Posted on Leave a comment

Пазете се от… себе си

Мрежовият маркетинг е изпълнена с адреналин професия. Никога не бихме си представили нещата, които се случват в тази област. Кой би си помислил, че мияч на съдове на име Ранди Гейдж може да стане колекционер на автомобили и благодетел на операта в Маями? Но точно както откриваме невероятни истории на успеха, така откриваме и провали. Виждали сме с очите си как организации от хиляди хора се сриват, карайки лидерите си да се превръщат от милионери в миячи на чинии в ресторанти.

Правилата в тази професия са толкова различни, че виждаме неща, които изглеждат изключителни. Те изглеждат така, защото в други бизнес модели не се случват, но тук са чести – и добрите, и лошите. Ако разберете това, ще можете да правите това, което изгражда велики организации и избягвате онова, което ги унищожава.

И така: Какво стои зад големите истории на успеха? И какво се крие зад ужасите? И в двата случая зад всяка история стои лидер… нищо повече.

Продуктът е важен, разбира се, но има хиляди компании с отлични продукти, които никога не стават големи. Същото важи и за компенсационния план. Реалността е, че всички компании, които са достигнали върха, имат или изключителен собственик, или изключителен главен изпълнителен директор, или изключителен полеви лидер зад себе си (а най-често всички изброени лидери).

По същия начин всички компании, които бяха на път да станат успешни и се сринаха, претърпяха тази злощастна съдба, когато техните лидери позволиха на егото си да застане на пътя.

Видяхме една фирма да стигне 250 милиона долара и да колабира, докато не изчезна, защото главният изпълнителен директор вярваше, че заслужава повече доходи от останалите основатели и започна да отклонява средства… към джоба си.

Видяхме екип от 50 000 души да изчезва за една година, след като лидерът им се забърка със съпругите на някои от членовете на собствената си организация.

Видяхме хора, печелещи повече от 100 000 долара на месец, да се разоряват, защото вярваха, че са единственото важно нещо и започнаха да се борят с всичко и всички, дори физически да нападат хора пред останалата част от организацията си.

Виждали сме това и много повече и винаги, ВИНАГИ, причината е егото на лидера.

Със сигурност си мислите “добре, но на мен това не може да ми се случи”. И ние ще ви кажем, че сте прави, това не може да ви се случи, докато сте това, което сте днес. Но бидейки това, което сте днес, не можете да бъдете №1 във вашата компания (иначе вече бихте били). За да стигнете до върха, трябва да се промените и е много лесно да се изгубите в този процес, когато това се случва твърде бързо.

Погледнете го по този начин: Има много малко професии (и никакви работни места), където можете да преминете от анонимност към слава за една година. Това може да се случи на спортисти, певци, актьори и мрежари, едва ли на други. В нашата професия всичко, което трябва да направите, е бързо да изкачите няколко нива, и хората ще започнат да ви молят да изнасяте лекции, да раздавате автографи и да се снимате с децата на присъстващите на ръце.

Вероятно когато това се случи, ще сте работили върху самочувствието си няколко месеца, убеждавайки се колко заслужавате успех. Ако това развитие, необходимо за израстване, не е придружено от развитието на смирение, много е възможно всички тези завладяващи преживявания да ви погълнат и да ви накарат да вярвате, че вашият екип или вашата компания не ви заслужават.

Сякаш всичко това не е достатъчно, та и наоколо бродят “ловци на таланти”, които ще се опитат да ви убедят, че компанията им ще ви плаща, ще ви слуша и ще ви аплодира повече. Тези видове хора, хранещи се с его, са най-вредното заболяване в нашия бизнес и, за съжаление, е много лесно да се разпространи. Но бъдете внимателни – с тях и с егото си – защото всичко това може да ви унищожи.

Ако започнете да слушате тези гласове, ще пренебрегнете това, за изграждането на което сте работили толкова усилено. Ще започнете да влагате времето и енергията си в постоянното преследване на похвали, а не в изграждане на бизнеса си, което ви е поставило на пиедестала, на който се намирате.

Помнете: Не че тревата другаде е по-зелена. Просто сте забравили да поливате вашата градина, защото сте гледали другаде.

За да избегнете този общ капан, който е причина за по-голямата част от сривовете в историята на нашата професия, е важно да имате рутини, които поддържат у вас самочувствието на някой, който знае всичко, но и смирението на някой, който не знае нищо.

Продължавайте да работите върху тайните на милионерския си ум, вътрешния си гигант или 10-кратния си растеж, но добавете голяма доза ежедневна благодарност към този бульон.

Бъдете благодарни на компанията, която инвестира милиони в разработването, сертифицирането и доставката на продуктите, които изграждат вашия бизнес. Без нея и нейните служители нямаше да имате инструментите, които ви доведоха до мястото, където сте.

Бъдете благодарни на екипа си, който ви следва доброволно, без заплата или връзки. Без тях нямаше да имате лоста, който ви отведе там, където сте.

Бъдете благодарни за вашата спонсорска линия. Със сигурност те имат недостатъци и правят нещата по различен начин от вас, но правят най-доброто, на което са способни и без тях нямаше да познавате тази професия, която е променила живота ви.

Помнете това върховно правило на Вселената: Докато цените това, което ви поставя на върха, можете да останете там. Когато го забравите, падението ви ще започне.

Това не означава никога да не се борите за това, което е правилно, или да се примирявате с лоши решения, взети от вашите сътрудници. Като лидер ще трябва да се изправите пред много преговори, спорове и дискусии, но те не трябва да се основават на подхранване на егото ви, а на търсене на най-доброто за вашия екип.

Всичко това звучи лесно, но ако вече сте били в светлината на прожекторите на успеха, знаете, че не е така. Управлението на егото изисква ежедневна работа. Точно както всеки ден се брои, за да имаме силно тяло, всеки ден е от значение, за да имаме мощен ум, способен да доминира над тези демони, които живеят в нас. И колкото и да е силен умът ви днес, ако спрете да работите, той ще се върне в слабото си състояние. Ето защо ние обичаме да ви напомняме и да ви предизвикваме: защото знаем, че приемате сериозно ежедневната си работа. – Джейми Локиер

Posted on Leave a comment

Променете собствената си идентичност

Един от малко известните, но много точни начини да предскажете как ще се справите в бизнеса, е вашата идентичност. И разбира се, това означава, че същият показател ще ви помогне да предскажете как ще се справят хората от вашия екип. Защото начинът, по който се идентифицирате, определя поведението ви и действията, които ще извършите (или няма).

Харесва ни да мислим, че успехът идва от някакво грандиозно или смело драматично действие като постигане на най-високото ниво във вашия компенсационен план, превръщане в човек, правещ многомилионен оборот или развиване на 50 000 последователи в Tik-Tok. Но ако някога разговаряте с някои от най-успешните хора, виждани някога в нашата професия, вероятно ще бъдете шокирани от това, което откривате. Слушайки историите за техния успех, е удивително колко често започва с едно малко, просто действие:

 • Казване на “да”, когато екипът поиска доброволци.
 • Поемане на ангажимент за ежедневно саморазвитие
 • Прочит на книга, която трансформира мисленето им
 • Решение да живеят здравословно

Често предприемането на проста стъпка като тези по-горе променя начина, по който виждате себе си, така че се оформя нова идентичност. Обаждате се на кандидат от вашия “пилешки списък” (дето ви е страх да звъните) и започвате да мислите за себе си като за смел. Следвате ежедневното си саморазвитие и започвате да мислите за себе си като за постигнал успех. Правите нещо, което ви кара да се чувствате лидер, така че започвате да се държите като лидер, и се превръщате в лидер.

