Posted on Leave a comment

Въпроси и отговори с Ранди Гейдж

Първият въпрос е от Дерек Томпсън: “С всичко, достъпно чрез интернет, мрежовите компании все още ли са актуални?”

Обичам този въпрос, защото мисля, че мрежовият маркетинг е по-актуален от всякога по няколко причини. От една страна, заради начина, по който технологията и интернет влияят на всички нас, и от друга, заради икономиката и това, което се случва в момента с нея. Започваме с икономиката. Ние просто сме в много трудно финансово време и това е навсякъде по света, поради пандемията от COVID-19 и локдауните, отговорите на правителствата и всичкия свободни пари, които отпечатваха и изхвърлиха от хеликоптерите. Сметките сега са за плащане. САЩ вече плащат повече пари за лихвите по дълга си, отколкото за бюджета за отбраната. Това просто е лудост. И ние сме една от държавите в по-добро състояние, спрямо  Аржентина и Венецуела. Турция в момента е на 10 минути от това да стане следващата Венецуела – много икономически проблеми. И какво знаем? Знаем, че когато икономиката се представя зле, нашият бизнес е антиинтуитивен. Неговата важност е обратно пропорционална на икономическите проблеми. Хората търсят допълнителни доходи. Другото нещо е, че има толкова много маркетинг, толкова много манипулативен маркетинг, толкова много генериран маркетинг с изкуствен интелект, толкова много мозъчно измиване, правено от компютърни алгоритми в социалните мрежи, че хората просто не вярват в нищо . Те не вярват на новините, не вярват на правителството, не вярват на съдебната система ,те не вярват на почти нищо и едно от нещата, които искам да споделя в тази връзка, се нарича дигитално дублиране, и това което правят Джеф Безос и Уорън Бъфет, двамата брилянтни предприемачи, които вместо да се опитват да предвидят бъдещето  не казват: “Ей, какво ще е различно след 10 години”, те казват: “Какво ще е същото”. И знаете ли какво ще бъде същото след 10 години? Хората ще искат да уволнят началника си и да работят за себе си. Хората ще искат да работят от вкъщи. Хората ще искат да бъдат социални предприемачи и ще искат да печелят пари, като помагат на други хора да бъдат успешни, и хората ще вярват на хората, които познават много повече. И затова казвам, че това ще бъде още един голям тласък за бизнеса, защото не можете да гледате видео на любимата си поп звезда, на филмовата звезда или на спортната звезда днес и дори да не знаете дали е реално, заради всички изкуствени интелигентно генерирани видеа и такива неща, защото нещата се редактират и се вземат извън контекста, защото всичко се прави за кликване. Когато имате някой, когото познавате, обичате и вярвате и те ви представят линия на продукти, линия на услуги, бизнес възможност, мисля, че ще бъдете много по-склонни да ги слушате.Така че мисля, че предстоят големи неща. Влизаме в златната епоха на мрежовия маркетинг.

Вторият въпрос е от Ина С.: “Как поддържате нивото на активност в групата?”

Ето какво казвам: вече 30 години проповядвам и уча, че правите развитието на новите хора в първите им две седмици и първите 48 часа са критични. За какво говорим тук? Говорим за превръщане на надеждата във вяра, на вярата в увереност, на увереността във владеенето на основните умения. И това е моментът, където, ако прочетете книгата ми, там говоря за новата ориентация на дистрибутора. Трябва да имате брошура, видео, учебник за следване, някакъв процес, който води хората през регистрацията, учи ги как да използват  бек офис си, за да  получат първите си клиенти в първите 48 часа, като направят първите си покани в рамките на първите 48 часа. Говорихме за това в още един добър епизод- върнете се и  прегледайте за хора, които искат да направят , тук говоря за активно срещу пасивно набиране на персонал и  създавате  ли пасивна култура за  набиране още от първия ден.

Първият ранг при нас е много прост и нека кажем, че той е постигане на 300 точки от две различни страни на организацията, което създава култура, когато искаш да стигнеш до този ранг в първите две седмици, а другите хора, които работеха в тази компания преди мен, тяхната култура беше, че трябват шест месеца, за да стигнат до този ранг. За мен е просто лудост, но такава е културата, която те създадоха, защото имаше много хора, които не разбираха уменията за изграждане на бизнес. Те просто обичаха продуктите и ги продаваха, без да научават истинските умения като покана и работа с листа с кандидати. Така че това е културата, която ти създаваш. Затова създаваме култура още от началото – трябва да стигнеш до първия ранг в нашия екип в първите две седмици. Следващият ранг над това обичаме да го постигнем в първия месец,  така вие създавате култура за напредване в ранговете  и активна култура на набиране, част от обучението е да отделяш време всеки седмица само за канене на хора.

