Posted on Leave a comment

Да се върнем към мрежовия маркетинг

В мрежовия маркетинг истината е достатъчно добра! Няма нужда да преувеличавате! – Дейна Колинз

От корпоративен кариерен път до мултимилионер от мрежовия маркетинг

Дейна Колинс се насочва към мрежовия маркетинг преди 17 години, след като осъзнава, че пътят на корпоративната кариера, по който върви, няма да изпълни мечтите й да стане майка и домакиня. Поглеждайки в кристалната топка, тя осъзнава, че след 5 години ще бъде едно или две стъпала по-високо на корпоративна стълба, облегната на грешната стена. Това осъзнаване я подтикна да погледне по-отблизо професията на мрежовия маркетинг. Виждайки, че може да направи достатъчно пари, за да ходи в мола без вина, тя скача в бизнеса.

Въпреки това, като много хора от корпоративния свят, тя е смутена от простотата на бизнеса и се опитва да го джазира. Със силен опит в продажбите тя успява да убеди другите да се присъединят към нея. За съжаление, сложността, която създава, прави невъзможно тези, които тя записва, да успеят. Тя прави парите си за мола без вина, но е разочарована, че не изгражда организация. Затова решава да стане студент по професията и да преодолее себе си.

След като внедрява основните принципи на мрежовия маркетинг в своя бизнес, тя бързо става един от най-добре печелещите в своята компания и мултимилионер. Удостоена е с най-високото отличие от своята компания за принос в обучението и въвеждане на инструменти, които поставиха нейната компания на картата на света. Продължавайки дуплицирането на тези основи, дана поддържа статута си на най-висок доход в своята компания повече от 10 години.

Най-голямото постижение на Дейна до момента е 3 деца на 17, 15 и 11 г. Тя е много присъстваща в живота им, докато изгражда своя бизнес за мрежов маркетинг. Заедно със съпруга си, бивш армейски рейнджър и собственик на частна охранителна компания, те живеят в Савана, Джорджия, на вода. Дейна обича да пътува по света, да издържа на предизвикателството на кросфита, да посещава ТЕД конференции и да сърфира.

Дана активно подкрепя своята организация за мрежов маркетинг като треньор и ментор, така че нейният опит да се превърне в далновидност на другите, за да могат те да създадат живота на мечтите си.

За повечето от нас, включително и за мен, професията мрежов маркетинг беше нещо, което се бях заклела лично и публично, че никога няма да правя. И съм сигурна, че си мислите „Да, това бях и аз“, защото това е едното нещо, което повечето хора казват, че никога не биха правили. Поне това е моята история. И вероятно това е и вашата история, вероятно не сте тръгнали да търсите професията, а случайно сте попаднали на нея.

Нашият бизнес се нарича мрежов маркетинг. Един от насрещните ветрове, пред които сме изправени особено след 2020 г. е, че сме разводнили модела си. Имаме много специфичен бизнес модел в рамките на директните продажби, които обхващат и електронната търговия, и социалните продажби, и кутии, за които може да се абонирате да идват до вратата ви всеки месец. Всички тези неща попадат под чадъра на директните продажби, но мрежовият маркетинг е много специфичен модел.

Мисля, че през 2020 г. се отклонихме от правилния модел на бизнеса, и то много. Не можехме да излезем и да правим нещата, които дотогава бяхме правили, и до голяма степен се превърнахме в нещо като електронна търговия. За много компании в ММ 2020, 21 и 22 бяха невероятни години. Хората бяха заседнали у дома и можеха да купуват неща само чрез интернет. Освен това имаше опасения за недостиг, така че хората се запасяваха с продукти. Ако сте в компания, която предлага хранителни продукти, хората може да са купували по 20 опаковки протеини на прах, така че да имат трайна храна, която не се разваля.

Така че видяхме безпрецедентни неща да се случват през тези години. Едно от нещата, които не се случиха обаче, е нещото, което е една от самите основи на нашата професия и по-специално на нашия бизнес модел: спряхме да набираме рекрутъри, които на свой ред набират дистрибутори. Знам, че думата рекрутър е проблемна дума, но ще разясня защо съм толкова страстна за това, което правим, защо трябва да го споделяме повече, особено точно сега, и защо трябва да се гордеем с нашата професия.

