Posted on Leave a comment

Пазете се от… себе си

Мрежовият маркетинг е изпълнена с адреналин професия. Никога не бихме си представили нещата, които се случват в тази област. Кой би си помислил, че мияч на съдове на име Ранди Гейдж може да стане колекционер на автомобили и благодетел на операта в Маями? Но точно както откриваме невероятни истории на успеха, така откриваме и провали. Виждали сме с очите си как организации от хиляди хора се сриват, карайки лидерите си да се превръщат от милионери в миячи на чинии в ресторанти.

Правилата в тази професия са толкова различни, че виждаме неща, които изглеждат изключителни. Те изглеждат така, защото в други бизнес модели не се случват, но тук са чести – и добрите, и лошите. Ако разберете това, ще можете да правите това, което изгражда велики организации и избягвате онова, което ги унищожава.

И така: Какво стои зад големите истории на успеха? И какво се крие зад ужасите? И в двата случая зад всяка история стои лидер… нищо повече.

Продуктът е важен, разбира се, но има хиляди компании с отлични продукти, които никога не стават големи. Същото важи и за компенсационния план. Реалността е, че всички компании, които са достигнали върха, имат или изключителен собственик, или изключителен главен изпълнителен директор, или изключителен полеви лидер зад себе си (а най-често всички изброени лидери).

По същия начин всички компании, които бяха на път да станат успешни и се сринаха, претърпяха тази злощастна съдба, когато техните лидери позволиха на егото си да застане на пътя.

Видяхме една фирма да стигне 250 милиона долара и да колабира, докато не изчезна, защото главният изпълнителен директор вярваше, че заслужава повече доходи от останалите основатели и започна да отклонява средства… към джоба си.

Видяхме екип от 50 000 души да изчезва за една година, след като лидерът им се забърка със съпругите на някои от членовете на собствената си организация.

Видяхме хора, печелещи повече от 100 000 долара на месец, да се разоряват, защото вярваха, че са единственото важно нещо и започнаха да се борят с всичко и всички, дори физически да нападат хора пред останалата част от организацията си.

Виждали сме това и много повече и винаги, ВИНАГИ, причината е егото на лидера.

Със сигурност си мислите “добре, но на мен това не може да ми се случи”. И ние ще ви кажем, че сте прави, това не може да ви се случи, докато сте това, което сте днес. Но бидейки това, което сте днес, не можете да бъдете №1 във вашата компания (иначе вече бихте били). За да стигнете до върха, трябва да се промените и е много лесно да се изгубите в този процес, когато това се случва твърде бързо.

Погледнете го по този начин: Има много малко професии (и никакви работни места), където можете да преминете от анонимност към слава за една година. Това може да се случи на спортисти, певци, актьори и мрежари, едва ли на други. В нашата професия всичко, което трябва да направите, е бързо да изкачите няколко нива, и хората ще започнат да ви молят да изнасяте лекции, да раздавате автографи и да се снимате с децата на присъстващите на ръце.

Вероятно когато това се случи, ще сте работили върху самочувствието си няколко месеца, убеждавайки се колко заслужавате успех. Ако това развитие, необходимо за израстване, не е придружено от развитието на смирение, много е възможно всички тези завладяващи преживявания да ви погълнат и да ви накарат да вярвате, че вашият екип или вашата компания не ви заслужават.

Сякаш всичко това не е достатъчно, та и наоколо бродят “ловци на таланти”, които ще се опитат да ви убедят, че компанията им ще ви плаща, ще ви слуша и ще ви аплодира повече. Тези видове хора, хранещи се с его, са най-вредното заболяване в нашия бизнес и, за съжаление, е много лесно да се разпространи. Но бъдете внимателни – с тях и с егото си – защото всичко това може да ви унищожи.

Ако започнете да слушате тези гласове, ще пренебрегнете това, за изграждането на което сте работили толкова усилено. Ще започнете да влагате времето и енергията си в постоянното преследване на похвали, а не в изграждане на бизнеса си, което ви е поставило на пиедестала, на който се намирате.

Помнете: Не че тревата другаде е по-зелена. Просто сте забравили да поливате вашата градина, защото сте гледали другаде.

За да избегнете този общ капан, който е причина за по-голямата част от сривовете в историята на нашата професия, е важно да имате рутини, които поддържат у вас самочувствието на някой, който знае всичко, но и смирението на някой, който не знае нищо.

Продължавайте да работите върху тайните на милионерския си ум, вътрешния си гигант или 10-кратния си растеж, но добавете голяма доза ежедневна благодарност към този бульон.

Бъдете благодарни на компанията, която инвестира милиони в разработването, сертифицирането и доставката на продуктите, които изграждат вашия бизнес. Без нея и нейните служители нямаше да имате инструментите, които ви доведоха до мястото, където сте.

Бъдете благодарни на екипа си, който ви следва доброволно, без заплата или връзки. Без тях нямаше да имате лоста, който ви отведе там, където сте.

Бъдете благодарни за вашата спонсорска линия. Със сигурност те имат недостатъци и правят нещата по различен начин от вас, но правят най-доброто, на което са способни и без тях нямаше да познавате тази професия, която е променила живота ви.

Помнете това върховно правило на Вселената: Докато цените това, което ви поставя на върха, можете да останете там. Когато го забравите, падението ви ще започне.

Това не означава никога да не се борите за това, което е правилно, или да се примирявате с лоши решения, взети от вашите сътрудници. Като лидер ще трябва да се изправите пред много преговори, спорове и дискусии, но те не трябва да се основават на подхранване на егото ви, а на търсене на най-доброто за вашия екип.

Всичко това звучи лесно, но ако вече сте били в светлината на прожекторите на успеха, знаете, че не е така. Управлението на егото изисква ежедневна работа. Точно както всеки ден се брои, за да имаме силно тяло, всеки ден е от значение, за да имаме мощен ум, способен да доминира над тези демони, които живеят в нас. И колкото и да е силен умът ви днес, ако спрете да работите, той ще се върне в слабото си състояние. Ето защо ние обичаме да ви напомняме и да ви предизвикваме: защото знаем, че приемате сериозно ежедневната си работа. – Джейми Локиер

Вашият коментар