Едно нещо мога да ви кажа със сигурност: Вашата спонсорска линия над вас, вашият екип под вас и всички кандидати, с които взаимодействате, виждат и се отнасят към вас по начина, по който виждате и се отнасяте към себе си. Вашите действия показват на света кои сте.

Никога няма да започнете да действате по различен начин, докато не създадете нова идентичност за себе си. Нека това бъде моето предизвикателство към вас този месец. Предприемете поне едно малко действие, което ще започне да трансформира идентичността ви. – РГ

Posted on Leave a comment

Илън Мъск: Защо правя всичко

Вижте интервюто в YouTube.

Когато бях 5-6 годишен, мислех, че съм безумен. Беше странно, защото беше ясно, че другите хора не са такива. Умът им не беше изпълнен с идеи като моя. Беше като че ли аз съм странен. Не мисля, че някой би искал да бъде точно като мен. Хората нямаше да го харесат много. Едва ли искате да бъдете в моята кожа. Трудно е да изключите тази експлозията в ума, която не спира никога.

Казахте, че това е най-трудната година за вас, най-изтощителната година за вас?
Tesla наистина се изправи пред сериозна заплаха от смърт поради трудностите с производството на Model 3. Компанията просто кървеше пари, и ако не можехме да решим тези проблеми в много кратък период от време, щяхме да загинем. Беше изключително трудно да ги решим.

Колко близо сте били до смърт на компанията?
Бяхме на седмици, броени на пръсти. Работех 22 часа на ден, седем дни в седмицата, спях във фабриката. Работех всеки ден – в цеховете, в бояджийната, в главния монтажен цех.

Никога ли не сте се тревожили, че може да се сринете?
Беше просто твърде много. Никой не би трябвало да влага толкова много часове в работа, това не е добре, и хората не би трябвало да работят толкова усилено. Това е много болезнено. Болезнено по отношение на мозъка и сърцето, затова не препоръчвам това на никого. Просто го направих, защото ако не го бях направил, имаше добра вероятност компанията да умре.

Кой беше най-големият ви неуспех и как ви промени той?
Наистина бяхме близо до смърт при Space X. Можех да инвестирам само колкото за три успешни полета. Технически гледано, нямах план, с който да се справя с повече. Полагаха ми се около 180 милиона от PayPal, мислех да използвам половината за Space X, Tesla и Solar City и да запазя останалата половина. Но св оказа, че нещата струваха повече и отнеха повече време, отколкото очаквах. Затова трябваше да избера между това да вложа останалите пари или компаниите да загинат. В крайна сметка вложих всичките си пари и взех заеми от приятели за наема. Когато започвахме Tesla, мислех, че нашите шансове за успех са 10%.

Това не е много, като се има предвид колко пари вложихте в компанията.
Да, моят оригинален план беше, че имам около 180 милиона долара от моя дял от продажбата на PayPal и си мислех, че ако инвестирам половината от това в създаването на тези компании, тогава ще имам останалата половина, която ще ми стигне. Но, разбира се, не стана така. Изчерпахме всичко, инвестирахме 100 милиона, и все още имахме нужда от повече пари, а после настъпи голямата рецесия през 2008-2009 г. и в крайна сметка трябваше да вложа всичко и да заемам пари от приятели, за да плащам наема.

Бяхте на ръба на провала? Не бяхте ли леко наивен, когато мислехте, че лесно може да създадете електрическа кола и ракета?
Не мислех, че ще бъде лесно. Както казах, очаквах те да провалят, но знаете, създаването на компания е като родителство. Как да кажа, невъзможно е да решите, че вашето дете не трябва да има храна. Когато имате компания, трябва да я подхранвате, грижите се за нея, въпреки че тя може да ви унищожи.

Да, но предполагам, че през 2008 г. не беше лесно. Как се справихте с този период на криза? Можехте ли да си починете за миг? Искахте ли да изчакате малко?
Да, разбира се, но си заслужаваше. Надявам се, че си заслужава.

Ако имате съвет за младите хора по света, които искат да станат като Илън Мъск, какъв би бил вашият съвет за тях?
Мисля, че, вероятно, те не би трябвало да искат да бъдат като мен. Звучи по-добре, отколкото е на практика. Не е толкова забавно да бъдеш мен. Определено можеше да е по-зле, разбира се, но не съм сигурен дали бих искал да бъда точно като мен, особено ако искаш да постигнеш нещо важно. Ако започваш компания, трябва да работиш много усилено.

Какво означава много усилено?
Когато брат ми и аз стартирахме първата си компания, вместо да си наемем апартамент, просто наехме малък офис, спяхме на дивана и се къпехме в местния Червен кръст. Бяхме толкова натоварени, имахме само един компютър, така че уебсайтът беше достъпен през деня, а аз програмирах през нощта, седем дни в седмицата, през цялото време. Работех много упорито, ако мога да го кажа така. Искам да кажа, всеки час в деня, който е активен. Това е нещо, което бих казал, особено ако започвате компания – просто работете като луди. Просто трябва да вкарате 80 до 100 работни часа седмично всяка седмица и всичко това повишава шансовете за успех. Ако другите хора работят по 40 часа, а вие работите 100 часа, дори ако правите същото нещо, за четири месеца ще постигнете това, което те ще постигнат за една година.
Да създадете компания и да я направите успешна е като ядене на стъкло и гледане в бездната. Първите месеци при стартиране на компания са доста вълнуващи, а после идва реалността – нещата не вървят толкова добре, както сте очаквали, клиентите не се записват, технологията или продуктът не работят толкова добре, както сте си мислели, и това може да се усеща особено остро по време на рецесия. Това може да бъде много, много болезнено в продължение на няколко години. Затова, според мен, започването на компания ще бъде трудно, и аз бих посъветвал хората да имат висока толерантност към болката.

Когато имахте трети поред неуспех, не мислехте ли да се откажете?
Никога. Никога не се отказвам. Трябва да съм мъртъв или пълен инвалид, за да се откажа. Много хора се опитваха да ме откажат да започна компанията за ракети. Беше лудост, това бе, което ми казваха.

Какво ви казаха?
Един мой близък приятел събра цял низ от видеоклипове на разбиващи се ракети и ме накара да ги гледам. Просто не искаше да загубя всичките си пари.

Как решихте да създадете компания за производство на автомобили и как успяхте в това?
Наистина не си мислех, че Tesla ще успее. Очаквахме, че по-скоро ще провалим, но мислех, че поне можем да помогна на хората да разберат, че електрическата кола не трябва да бъде грозна, бавна и скучна, като електрическа голф количка.

Но казвате, че не сте очаквали, че компанията ще бъде успешна, защо се опитахте?
Ако нещо е достатъчно важно, трябва да се опитате, дори ако вероятният резултат е провал. Беше много труден път, честно да си кажа. Приоритетът ми в момента е да добавя повече управленска сила в Tesla, за да мога да си почина малко. За последните 12 години съм опитвал да взема почивка само два пъти. Първият път, когато си взех една седмица почивка, ракетата на Orbital Sciences се разби и ракетата на Ричард Брансън се разби през същата седмица. Вторият път, когато си взех почивка, моята ракета се разби. Урокът тук е: не вземайте почивка.

Има видни хора, които не подкрепят идеята за комерсиални космически полети и начина, по който го разработвате. Какво мислите за това?
Беше много тъжно да видя това, защото тези хора са герои за мен. Тежко е за ме, наистина. Бих искал да ги поканя и да видят оборудването, което правим тук. Мисля, че това ще промени мнението им.

