Posted on Leave a comment

Факторът “ВИЕ”

Факторът “ВИЕ” – Тод Фалконе

Ако сте били в мрежовия маркетинг или директните продажби за какъвто и да е период от време, или ако сте имали възможност да посещавате семинари на лектори като Джим Рон, Зиг Зиглар, Том Хопкинс или други, повече от вероятно сте чували старата поговорка: “Трябва да работите по-усилено върху себе си, отколкото в работата си”. Още по-добре: “За да печелите повече, трябва да станете нещо повече.” Звучи добре, изглежда логично, но какво всъщност означава всичко това? Как можем да приложим това на практика в нашите кариери в мрежовия маркетинг и в живота ни?

Дълго и упорито мислех по тази тема “да работя по-усилено върху себе си, отколкото в кариерата си”. Именно това, да се фокусираме върху личното си подобрение, наричаме фактор “ВИЕ”. В нашия бизнес с мрежов маркетинг, факторът “ВИЕ” играе жизненоважна роля за цялостния ни успех. Ако се разтегнем отвъд нормалните си ограничения, можем да направим повече, да произвеждаме повече и да печелим повече. Защо? Просто защото сме повече.

Професионалните спортисти постоянно се разтягат (понякога буквално) отвъд своите ограничения. Свободните водолази, тези, които се гмуркат на дълбочина от няколкостотин фута под морската повърхност с един дъх и без кислороден резервоар, се простират далеч отвъд ограниченията на повечето човешки същества. Професионалните гимнастички буквално се разтягат и са в състояние да изкривят телата си в позиции, които повечето от нас никога не са смятали за възможни.

За да постигнем величие в коя да е област от живота, трябва да се разтегнем отвъд това, което обикновено бихме повярвали като възможно. Това, което изглеждаше толкова далеч преди две седмици, днес е далеч по-постижимо, АКО постоянно се притискате отвъд “зоните си на комфорт”. За да постигнем величие в мрежовия маркетинг, трябва да се съсредоточим върху дейности, които се простират отвъд средното ниво. Всъщност повечето успешни хора са успешни просто защото се принуждават да правят това, което повечето обикновени хора не желаят да правят.

Ако искаме да имаме огромен финансов успех в живота си, трябва да се принудим да правим това, което е неудобно. И след като това, което беше неудобно, стана удобно, трябва да го изведем на по-високо ниво и отново да се принудим да излезем извън зоната си на комфорт, за да стигнем до по-висока земя. Средностатистическият човек, в бизнеса, в спорта или в живота, прави това, което е удобно. Хората над средното ниво винаги работят извън зоната си на комфорт.

Ето един прост пример: Средният Иван работи нормална работа от 8 до 5, където се появява точно преди 8, за да избегне всякакви последици, след което напуска незабавно в 17:00. Той напуска работа, взима стекче бири и пакет цигари и пътува до вкъщи. Когато пристига, той взима дистанционното, пие бирата си, не прекарва значително време със семейството и децата си и заспива на дивана.

От друга страна, Стоян Над средното прави следното. Той става по-рано, за да влезе във фитнеса. Докато е на бягащата пътека, преглежда ежедневните си цели и след това прекарва време в четене на списание за мрежов маркетинг. След като се къпе и се преоблича в работното си облекло, той скача в колата си, слуша някои техники за обучение по продажби на аудио и пристига на работа до 7:30 часа. Той прекарва 30 минути в планиране и подготовка за деня си. През целия ден той е абсолютно фокусиран върху задачите, не прекарва време в бъркотия и произвежда повече от всичките си колеги. Става пет часа, но той има някои последни обаждания, така че в крайна сметка си тръгва около 17:45 часа. Прибира се вкъщи до 18:15 ч. и вечеря със семейството си, където се фокусира върху семейните отношения,  прекарвайки време след вечеря в разговори със съпругата и децата си. След това се оттегля в домашния си офис, за да работи в бизнеса си за мрежов маркетинг. Стоян знае, че трябва да направи времето си продуктивно, така че той го използва изключително ефективно да набира агресивно нови дистрибутори. В 21:30 часа той се присъединява към жена си в леглото, където говорят, прегръщат се и т.н. Тя заспива, а той чете списание Upline, преди да заспи в полунощ.

Каква е разликата между средния Иван и Стоян Над средното? Отговорът е очевиден. Стоян Над средното се простира отвъд ограниченията си и прави това, което средният Иван не желае.