Третият въпрос е от Ерик Талава Луна: “Кола бонус през 2024 година – да или не? “

Ще кажа, ДА. Обичам колата и  бонусите, защото мисля, че те са много ефективни за създаване на култура, за да поддържат растежа, признанието винаги е по-важно от парите. Спомням си, когато отворих мрежовия маркетинг в Хърватия през 90-те години, ние отворихме точно след като започна гражданската война, когато те се отделяха от Сърбия, така че беше лудница. И бях отговорен за създаването на  маркетигов план на мой клиент,  създадох го и включих бонус за кола, а моят мениджър ми каза: “Ранди, аз сложих бонус за кола, но ти знаеш, че не можеш да имаш бонус за кола в епохата, в която хората печелят коли, съседите ще дойдат и ще изтрошат гумите и ще счупят предното стъкло”. И аз казах: “Не, Мария, аз наистина вярвам, във факта, че хората трябва да спечелят тези коли и го правят с работа, като се квалифицират, и фактът, че го правят в условия на война, е още по-удивителен”. И това се случи, когато първият човек получи първата бонус кола, хората, техните съседи, техните приятели, те дойдоха от много далече, за да видят тази кола. Определено насочвам маркетинговите платформи и презентациите към тези неща, но ето защо казвам това за програмите за коли и давам някакви мулти-миллионни съвети на някой президент, основател или вицепрезидент по маркетинг, който в момента слуша. Може да  вземете тази идея, която дадох на един от моите клиенти и те не я използваха, те просто мислеха, че е трудно да се приложи и не я използваха, но това, което исках моя клиент да направи, беше да създаде програма за коли, но тя трябваше да бъде само за електромобили или хибриди. Това означава електромобили за вас, в другите страни, защото тогава това беше напълно съгласувано с мисията на тази компания, но те казаха”е, но не във всеки страна, знаеш, Тесла е във всички страни и няма зарядни станции навсякъде и са по-трудни, знаеш, по-скъпи са някои от тези коли”, и така че те не последваха моя съвет и мисля, че пропуснаха голяма възможност и някои хора ще го направят и ще бъдат много успешни с това.

Четвъртият въпрос е от Фента на Гуруа : “Системата може ли да бъде дублирана лесно?”

Знаете  защо ме наричат Г-н система, защото аз практикувам формулата за дублиране, която е – “Ние вдъхновяваме голяма група хора да извършват няколко прости действия за продължителен период от време. Но първо трябва да имате голяма група хора, не можете да спонсирате двама или три души и да си мислите, че ще изградите голям екип, това няма да стане. Зная, че има хора, които ви продават електронни книги за 497 долара и обещават, че всичко, което трябва да направите, е да намерите двама души и да ги научите да намират по двама души всеки месец, звучи добре, изглежда добре, изглежда добре на хартия, изглежда секси в PowerPoint презентацията, но просто не работи. Трябва ви достатъчно хора, за да постигнете растеж. Понякога е нужно да назначавате много, особено когато започнете, и след това са няколко прости неща, няколко прости действия, а ключът тук е принципът на външни източници на инструменти. Ако използвате като инструмент една невероятна 90-минутна презентация на  вашата продуктова линия ще получиш много по-дългосрочна дубликация. Може би си един от онези идиотски саванти, които могат да направят тричасова презентация за всеки елемент от твоята Компенсационна схема, това е гений, добре, ще получиш хора, които ще купят комплекти, но те няма да могат да дублират това, което ти си направил. Така че, ако продължаваш да използваш винаги външни източници, ще получиш много повече дубликация и там ще дойде голямото развитие.

Петият въпрос е от Тибор Хорват : “Най-трудната стъпка е първата стъпка. Има много рецепти за това, как да я направиш, какво ти е нужно? Въпросът е, кое е най-лесният път до нея?”