Трябва да станем смели и да спрем да се опитваме да се преструваме, че бизнесът ни е нещо различно от това, което е, защото годините след 2020 ни показаха, че когато не набираме рекрутъри, забавяме развитието на бизнеса. Ще ви помогна да разберете малко повече какво ни прави толкова уникални и защо нашият модел за мрежов маркетинг е по-добър бизнес модел от други модели за директни продажби. Нека просто изясним, че през 2020 г. бяхме наистина фокусирани върху привличането на клиенти. Клиентите са крайната игра и те са невероятно важни за това, което правим, защото в крайна сметка ни плащат за изграждането на лоялни клиенти, нали? Така че това е, което мислим, че трябва да правим. И така, фокусирахме се върху това през 2020 г. и затова в следващите години нямаме геометричния растеж, който идва от добавянето на екип!

Ето някои причини, поради които споделянето на възможността сега е по-важно от всякога. Когато за първи път се запознах с моята компания, мислех, че това е едно от „онези неща“ и веднага спирах всеки разговор за възможността. Скоро наистина се влюбих в продуктите, и мисля, че това се случва с много хора. Ние се влюбваме в продуктите, но възможността не е интересна за нас.

Имах много идеи за мрежовия маркетинг и те се основаваха на това, което други хора бяха казвали, хора, които нямаха никакъв опит в професията и никакъв реален успех в други области на собствения си живот. И все пак те хулеха тази професия и сееха семена в съзнанието ми. Когато ние споделяме възможността с хората, трябва да си имаме едно наум, че за тях това е единственото нещо, което са казали, че никога няма да правят! Имаме наистина трудна работа, но компаниите ни плащат толкова добре и има бонуси за автомобили, а не бонуси за велосипеди, защото нашата работа е да покажем на хората, че това е наистина солиден, благороден, почтен и невероятен бизнес модел. Това е, за което ни се плаща!

Щом сте тук, това означава, че сте били готови да отворите ума си, били сте готови да обмислите различен набор от идеи. Така че наистина ви поздравявам за това, защото това изисква смелост. Вярвам, че накрая ще осъзнаете, че именно тази смелост е това, което ще ви движи напред като лидери в мрежовия маркетинг и ще помогне и на други хора да отворят умовете си за това, което правим, какво имаме и какво може да направи то в живота им.

Мама ми зададе прост въпрос: къде се виждаш след пет години? Знаех, че кариерният път, по който се насочвам, няма да ми даде гъвкавостта, която исках в живота си, защото исках да имам деца и да участвам в живота им. Знаех, че корпоративната кариера, която преследвах, нямаше да ми даде този резултат. Започнах да гледам напред по пътя, виждах накъде отивам и знаех, че наистина трябва да мисля за промяна на посоката. И така, тогава разговорът с човека, който ме запозна с моята ММ компания, започна да се върти в ума ми. Тази жена ми беше казала достатъчно, за да осъзная, че възможността за доходи всъщност е много съществена и че може да се работи гъвкаво и да се съвместява с други задължения като семейство и ходене на работа.

Днес въпросът „къде ще бъдеш след пет години“ е малко по-предизвикателен. Помислете за събитията от последните пет години. Кой би предвидил глобална пандемия? Война в Украйна? Рекордна инфлация? Влиянието на TikTok и неговият възход? Така че имахме безпрецедентна промяна през последните няколко години и сега повече от всякога трябва да обмислим създаването на план за живота си, а не само петгодишен план, нали?

На последното събиране на лидерите, което правим всяка година за моя екип, един от ораторите ни помоли да направим нещо, което ще ви помоля да направите и вие. Нарисувайте 9 реда по 10 точки. Вземете възрастта си и задраскайте точките от първата до тази, която съответства на вашата възраст в години. Точките, които са изключени, представляват годините, които вече сте използвали. Останалите точки представляват годините, които ви остават.