Когато хората преглеждат вашата възможност, те разглеждат няколко елемента. Хората, които искате в бизнеса си… знаете, тези, за които мечтаем, тези, които броим, докато заспиваме през нощта, тези харизматични личности, страхотни лидери и комуникатори, ТЕЗИ хора правят следното:  Те ще прегледат компанията, бизнес плана, продуктите, управленския екип, лидерството на място, маркетинговата система, времето и други важни фактори. И знаете ли последното нещо, което те преглеждат, преди да се присъединят към вашата възможност? Три букви… В А С. Какво ще направите за тях? Какво можете да им предложите като спонсор? Могат ли да разчитат на вас? Отдадени ли сте на тази възможност? Какво е онова специално нещо във вас, което издига вашата възможност над всички други възможности, които те имат?

Именно затова факторът “ВИЕ” е толкова критично важен.

Така че, въпросът е… как можем ние като мрежовици да се разтегнем отвъд нашите ограничения, да се принудим да правим това, което е неудобно, и да работим за подобряване на фактора “ВИЕ”.

Има няколко много важни области, в които виждам нужда да се съсредоточа, по-специално по отношение на постигането на успех в мрежовия маркетинг. Те са както следва: комуникационни умения, знания за индустрията и компанията, работна етика, визуализация и постигане на цели (не само нагласа)

Ето няколко начина, по които можете да започнете да подобрявате фактора “ВИЕ”:

Четене и слушане: Отделете време, за да погълнете информация и да залеете ума и духа си с положителна информация, която може да ви помогне да се подобрите на всички нива. Четете книги за бизнеса, продажбите, комуникацията, поставянето на цели и мотивацията. Вместо да слушате радио, слушайте аудио програми, които ви изпълват със знания и ви вдъхновяват. Информацията, на която излагате ума си, ще влезе в съзнателния ви ум и в крайна сметка ще си намери път до подсъзнанието ви. Всички велики лидери непрекъснато се усъвършенстват чрез излагане на този вид информация. Личностното развитие е неразделна част от превръщането в истински MLM Pro.

Практикуване: Повторението е майка на знанието. Не можете да станете добри в нещо, което не практикувате редовно. Отделете време да практикувате това, което правите. Практикувайте как представяте бизнеса си, независимо дали лично, по телефона или на сцената. Не импровизирайте. За тези от вас, които се страхуват и им липсва увереност да представят бизнеса си, това е критично. Единственият начин да станете добри в нещо е като го практикувате всеки ден. Ако трябва да говорите по сценарий, практикувайте го, ако трябва да правите домашно представяне, практикувайте го, ако трябва да проследявате по телефона, практикувайте го! Практиката може да не ви направи перфектни, но ще ви прави все по-добри. Не забравяйте това и бизнесът ви ще расте.

Работа извън зоната на комфорт: Когато чувствате, че искате да се откажете, недейте. Когато почувствате, че сте направили достатъчно обаждания, направете още пет. Когато не ви се работи, работете. Когато любимата ви телевизионна програма е включена, изключете я и се хванете на работа. Ако откриете, че почиствате офиса си, вместо да провеждате разговори, почистете го след часове, а не в най-ценното телефонно време. Излизайте извън зоната си на комфорт във всичко, което правите, и ще станете повече. Когато станете повече, ще заслужавате да печелите повече.

Саможертва и дисциплина: Отнасяйте се към бизнеса си така, сякаш ви струва един милион да се включите. Не бъдете отсъстващ мениджър. Работете бизнеса си така, сякаш ви струва всичко, което притежавате, за да започнете. Отношението ви към бизнеса ви трябва да бъде “успей или умри”. Отнасяйте се към него като към хоби и ще имате доходи като от хоби. Отнасяйте се към него като към бизнес за милиони долари, какъвто си е, и ще откриете, че ще печелите повече, отколкото можете да си представите.

Тест “Огледало”: Погледнете се в огледалото и се запитайте: “Правя ли всичко, което мога, всичко, което трябва да направя, за да успея в този бизнес? Дали съм толкова фокусиран, целенасочен и предприемащ необходимите действия, колкото един лидер, печелещ 50 000 долара на месец в този бизнес? “Огледалният” тест, наричан още самопроверка, играе жизненоважна роля, за да ви държи на курса. Правете го редовно и бъдете честни със себе си. Ако не сте влезли в пътя, дайте си сметка за това и не забравяйте да го поправите… бързо!

Крайният резултат от практикуването на тези прости задачи е, че факторът “Вие” ще се подобри и това ще доведе до положителни резултати във вашия бизнес, личния ви живот, физическата ви годност и умствените ви способности.

Работете усилено, за да станете повече. Животът е твърде кратък, за да се държите затворени в зоните си на комфорт.

Вашият коментар