Те ви вдъхновиха да направите това, нали?
Да, и да ги видя да критикуват работата ми е трудно.

Очаквахте ли да ги видите да ви подкрепят?
Надявах се, че ще ме подкрепят.

Защо се опитвате да им докажете нещо?
Опитвам се да направя значителна разлика в космическия полет и да направя космическия полет достъпен за почти всеки.

Откъде идва това или как вземате решение, когато всички ви казват, че това е луда идея? Как получавате вътрешната си сила да го направите?
Първо, искам да кажа, че наистина чувствам страха силно, така че не е така, че просто го нямам. Наистина го чувствам, но има моменти, когато нещата са толкова важни и вярваш в тях толкова силно, че ги правиш въпреки страха. Хората следва да мислят: “Страх ме е от това и затова не трябва да го правя.” Нормално е да се страхуваме.

Мисля, че има определени неща, които са необходими, за да се гарантира доброто бъдеще, и някои от тези неща са дългосрочен устойчив транспорт, устойчиво производство на енергия, както и да станем космическа цивилизация, човечеството да бъде сред звездите и да стане многопланетарен вид. Мисля, че да станем многопланетарен вид и да бъдем там сред звездите е важно за дългосрочното оцеляване на човечеството и това е една от причините, като застраховка за живота, както за цялото колективно човечество, така и за мен лично.

Но това, което ме мотивира най-силно, е че това създава чувство за приключение и прави хората развълнувани за бъдещето. Ако сравним два възможни бъдещи сценария, един, при който сме вечно обречени да останем на Земята, докато накрая не стане нещо ужасно, или друг, в който сме разпространили нашето присъствие на много планети, може би дори извън Слънчевата система, втората възможност е изключително вълнуваща и вдъхновяваща.

Трябва да има причини да се будиш всяка сутрин, има толкова много ужасни неща, които се случват по света постоянно, има много проблеми, които трябва да бъдат решени и има много неща, които са много болезнени и те поглъщат, но животът не може просто да се състои в решаване на един мизерен проблем след друг, това не може да бъде единственото нещо. Трябва да има неща, които те вдъхновяват, които те правят радостен, когато се събудиш сутринта и си част от човечеството. Затова правим това, което правим.

Posted on Leave a comment

Десетте заповеди на Мрежовия маркетинг (MLM): Ключови принципи за успех и взаимодействие

Мрежовият маркетинг (MLM) е динамична индустрия, в която успехът и взаимодействието играят важна роля. За да изградим здрава основа за успешно участие в тази индустрия, трябва да следваме десетте заповеди, които ни насърчават да бъдем взаимно подкрепящи, вдъхновяващи и успешни.

1. Възлюби себе си като ближния си.

Първата заповед в мрежовия маркетинг е да се грижим за себе си, както за ближния си. За да сме успешни, трябва да развиваме своите умения и потенциал. Това включва постоянно обучение, личностно развитие и поддържане на здравословен баланс между работа и личен живот.

2. Усмихвай се във всеки разговор.

Усмивката е език, който всички разбират. Тя може да създаде връзка и доверие във всяка ситуация и да помогне за установяването на дълготрайни и ползотворни връзки с хората около нас. Усмивката е мощно оръжие в мрежовия маркетинг. Тя създава положителна атмосфера и установява добри отношения с клиенти и партньори. Усмивката ни показва откритост и готовност за сътрудничество, което е основно за успешното изграждане на отношения и доверие.

3. Слушай повече, отколкото говориш.

В мрежовия маркетинг, внимателното слушане е ключово умение и важен фактор за успеха. Като активни слушатели демонстрираме интерес и внимание към нуждите и проблемите на нашите събеседници, което ни помага да ги разберем по-добре и да предложим решения, които са истински полезни и отговарят на техните очаквания. Така също създаваме по-силна връзка с клиентите и партньорите си и имаме по-голям шанс да продължим да правим бизнес с тях.

4. Искрено и постоянно хвали.

Искрените похвали са като гориво за мотивацията на хората около нас. Когато искрено и постоянно изразяваме признателност и възхищение към техните постижения, те се чувстват важни, подкрепени и мотивирани да работят още по-усърдно и да продължат напред. Похвалата е едно от най-силните оръжия в мрежовия маркетинг. Тя създава положителна атмосфера и помага за изграждането на дълготрайни връзки.

5. Помагай на ближния да бъде по-процъфтяващ и щастлив.

Един от основните принципи в мрежовия маркетинг е да помагаме на другите да постигнат успех и щастие. Истинското величие в мрежовия маркетинг е свързано със способността да помагаме на другите да постигат това, което искат. Когато предоставяме ценни ресурси, информация и подкрепа на нашите партньори, те стават по-мощни и мотивирани. Взаимната помощ и подкрепа създават благоприятна среда за растеж и успех на всички участници. Основна задача на всеки лидер е да създава общност от успешни и щастливи хора.

6. Благодари за всички благословии.

В мрежовия маркетинг е важно да бъдем благодарни за всичко, което имаме. Всеки ден е изпълнен с по-големи или по-малки, но важни благословии. Ако се насочим върху положителните аспекти на живота и ценим това, което вече имаме, ще привличаме още повече благословии и възможности. Благодарността ни помага да се фокусираме върху позитивните страни на живота и да създадем благоприятна атмосфера, която отваря пътя към още по-големи успехи.

7. Да не се хвалиш.

В мрежовия маркетинг скромността е ценно качество, което гради доверие и почит от страна на другите.  Вместо да се хвалим със своите постижения, нека нашата работа и резултатите ни сами да говорят за нас. Вместо да се хвалим, по-добре е а се фокусираме върху подпомагането на другите да достигнат своя потенциал и да постигнат успех.

8. Да не се оплакваш.

Оплакването и негативното мислене водят до забавяне на успеха. Вместо да се фокусираме върху проблемите и недостатъците, трябва да търсим решения и възможности. Позитивното мислене и насочването към възможностите ни помагат по-ефективно да преодоляваме предизвикателствата, да развиваме бизнеса си и да постигаме нашите цели.

9. Да не критикуваш ближния си.

Вместо да се фокусираме върху недостатъците на другите, трябва да насърчаваме и подкрепяме техния растеж и успех. Критиката обикновено не води до положителни резултати и може да развали отношенията, докато подкрепата и вдъхновението създават плодотворна обстановка за всички. Вместо да критикуваме другите, трябва да ги подкрепяме и насърчаваме да развиват своя потенциал.

10. Да не се опитваш да убеждаваш в празни спорове.

Във връзка с мрежовия маркетинг се срещат много различни мнения и виждания. Вместо да се впускаме в напразни спорове и опити да променим мнението на другите, нека се фокусираме върху изграждането на силни отношения и представянето на ползите от продуктите и бизнеса. Покажете успеха си чрез действия, вдъхновение и подкрепа.

Разбирането и прилагането на десетте заповеди на мрежовия маркетинг (MLM) са от съществено значение за нашия успех и постигането на целите ни. Чрез взаимна подкрепа, благодарност и вдъхновение можем да създадем успешен и вълнуващ бизнес в мрежовия маркетинг. Следвайте тези принципи и се наслаждавайте на професионални и лични постижения в тази динамична индустрия.