Предполагам, че има предвид първата стъпка във всяка ситуация, която всеки може да предприеме без да мисли. Зная, че това е свещената чаша, но вярвам, че не трябва да е непременно толкова сложно. Знаеш ли, върху какво съм фокусирал за периода от 45 години в професията, което съм направил до  перфектност, е стандартизираната ориентация на новия дистрибутор. Всеки я прави веднага след като е записан. Даваш им  ръководство, тетрадки, материали , линка към видео,  и казваш “чети и гледай и ми звъни веднага, когато свършиш”. И като част от този тренинг, аз добавям едно събиране  в дома им и така те  записват първите си клиенти. Те поканват 10-те хора, които обичат най-много и казват “правя голямо откриване и те искам  като клиент”, а после правят голям взрив и буквално правят покани в първите си 48 часа в бизнеса. Помни, че ги правиш или ги прекъсваш в първите две седмици, а първите 48 часа са критични. Ако ги въведеш в действие в тези първи 48 часа и те реално имат някои клиенти в тези първи 48 часа, те също  записват някои хора, планират събития и хората се съгласяват да дойдат на събития, ти намаляваш процента на отпадане си с около 80%. Тези събития са местата , където се срещат тези двамата , и всеки, когото познаваш, който има нужда от повече информация за това, може да я получи  от моята книга “Успех в директните продажби”.Както го описвам в моята книга,  че ти не си отговорен за записването на всеки, нали? Това е изборът, който те ще направят, нямаш контрол над това дали ще се присъединят към бизнеса ти или не. Но това, над което имаш контрол, е да им предложиш покана да видят презентация. В моя екип , например, ние подтикваме хората да направят 80, 90, 115 покани през първата си седмица, първите им 10 дни. Правим го по текстове, по SMS, чрез приложения за съобщения като WhatsApp, Telegram. Имаме винаги масов инструмент като рекламни брошури за набиране на клиенти, който можем да оставим в лекарски кабинети, зъболекарски кабинети, джобове на седалките, в пътуващите автомобили, самолети и т.н., и разбира се, социалните медии, като се запознаваме с хората чрез лични съобщения, не публикуваме неща публично, само  каним хората. Още веднъж, ако не сте го направили, върнете се и прегледайте епизода от преди няколко седмици, наречен “Дигитална дубликация”, защото там наистина обяснявам как да използвате социалните медии ефективно по начин, който се дублира. Ако правите това и просто изпращате съобщения и каните хората на външен източник, означаващдомашно събрание с шест човека, хотелско събрание с 600 човека, зум среща с 34 човека, Facebook live stream с 2000 човека, но някакъв трети източник с презентация и да поставяте хората пред това. А относно разходите, те са почти никакви. Не купувайте скъпи курсове, не инвестирайте в големи неща, а вложете във вашия стартов пакет за дистрибутори, която и да е главна активационна поръчка, която имат и инструментите за развитие на бизнеса, масовият инструмент за пазаруване, каталога на продуктите и т.н., това не са големи пари, но може да донесат големи пари. Пак гледайте как да направите голям взрив в книгата, ако имате нужда от повече информация по този въпрос, и това ще ви помогне.

 

следващият въпрос е от Сара Виас М Герой, о, и тя ще ме накара да работя. Тя каза: “Реализирай!” Така че, основно аз го правя, нали? Може да е, може и да не е, тя може просто да ме нарече свиня. Не знам. Предполагам, че тя иска да говоря за това как да накарам отбора да те следва и да бъде вдъхновен и мотивиран към предприемането на действия. И мотото ми на три думи тук е “Моделирай поведението”. Това е най-голямото нещо, което можеш да направиш, за да накараш отбора си да предприеме действие – да бъдеш в действие, да демонстрираш. Примерно работех с различна компания преди две седмици в техния офис и те правеха някои подобрения в Компенсационната им схема и аз им виках, променете имената на ранговете, защото има някой, който например намира двама и ги нарича. Мениджър и те намерят четирима хора и го наричат директор, а след това се чудят защо хората спират да рекрутират. Това е, защото им пращаше сублимнално съобщение, което казва “Ей, сега си мениджър, трябва да управляваш отбора. Сега си директор, трябва да насочваш отбора.” Не, не, не, не, не, не! Искам да кажа, че през първите шест месеца в бизнеса трябва да бъдеш машина за рекрутиране. Излизаш и показваш това поведение и хората го копират. Ти си този, който работи в дълбочина. Казваш на хората, че ще им помогнеш да направят дълбочина поне на 10 нива с техния списък с кандидати, с техните гости, но им помагаш. Ротираш шаблона, като ги учиш това, което аз наричам “парашутните умения”, което означава, че ако научиш тези умения, можеш да приземиш навсякъде по света и да изградиш отбор, дори и да не говориш на този език. Така че какво са тези парашутни умения? Срещаш хора, работиш със списъка с кандидати, каниш хора, използваш външни инструменти за представяне и следване. Тези са парашутните умения. Когато помагаш на хората да правят дълбочина и работиш поне на 10 нива с тях, всички стават поне компетентни в тези основи, тези парашутни умения, и това създава активността. И както казах на по-ранния въпрос, когато създаваш култура на продвижение на ранг, създаваш култура, че правиш бизнеса със страст, интензивност и настойчивост. Това работи за твоите хора.

Вашият коментар