тогава ги съберете всички на кухненската маса. Задавайте въпроси и показвайте възможности както на кандидатите, така и на допълнителните хора. Когато завършите представянето, ако сте убедили истинските кандидати, убедени са и всички други. Ако всички участват и дават положителни отговори на въпросите ви, няма да имате проблеми с гостите, когато приключите. Даже в някои случаи ще направите няколко продажби.
Ако някой дойде на гости на кандидатите ви по време на презентацията, спрете да говорите, докато не напуснат или ги включете в презентацията като им разясните за какво става дума и накратко им разкажете какво сте разгледали досега.

9. Моментът на обвързване.

Един от най-важните аспекти на успешната презентация е да контролирате начина, по който искате да се държат кандидатите. Не знам за вас, но аз искам моите кандидати да отговарят с “да” на всичките ми въпроси и да реагират позитивно на всичко, което им казвам или показвам. Ето как го постигам:
“Госпожо и Господин Джоунс, последното нещо на света, което искам, е да ви въвличам в бизнес, който ви кара да се чувствате неудобно. Моля, прекъснете ме ако изникне нещо, което ви притеснява. По време на разговора ще ви задавам въпроси, за да съм сигурен, че ви е интересно. Ако има нещо, което не ви устройва, предлагам да не продължаваме и да се разделим като приятели. Съгласни ли сте?”
Когато предварително уведомим кандидатите, че трябва да отговарят на условията на представянето, както и представянето трябва да отговаря на техните условия, това ги успокоява и затвърждава отговорността, която са поели към вас.

10. Нека кандидатите сами си направят презентацията

Звучи шантаво, нали? Но точно това ще се случи, ако отворите разговора с въпрос, който натиска правилните копчета. Примерно: “Ще ми кажете ли какво мислите за разговора, който проведохме по-рано по телефона?” или “Какво от програмата привлече вниманието ви?” или “Защо решихте да ме поканите тази вечер и да видите програмата?”
Изслушайте отговорите им и после според тези отговори задавайте проучващи въпроси, свързани с техните проблеми и с ползите от това, което им предлагате. Важното е по-голямата част от говоренето (и продажбата) да правят самите кандидати. После може да насочите разговора и да формулирате въпросите си около техните специални нужди и желания.