Posted on Leave a comment

Осем урока по лидерство от “Междузвездни войни”

 1. Както Йода доказа повече от веднъж, размерът няма значение, ако имате необходимата подготовка.
 2. При всяко предизвикателство, обградете се с големи ментори и екип от доверени хора, както направи Люк. Без значение колко мощна е силата във вас, страхотният екип винаги ще ви отведе по-далеч.
 3. Ако искате да създадете империя, научете се да клонирате себе си (нарича се дупликация)! Така е направил император Палпатин и е доминирал в Галактиката.
 4. … И когато това се случи, уверете се, че имате система, благодарение на която вашата армия от клонинги не зависи от вас. В противен случай, когато не сте около империята си, тя ще се срине (както се случи и с Палпатин).
 5. C3PO беше един от най-ценните дроиди, защото можеше да говори на езиците на другите. Вие също трябва да адаптирате начина, по който говорите, към това, което другите разбират. Важно е това, което вашата аудитория възприема, а не това, което искате да кажете.
 6. Вземете чирак с вас на всяка “битка”. Това е единственият начин, по който те ще разберат нагласата, с която изграждате бизнеса си. Ако правите обучение, мотивационен разговор или събирате екип за решаване на проблем, поканете вашите развиващи се лидери и ще видите, че те така научават повече, отколкото във всички теоретични курсове. Така го правят джедаите и винаги имат нови лидери, помагащи на Галактиката.
 7. “Страхът поражда гняв. Гневът те кара да мразиш. Омразата води до болка.” Йода е казал така, но всеки гуру на саморазвитието би могъл да го каже. Научете се да преодолявате страховете си.
 8. Каквото и да правите, правете го със страстта, с която Джордж Лукас направи “Междузвездни войни”. Това е единственият начин да накарате хиляди хора да се влюбят в творението ви. Това е начинът , по който се изграждат великите движения.Създайте история на успеха, толкова невероятна, че светът да я помни за десетилетия напред!

Искате ли да станете професионалисти в мрежовия маркетинг? Започнете оттук!

Posted on Leave a comment

Инвестирайте в мрежата си!

Интервю на Арт Джонак с Робърт Бътуин

Робърт, ти много бързо започна да печелиш 20-30 000 $/месец, а за по-малко от 2 години месечните ти чекове достигнаха 60-70 000 $. Как го правиш?

Ключът към успеха в този бизнес е да се инвестира правилно в хората от долната линия. Не съм срещал бизнес, който може да се развива без правилно инвестиране! Трябват ти време, пари и други ресурси, за да развиеш умения и да предадеш тези умения на екипа си. Без такива умения и без нужните ресурси умножаване просто няма. ММ се базира на геометричната прогресия, но за да може тя да тръгне, трябва правилно да захранваш с ресурси хората си от долната линия.

Правилното умножаване според компенсационния план на АкваСорс отначало е само чрез три директорски клона. После под всеки директор от първо поколение се развиват по още три директорски клона – ваше второ поколение. Едва след като всички ваши 12 директорски групи се стабилизират и постигнете ниво Екз. Директор, може да започнете да развивате още три директорски клона, но не повече. Ако сте научили първите си трима директори да работят правилно, техните групи ще продължат да се развиват без ваше участие, а доходите ви ще растат все повече и повече… – коментар от д-р Петър Найденов

Всичко се свежда до правилно инвестиране на ресурси в хората от долната линия. Така те могат да привличат и клиенти, и лидери. Повечето хора са просто потребители на качествени продукти, които не искат нищо повече. Но има и такива, които могат също да градят бизнеса. Някои стигат донякъде и спират, а други не спират, докато не стигнат върха. Всичко опира до визията – и при хората, и при фирмите. Тези, които не вярват, че струват повече, спират на определено ниво. Другите търсят начини да се развиват още.

Въпросът не е толкова в компенсационния план – това дори не е първото, което гледам. Очевидно е, че за да успяват, МЛМ компаниите трябва да плащат прилично. Но ако става въпрос за 1% повече на 4 поколение, винаги ще се намери някоя друга компания, която плаща малко повече. По-важни са ценностите на собствениците на компанията, душите им, културата, която те налагат, продуктите… А най-важното е да откриеш такива стратегии (независимо от коя област на бизнеса и маркетинга), които дават резултат в твоя мрежов бизнес. Щом откриеш какво работи, тестваш го на топлия пазар (сред близки и познати). Ако наистина работи, прилагаш го масово.

Спомням си за една бизнес кампания, която провеждахме чрез писма. В нея предлагахме на хората да се включат в бизнес, чрез който могат да забогатеят. Един много активен човек от моята долна линия бързо включи 500 души, а даже искаше да продължи да включва още и още. Но това не би имало смисъл – лудост е да имаш 500 души пряко под себе си!

Реших да му помогна да открие тези, които наистина искат да развиват бизнеса, чрез второ писмо. Разбрахме се, че той ще плати по 50 ст./писмо, аз – по 25 ст, и моят спонсор – също по 25 ст. Това помага да се дуплицира процесът. Написахме писмо “Кой иска 10 000 $ за Коледа?” и го разпратихме на тези 500 души. В него им предлагахме да си купят специална касета с презентация, за да работят по-ефективно. А всеки, който си купи касета, ще получи още една без пари. Започнахме да работим с хората, които бяха готови да направят каквото трябва, и успехът не закъсня.

В ММ е важно да имаш достатъчна дълбочина на структурата – тя дава стабилност. Много важно е да стабилизираш клоновете си като ги развиеш в дълбочина до няколко поколения – само тогава бизнесът ти има здрави корени, а ти получаваш пасивни доходи. За да успеем в този бизнес, трябва да откриваме и възпитаваме лидери, и да им помагаме да направят същото. За целта се иска да работим много и умно. Но само това не стига – важно е също да открием компания, с която да работим цял живот. Тогава няма нужда да се местим въобще.

Ако искате да сте наистина професионалисти в МЛМ и да се радвате наистина на хубав стил на живот, не бива да работите с повече от една компания. В световен мащаб не се е случвало някой да успее с две компании. За да успее човек да стигне до върха само в една компания, трябват лични качества и концентрация на ресурсите. Но така е с всеки бизнес – не са толкова много хората, които са на върха в който и да било бизнес.

При мен се случи така, че първата МЛМ фирма, с която работех, не бе подходящо “превозно средство” за мен. Тя плащаше добре само в началото, и колкото повече работех, толкова по-трудно ставаше да се напредва, защото собствениците променяха условията. Това бе причина за недоволство на много от нас, лидерите – докато собствениците междувременно си купуваха още къщи и коли. Затова реших да започна нов МЛМ бизнес. Но тъй като се нуждаех от парите от първата МЛМ компания, реших да не пипам мрежата си там и да продължа да инвестирам част от чека си от нея (компания 1) в хората, които работеха там (в компания 1).

Преместих се от тази компания, защото виждах, че само собствениците забогатяват, а не и лидерите – в плана нямаше достатъчно бонуси, предназначени за лидерите. Но продължавах да получавам чекове от първата компания, защото не нарушавах нейните правила. Междувременно изграждах новия си бизнес като се запознавах с нови хора. Научих се да правя това, което препоръчва Големият Ал – познаване, харесване, доверие. Същността на МЛМ е в това да превръщаш непознати в приятели. Всеки един нов човек може да ти отвори стотици врати.

А като разбра, че тази компания не става за тебе, каза ли го на хората от мрежата си?

Разбира се, че не – това е само моята гледна точка. А кой съм аз, че да решавам кое е добро за други хора? Те имат право на избор, и щом нещо ги устройва, защо да им се бъркам? Не бива да се опитвам да им влияя, защото може и да греша. Аз не винаги съм прав дори за себе си, а какво остава за другите. Ако тях ги устройва това, което правят, нека си работят спокойно. Постепенно обаче и други лидери напуснаха, защото като се изкачваха нагоре, виждаха, че няма смисъл.

Някои лидери вярват, че ако напуснат, и другите лидери от техните мрежи ще ги последват?

Реалността е, че 80% от лидерите ви няма да ви последват. Те имат изградени структури, които им носят доходи, на които те разчитат и от които зависят. Затова ако решите да започнете втори ММ бизнес, работете и със старата си компания, и не пипайте лидерите си от нея! Намерете други хора, с които да изградите новата си мрежа – защото пипнете ли старата си мрежа, там чекът ви се срива. А тези пари са ресурсите, които ви трябват, за да напредвате в новия си бизнес.

Фактически ти не си работил с две програми едновременно, а си решил да почнеш друга?

Не можеш да работиш на две места. Нуждаеш се от ресурси – време и пари, за да направиш бизнес. Трябва да научиш нужните умения. Но най-голямата опасност е, че може да създадеш съмнение в долната линия – хората да си помислят “Щом Роберт прави така, значи нещо не е наред… я и аз да се захвана с нещо друго”. В нашата индустрия няма тайни – всичко излиза. Някой от долната линия ще разбере и това непременно ще създаде колебания и съмнения.

Ето какво става, когато работиш в две МЛМ компании. Включваш някого, той вижда, че си в компания А и Б, и си казва “Щом моят спонсор е в две ММ компании, и аз мога така”. Но понеже не харесва компания Б, избира друга – В. После той включва някого, новият освен в А отива в Г, защото не харесва В – и т.н. А после започват да се записват взаимно и всичко рухва.

Всички компании искат да те накарат да стигнеш върха на плана им. На върха се плаща най-много. Но ако работиш едновременно в две компании, и ако от всяка имаш по 100 единици обем (общо 200), няма да получаваш толкова пари, колкото ако работиш само в една компания и имаш обем 200 – ако си само в една компания, получаваш много повече пари. Трудно е да се стигне върха дори само в една ММ компания, да не говорим за повече. Няма да ти стигнат ресурсите.

А какво значи за теб да имаш много източници на доходи?

Вярвам, че ММ трябва да бъде само един от многото ни източници на доходи. С парите от него може да се инвестира в друг бизнес или в недвижимост. Не бива да инвестирате едновременно в няколко ММ компании, защото така доходите ви само намаляват. Но може да инвестирате в информационен бизнес – да продавате умения, да правите семинари, да пишете книги и пр. – неща, които обичате. Или да се свържете с хора, които предлагат възможности за инвестиране на печалбите, например в недвижими имоти. Но това са напълно отделни индустрии.

Posted on Leave a comment

Как да създадем табло на мечтите / на визията

В началото бе Словото. Всичко, каквото човешкият ум може да си представи, човек може да постигне. Искайте и ви се дава. Способността да мечтаем ни е дадена, за да постигаме мечтите си. Без визия човек пропада. Не мечтайте живота си, живейте мечтите си.

Време е да укрепим мускулите на органа си за мечтаене! А това става най-добре, като си направим табло на мечтите, което да виждаме всеки ден на стената срещу нас, на тавана на спалнята си, на екрана на компютъра и телефона си, в колата си, в офиса си. Това ще ни напомня накъде искаме да вървим и какво искаме да постигнем.

А когато постигнем мечтите си, време е да се отправим към следващите, по-големи мечти. Нищо не може да ни спре, ако вярваме в себе си – с Божията помощ всичко е възможно!

За да създадете свое табло на мечтите, известно още като табло на визията, можете да следвате следните стъпки:

 1. Определете намеренията си: Започнете с размисъл върху вашите цели и мечти. Помислете какво искате да постигнете в различни области от живота си, като кариера, взаимоотношения, здраве, финанси, пътешествия, личностно израстване и т.н.
 2. Събирайте материали: Събирайте изображения, цитати и други визуални представяния на вашите цели и мечти. Можете да ги намерите в списания, книги или онлайн.
 3. Изберете дъска: Изберете дъска, която е достатъчно голяма, за да покаже всичките ви материали. Можете да използвате коркова дъска, дъска за плакати или дори цифрова дъска.
 4. Организирайте материалите си: Подредете материалите си на дъската по начин, който е смислен за вас. Можете да ги групирате по категория или тема или да ги подредите по начин, който ви вдъхновява.
 5. Изложете вашето табло на мечтите: След като вашето табло на мечтите е готово, намерете място, където да го покажете, така че да го виждате всеки ден. Това ще ви помогне да запазите целите и мечтите си на преден план и ще ви мотивира да предприемете действия за постигането им.

Целта на това да имате табло на мечтите е то да ви помогне да визуализирате вашите цели и мечти и да ви вдъхнови да предприемете действия за постигането им. Така че, уверете се, че редовно го преглеждате и предприемате стъпки, за да превърнете мечтите си в реалност.

Допълнителни съвети за всяка стъпка:

Определете намеренията си: Това е най-важната стъпка, тъй като определя тона за останалата част от процеса. Отделете достатъчно време, за да помислите какво наистина искате. Бъдете конкретни относно целите и мечтите си. Използвайте позитивен език и се фокусирайте върху това, което искате да постигнете, а не върху това, което искате да избегнете. Например, вместо да кажете „Не искам да съм разорен“, кажете „Искам да съм финансово стабилен“.
Допълнителен съвет: Запишете целите и намеренията си в дневник или тетрадка и ги преглеждайте редовно, за да останете фокусирани и мотивирани.

Събирайте материали: Потърсете изображения, цитати и други визуални представяния, които резонират с вас и отразяват вашите цели и мечти. Бъдете креативни и изберете неща, които ви вдъхновяват и вълнуват. Не се тревожете твърде много за това как всички те ще паснат заедно – можете да ги организирате по-късно.
Допълнителен съвет: Помислете дали да не използвате различни материали, като снимки, рисунки, изрезки от списания или дори ваши собствени произведения на изкуството.

Изберете дъска: Ако предпочитате физическа дъска, обмислете използването на коркова дъска или табло за плакати. Ако предпочитате дигитална дъска, има много онлайн инструменти и приложения, които могат да ви помогнат да създадете такава.
Допълнителен съвет: Ако създавате физическа дъска, помислете за добавяне на някои декоративни елементи, като боя, стикери или блясък, за да я направите визуално по-привлекателна.

Организирайте материалите си: След като разполагате с всички материали, време е да започнете да ги организирате на дъската си. Можете да ги групирате по категория или тема, като кариера, здраве или взаимоотношения. Или можете да ги подредите по начин, който ви вдъхновява, като например създаване на колаж или визуален разказ.
Допълнителен съвет: Опитайте се да не премисляте организационния процес – важното е вашето табло на мечтите да отразява вашите цели и да ви вдъхновява да предприемете действия.

Изложете вашето табло на мечтите: След като то е готово, намерете място, където да го сложите така, че да го виждате всеки ден. Това може да е във вашата спалня, офис или друго видно място в дома ви. Уверете се, че е лесно видимо и достъпно, за да можете да го преглеждате редовно.
Допълнителен съвет: Помислете за създаване на умалена версия на вашето табло на мечтите, която можете да носите със себе си, като снимка или цифрово изображение, за да ви напомня за вашите цели през целия ден.

Ключът към създаването на табло на мечтите е да го направите лично и значимо за вас. Бъдете креативни и експериментирайте с различни материали и оформления. И най-важното, използвайте вашето табло като инструмент, за да останете фокусирани, мотивирани и вдъхновени да постигнете целите и мечтите си.

Posted on Leave a comment

Марк Ярнел: Намерете си ментор!

Аз дестилирам всичко, свързано с успеха в ММ, до едно нещо – и това е наставничеството. Някои от нас са наистина на високо ниво, хората в най-високите редици на нашата индустрия печелят страшно много пари и това е заради менторството, наставничеството.

Бях благословен през годините с трима много важни ментори. Това беше ключът към моя успех – наистина имах страхотни ментори.

Ментор е някой, който постоянно демонстрира какво е възможно. Ако те са го направили и можете да стигнете до тях, помолете ги да ви станат ментори.

Истинските лидери са много достъпни. Намерете някой във вашата горна линия, който демонстрира в момента това, което е възможно, помолете го да ви обучава и след това просто млъкнете и го слушайте.

Първият ми ментор, когато бях още пастор в църква, беше д-р Норман Винсънт Пийл… към цялата статия >>

Posted on Leave a comment

Да се върнем към мрежовия маркетинг

В мрежовия маркетинг истината е достатъчно добра! Няма нужда да преувеличавате! – Дейна Колинз

От корпоративен кариерен път до мултимилионер от мрежовия маркетинг

Дейна Колинс се насочва към мрежовия маркетинг преди 17 години, след като осъзнава, че пътят на корпоративната кариера, по който върви, няма да изпълни мечтите й да стане майка и домакиня. Поглеждайки в кристалната топка, тя осъзнава, че след 5 години ще бъде едно или две стъпала по-високо на корпоративна стълба, облегната на грешната стена. Това осъзнаване я подтикна да погледне по-отблизо професията на мрежовия маркетинг. Виждайки, че може да направи достатъчно пари, за да ходи в мола без вина, тя скача в бизнеса.

Въпреки това, като много хора от корпоративния свят, тя е смутена от простотата на бизнеса и се опитва да го джазира. Със силен опит в продажбите тя успява да убеди другите да се присъединят към нея. За съжаление, сложността, която създава, прави невъзможно тези, които тя записва, да успеят. Тя прави парите си за мола без вина, но е разочарована, че не изгражда организация. Затова решава да стане студент по професията и да преодолее себе си.

След като внедрява основните принципи на мрежовия маркетинг в своя бизнес, тя бързо става един от най-добре печелещите в своята компания и мултимилионер. Удостоена е с най-високото отличие от своята компания за принос в обучението и въвеждане на инструменти, които поставиха нейната компания на картата на света. Продължавайки дуплицирането на тези основи, дана поддържа статута си на най-висок доход в своята компания повече от 10 години.

Най-голямото постижение на Дейна до момента е 3 деца на 17, 15 и 11 г. Тя е много присъстваща в живота им, докато изгражда своя бизнес за мрежов маркетинг. Заедно със съпруга си, бивш армейски рейнджър и собственик на частна охранителна компания, те живеят в Савана, Джорджия, на вода. Дейна обича да пътува по света, да издържа на предизвикателството на кросфита, да посещава ТЕД конференции и да сърфира.

Дана активно подкрепя своята организация за мрежов маркетинг като треньор и ментор, така че нейният опит да се превърне в далновидност на другите, за да могат те да създадат живота на мечтите си.

За повечето от нас, включително и за мен, професията мрежов маркетинг беше нещо, което се бях заклела лично и публично, че никога няма да правя. И съм сигурна, че си мислите „Да, това бях и аз“, защото това е едното нещо, което повечето хора казват, че никога не биха правили. Поне това е моята история. И вероятно това е и вашата история, вероятно не сте тръгнали да търсите професията, а случайно сте попаднали на нея.

Нашият бизнес се нарича мрежов маркетинг. Един от насрещните ветрове, пред които сме изправени особено след 2020 г. е, че сме разводнили модела си. Имаме много специфичен бизнес модел в рамките на директните продажби, които обхващат и електронната търговия, и социалните продажби, и кутии, за които може да се абонирате да идват до вратата ви всеки месец. Всички тези неща попадат под чадъра на директните продажби, но мрежовият маркетинг е много специфичен модел.

Мисля, че през 2020 г. се отклонихме от правилния модел на бизнеса, и то много. Не можехме да излезем и да правим нещата, които дотогава бяхме правили, и до голяма степен се превърнахме в нещо като електронна търговия. За много компании в ММ 2020, 21 и 22 бяха невероятни години. Хората бяха заседнали у дома и можеха да купуват неща само чрез интернет. Освен това имаше опасения за недостиг, така че хората се запасяваха с продукти. Ако сте в компания, която предлага хранителни продукти, хората може да са купували по 20 опаковки протеини на прах, така че да имат трайна храна, която не се разваля.

Така че видяхме безпрецедентни неща да се случват през тези години. Едно от нещата, които не се случиха обаче, е нещото, което е една от самите основи на нашата професия и по-специално на нашия бизнес модел: спряхме да набираме рекрутъри, които на свой ред набират дистрибутори. Знам, че думата рекрутър е проблемна дума, но ще разясня защо съм толкова страстна за това, което правим, защо трябва да го споделяме повече, особено точно сега, и защо трябва да се гордеем с нашата професия.

Трябва да станем смели и да спрем да се опитваме да се преструваме, че бизнесът ни е нещо различно от това, което е, защото годините след 2020 ни показаха, че когато не набираме рекрутъри, забавяме развитието на бизнеса. Ще ви помогна да разберете малко повече какво ни прави толкова уникални и защо нашият модел за мрежов маркетинг е по-добър бизнес модел от други модели за директни продажби. Нека просто изясним, че през 2020 г. бяхме наистина фокусирани върху привличането на клиенти. Клиентите са крайната игра и те са невероятно важни за това, което правим, защото в крайна сметка ни плащат за изграждането на лоялни клиенти, нали? Така че това е, което мислим, че трябва да правим. И така, фокусирахме се върху това през 2020 г. и затова в следващите години нямаме геометричния растеж, който идва от добавянето на екип!

Ето някои причини, поради които споделянето на възможността сега е по-важно от всякога. Когато за първи път се запознах с моята компания, мислех, че това е едно от „онези неща“ и веднага спирах всеки разговор за възможността. Скоро наистина се влюбих в продуктите, и мисля, че това се случва с много хора. Ние се влюбваме в продуктите, но възможността не е интересна за нас.

Имах много идеи за мрежовия маркетинг и те се основаваха на това, което други хора бяха казвали, хора, които нямаха никакъв опит в професията и никакъв реален успех в други области на собствения си живот. И все пак те хулеха тази професия и сееха семена в съзнанието ми. Когато ние споделяме възможността с хората, трябва да си имаме едно наум, че за тях това е единственото нещо, което са казали, че никога няма да правят! Имаме наистина трудна работа, но компаниите ни плащат толкова добре и има бонуси за автомобили, а не бонуси за велосипеди, защото нашата работа е да покажем на хората, че това е наистина солиден, благороден, почтен и невероятен бизнес модел. Това е, за което ни се плаща!

Щом сте тук, това означава, че сте били готови да отворите ума си, били сте готови да обмислите различен набор от идеи. Така че наистина ви поздравявам за това, защото това изисква смелост. Вярвам, че накрая ще осъзнаете, че именно тази смелост е това, което ще ви движи напред като лидери в мрежовия маркетинг и ще помогне и на други хора да отворят умовете си за това, което правим, какво имаме и какво може да направи то в живота им.

Мама ми зададе прост въпрос: къде се виждаш след пет години? Знаех, че кариерният път, по който се насочвам, няма да ми даде гъвкавостта, която исках в живота си, защото исках да имам деца и да участвам в живота им. Знаех, че корпоративната кариера, която преследвах, нямаше да ми даде този резултат. Започнах да гледам напред по пътя, виждах накъде отивам и знаех, че наистина трябва да мисля за промяна на посоката. И така, тогава разговорът с човека, който ме запозна с моята ММ компания, започна да се върти в ума ми. Тази жена ми беше казала достатъчно, за да осъзная, че възможността за доходи всъщност е много съществена и че може да се работи гъвкаво и да се съвместява с други задължения като семейство и ходене на работа.

Днес въпросът „къде ще бъдеш след пет години“ е малко по-предизвикателен. Помислете за събитията от последните пет години. Кой би предвидил глобална пандемия? Война в Украйна? Рекордна инфлация? Влиянието на TikTok и неговият възход? Така че имахме безпрецедентна промяна през последните няколко години и сега повече от всякога трябва да обмислим създаването на план за живота си, а не само петгодишен план, нали?

На последното събиране на лидерите, което правим всяка година за моя екип, един от ораторите ни помоли да направим нещо, което ще ви помоля да направите и вие. Нарисувайте 9 реда по 10 точки. Вземете възрастта си и задраскайте точките от първата до тази, която съответства на вашата възраст в години. Точките, които са изключени, представляват годините, които вече сте използвали. Останалите точки представляват годините, които ви остават.

Всеки от нас трябва да разбере, че светът се е променил значително, и то не само през последните пет години. Преди няколко години видях на летището в Атланта над ескалаторите един билборд, на който пишеше, че когато това летище е били строено, средната продължителност на човешкия живот е била 57 години. И си спомням, че си помислих, боже мой, тогава щях да съм почти мъртва, а днес щях със сигурност да съм мъртва. Това е доста невероятно, че просто не толкова отдавна средната продължителност на живота беше 57 години. Днес, тя е около 80-90, така че това е голяма промяна, особено финансово.

Искам да помислите за това: когато 65-годишната възраст е била определена като пенсионна възраст, средната продължителност на живота е била 57 г., така че повечето хора не са достигали пенсионна възраст. И когато хората започнаха да живеят по-дълго и да получават пенсии, за много компании тези разходи започнаха да растат и в крайна сметка направиха компаниите неспособни да се конкурират. Нови играчи влизаха на пазара и те можеха да правят нещата по-евтино, защото не бяха обременени с всички тези разходи за плащане на пенсии на хора, които вече не работеха за тях. Така че днес ние сами трябва да пестим за нашите пенсионни планове, защото компаниите елиминираха пенсионните планове. Грижата за старините вече до голяма степен са отговорност на самите работещи, които сега живеят много по-дълго, а това означава, че трябва да спестяват от това, което и без друго не е достатъчно, така че парите ни да ни надживеят, а не ние тях. Искаме парите ни да продължат толкова дълго, колкото живеем.

На това лидерско събитие дойде един финансов експерт и едно от нещата, които той каза, наистина ме порази: само 12% от населението се чувства добре финансово. А това е човек, който е водещ експерт по управление на богатството, който според Forbes е един от най-добрите финансови умове в света. А останалите 88% от хората? Мнозинството не са подготвени финансово и не се чувстват добре финансово. Ако се случи неочаквано житейско събитие, те не са подготвени. 66% от хората живеят от заплата до заплата.

Той също каза, че за да се пенсионирате, трябва да вземете предвид и инфлацията, а ние преживяхме инфлация през миналата година, знаете, че спестените пари губят стойността си, че инфлацията и данъците също трябва да бъдат отчетени при пенсиониране в това, което спестявате. И той каза, че трябва да сте спестили 2,5 милиона в банка, за да можете спокойно да се пенсионирате. Колко хора смятате, че са готови да си позволят да спрат да работят?

Вярвам, че повечето хора се нуждаят от това, което предлагаме. Вярвам, че имаме отговор, че моделът на мрежовия маркетинг е отговорът. Мисля, че днес сме по-актуални от всякога, защото въпросът, който измъчва толкова много хора днес, е „как мога да се почувствам финансово спокоен“.

Нека да разгледаме историята на мрежовия маркетинг, защото тя си струва да се разкаже и да се знае. През 1946 г. компания, наречена „California Vitamins“,  търсела начин да надхвърли това да бъдат компания за директни продажби. И те осъзнали, че за да растат и да бъдат по-големи, трябва да преразгледат модела на директните продажби. Дотогава единственият начин да градят екип бил чрез специално наети за целта хора измежду най-добрите им продавачи, които можели да изграждат екип в рамките на определена територия. Но после фирмата решила, че от първия ден всеки може да гради екип за продажби,  което било наистина революционно по онова време. Така те промениха парадигмата и преминаха от директни продажби към мрежов маркетинг. Затова десет години по-късно те изживяват нещо, наречено експоненциален растеж. И това е, което мрежовият маркетинг прави: дава възможност да изградите бизнес с експоненциален растеж.

Един от витаминните продукти, продавани от Калифорнийските витамини, се нарича Nutrilite (Нутрилайт). Днес той е номер едно продаван витаминен препарат в света! Номер едно продаван витамин, независимо от канала за продажби, дали е на дребно, дали е Amazon или нещо друго. Това е продукт за мрежов маркетинг, създаден от „California Vitamins“! В крайна сметка имаше двама души в Калифорнийските витамини, Рич ДеВос и Джей ван Андел, които се отделиха и основаха Amway, а след това придобиха Калифорнийските витамини. И чрез Amway днес Nutrilite е най-продаваният витамин в света! За мен това говори много за истинската сила на нашата професия.

 Какво направиха Калифорнийските витамини и какво имаме възможност да направим ние, когато постигнем експоненциален растеж на продажбите? Можем да увеличим растежа на дистрибуторите и на тяхната търговска сила, като помогнем на всички да добавят нови активни дистрибутори. Искам да помислите за това: когато говорите с хората и им казвате, че  трябва да се включат, за да ползват продукти, създавате линеен бизнес модел. Но когато кажем на хората освен продукта да споделят и възможността, и че заедно ще изградим голям екип за продажби, можем да създадем експоненциален растеж.

Да речем, че намерите трима души да излязат и да споделят продукта и възможността на вашата компания и след това тези трима души обучат още по трима души. Сега имате девет души и след това тези девет души всички обучават по трима, стават 27 и след това се превръщат в 81 и след това в 243 и след това в 729, 2187 и 3280. Нека да разгледаме това по друг начин: определено може да намерите 3 клиента този месец, и сигурно можете следващия месец да намерите 9 клиента. Вероятно бихте могли да излезете през следващия месец и да намерите 27 клиенти, което би било наистина трудно. А следващия месец бихте ли могли да излезете и да намерите 81 клиенти? Надали. А след това бихте могли да намерите 243 клиенти? Почти е сигурно, че няма как да направите това! Така че само чрез продажби, което е линеен модел, не можем да създадем този експоненциален растеж.

Но като намерим други хора, които да правят това, което ние правим, а именно да продават продукти, да споделят възможността и да изграждат екипи, можем да създадем този комбиниран експоненциален растеж. А вижте какво се случва, когато просто добавим още един, преминаваме от умножаване по три към умножаване по четири, преминаваме от 4 към 16, към 64, после 256, 1024, 4096, 16 384 или общо 21 845. Погледнете този скок от 3280 до 21 000, и как сега достигаме 4000 много преди да достигнем 3000 само с умножение по три – това е силата на експоненциалния растеж, защото удвоявате растежа като прибавяте само още един човек.

Традиционният модел на директни продажби е да се продава директно на клиента. Очевидно клиентите са крайната игра, но клиентите ви не правят дупликация. Погледнете отчета във вашия бекофис и ще видите, че клиентите не се дуплицират! Клиентите са хора, които се включват, защото харесват продукта, но дистрибуторите идват, защото искат да правят бизнеса. Защото да влезете в мрежовия маркетинг само заради продукта е едно, а съвсем друго е да дойдете, за да говорите с познатите си за „онова нещо“ и че трябва да им продавате продукти, при което ще печелите пари, правейки „това нещо“, за което сте казвали, че никога няма да го правите, и те вероятно са казвали, че никога няма да го правят. Искам да знаете, че клиентите не дуплицират, но екипът ви от дистрибутори го прави – те излизат и намират още клиенти и дистрибутори.

Хората казват, че много дистрибутори напускат, и защо да търсите дистрибутори, ако те ще се откажат? Реалността е, че 50 до 90% от хората, които започват в ММ, не завършват това, което са започнали, но знаете ли какво? Това е вярно за всичко, което хората правят! Дали училище, работа, брак – хората напускат неща през цялото време. Хирата са професионалисти в напускането и в отказването от мечтите си, независимо с какво се занимават!

Но познайте какво се случва, когато хората идват във вашата мрежа като дистрибутори? Те обикват продуктите, те имат по-големи поръчки, те остават с вас по-дълго и са далеч по-лоялни, защото са отделили време, за да се запознаят наистина с ползите от продуктите. Те са убедени повече от тези, които просто опитват отделни продукти. Те казват на приятелите си и на семейството си, че трябва да опитат тези страхотни продукти. Те инвестират повече в бизнеса, те са по-лоялни и остават по-дълго, така че това са хората, които ви помагат да преодолеете отпадането и напускането много по-бързо!

Как мрежовият маркетинг е решение за младите? Ако сте млади, един допълнителен доход би ви позволил да инвестирате и това би ви поставило в позиция да имате тази финансова сигурност в живота си. Да кажем, че сте започнали да инвестирате по 300 долара на месец и сте на 25 години. На 75 години ще сте вложили 180 000, но ще имате на сметката си малко над един милион спестени, което е невероятно. Това е силата на сложната лихва. Когато младите хора разберат как работи натрупването, те ще осъзнаят, че тази възможност е най-достъпният начин, ако сте млади, да създадете значителна инвестиции в бъдещето си.

А ако сте по-възрастни, това е невероятен начин да създадете план Б до края на живота си. Ако са ви останали по-малко от половината точки от онези 90, какво ще стане, ако вместо пари вложите малко пот (усилия) в ММ? Ще си създадете поток от доходи, който може да се увеличава и може да продължи до края на живота ви и след това. Помислете за това: има хора в нашата професия, които са трето поколение в мрежовия маркетинг, те имат бизнес, който са наследили от родителите си, които са го наследили от своите родители, които са започнали бизнеса! Наследяването, което имаме в мрежовия маркетинг, го прави толкова устойчив бизнес модел и средство, за постигане на финансовите цели на всеки човек, който се отвори към него.

В моята долна линия има една жена, която достигна върха на бизнеса. Тя започна на 65 – беше медицинска сестра, която работеше за един доктор, той се пенсионира и тя ми каза, че просто не може да се обучи, за да работи за друг лекар. Аз  я познавах и бях говорила с нея за моята възможност в продължение на години, но тя все казваше, че „това“ просто не е за нея. След това животът се промени и тя се обърна към мен, защото беше решила, че ще започне. Нейният  бизнес тръгна много бързо, защото го работеше като бизнес, все едно че е инвестирала в него всичките си спестявания и е теглила заем от банката. Затова бързо стигна върха на компенсационния план.

Няколко години по-късно дъщеря ѝ почина. Винаги е трагично, когато едно дете умира, а тя не само загуби дъщеря си, но трябваше и да се грижи за внук с увреждания, така че наистина не бе в състояние да продължи бизнеса си. Но хубавото на нашия бизнес е, че имаме горна линия, която е заинтересована от нашия успех, която помага на нашия екип. Така че аз се намесих и нейният екип продължи да се справя много добре, всъщност продължи да расте. Тя вече е в 80-те си години и ми се обади да ми каже, че чекът ѝ за бонус за кола е по-голям от пенсията ѝ по социално осигуряване и че е толкова благодарна, защото благодарение на бизнеса си с мрежов маркетинг има нещо, на което може да се опре финансово. В това е красотата и силата на нашия бизнес.

Някои хора казват „Как да изляза и да говоря с хората за продуктите, когато сме в такава икономическа криза, хората нямат пари“ и пр. Ще им кажа това:

Първо, продуктите, които предлагаме чрез ММ, в повечето случаи превъзхождат това, което хората и без това купуват. Хората вече харчат пари за продукти, които на пръв поглед приличат на нашите, те вече са ги предвидили в бюджета си. Просто ние им предлагаме да използват нещо по-добро.

Второ, направете така, че хората да възприемат това, което предлагате, като нещо ценно. Не гледайте новините, защото те раздуват проблемите и промиват мозъци. Хората харчат пари за какво ли не. Например, скоро имаше концерт на Тейлър Суифт, билетите току-що бяха пуснати в продажба и дъщеря ми искаше да си купи билет. Тя имаше ранен достъп и беше номер 2000 в опашката! Така че е въпрос на ценност – ако хората възприемат  стойността, те ще дадат парите. Толкова е просто. Така че ние трябва да се погрижим нашето предложение да съдържа ценност, и да има нещо много ценно в модела, който предлагаме. Да, нашите клиенти да могат да поръчват онлайн, но също така имат и вас на разположение, имат номера на мобилния ви телефон. Те могат да ви се обадят, да ви задават въпроси директно, а не да попаднат на телефонен секретар, който казва „Натиснете 4, след това натиснете 3“, докато не стигнеш до жив човек. Те знаят, че ще им вдигнете телефона, ще говорите с тях, ще им обърнете внимание. И тогава, когато нещо се промени в живота им, те ще ви се доверят достатъчно, за да изслушат какво имате да предложите по отношение на този бизнес модел, тази невероятна възможност.

Така че не вярвам, че сегашното време не е добър момент. Мисля, че бизнес моделът, който сме възприели последните няколко години, не е точно мрежов маркетинг. Да, работим нещо, не знам какво правим, но това не е мрежов маркетинг и не е същата възможност. Трябва да се върнем към разбирането на това, което правим. Трябва да спрем да се опитваме да променим името на бизнеса. Трябва да спрем да се наричаме нещо различно от горди професионалисти в мрежовия маркетинг, защото в крайна сметка това сме ние, това е, което правим, и трябва да отстояваме това, в което вярваме.

Трябва да бъдем най-добрите в мрежовия маркетинг, най-добрата версия на себе си в нашата професия. Така един ден в не много далечното бъдеще хората ще завършат гимназия или колеж и ще кажат, че искат да започнат бизнес с мрежов маркетинг. Те ще знаят, че това е великолепен бизнес модел и че просто трябва да намерят компанията, с която искат да работят. Това е, към което трябва да се стремим и знам, че заедно можем да направим това. Имам доверие във всички вас защото сте били достатъчно отворени и достатъчно смели, за да направите нещо, за което вероятно преди сте казали, че никога няма да го правите…