Всеки от нас трябва да разбере, че светът се е променил значително, и то не само през последните пет години. Преди няколко години видях на летището в Атланта над ескалаторите един билборд, на който пишеше, че когато това летище е били строено, средната продължителност на човешкия живот е била 57 години. И си спомням, че си помислих, боже мой, тогава щях да съм почти мъртва, а днес щях със сигурност да съм мъртва. Това е доста невероятно, че просто не толкова отдавна средната продължителност на живота беше 57 години. Днес, тя е около 80-90, така че това е голяма промяна, особено финансово.

Искам да помислите за това: когато 65-годишната възраст е била определена като пенсионна възраст, средната продължителност на живота е била 57 г., така че повечето хора не са достигали пенсионна възраст. И когато хората започнаха да живеят по-дълго и да получават пенсии, за много компании тези разходи започнаха да растат и в крайна сметка направиха компаниите неспособни да се конкурират. Нови играчи влизаха на пазара и те можеха да правят нещата по-евтино, защото не бяха обременени с всички тези разходи за плащане на пенсии на хора, които вече не работеха за тях. Така че днес ние сами трябва да пестим за нашите пенсионни планове, защото компаниите елиминираха пенсионните планове. Грижата за старините вече до голяма степен са отговорност на самите работещи, които сега живеят много по-дълго, а това означава, че трябва да спестяват от това, което и без друго не е достатъчно, така че парите ни да ни надживеят, а не ние тях. Искаме парите ни да продължат толкова дълго, колкото живеем.

На това лидерско събитие дойде един финансов експерт и едно от нещата, които той каза, наистина ме порази: само 12% от населението се чувства добре финансово. А това е човек, който е водещ експерт по управление на богатството, който според Forbes е един от най-добрите финансови умове в света. А останалите 88% от хората? Мнозинството не са подготвени финансово и не се чувстват добре финансово. Ако се случи неочаквано житейско събитие, те не са подготвени. 66% от хората живеят от заплата до заплата.

Той също каза, че за да се пенсионирате, трябва да вземете предвид и инфлацията, а ние преживяхме инфлация през миналата година, знаете, че спестените пари губят стойността си, че инфлацията и данъците също трябва да бъдат отчетени при пенсиониране в това, което спестявате. И той каза, че трябва да сте спестили 2,5 милиона в банка, за да можете спокойно да се пенсионирате. Колко хора смятате, че са готови да си позволят да спрат да работят?

Вярвам, че повечето хора се нуждаят от това, което предлагаме. Вярвам, че имаме отговор, че моделът на мрежовия маркетинг е отговорът. Мисля, че днес сме по-актуални от всякога, защото въпросът, който измъчва толкова много хора днес, е „как мога да се почувствам финансово спокоен“.

Нека да разгледаме историята на мрежовия маркетинг, защото тя си струва да се разкаже и да се знае. През 1946 г. компания, наречена „California Vitamins“,  търсела начин да надхвърли това да бъдат компания за директни продажби. И те осъзнали, че за да растат и да бъдат по-големи, трябва да преразгледат модела на директните продажби. Дотогава единственият начин да градят екип бил чрез специално наети за целта хора измежду най-добрите им продавачи, които можели да изграждат екип в рамките на определена територия. Но после фирмата решила, че от първия ден всеки може да гради екип за продажби,  което било наистина революционно по онова време. Така те промениха парадигмата и преминаха от директни продажби към мрежов маркетинг. Затова десет години по-късно те изживяват нещо, наречено експоненциален растеж. И това е, което мрежовият маркетинг прави: дава възможност да изградите бизнес с експоненциален растеж.

Един от витаминните продукти, продавани от Калифорнийските витамини, се нарича Nutrilite (Нутрилайт). Днес той е номер едно продаван витаминен препарат в света! Номер едно продаван витамин, независимо от канала за продажби, дали е на дребно, дали е Amazon или нещо друго. Това е продукт за мрежов маркетинг, създаден от „California Vitamins“! В крайна сметка имаше двама души в Калифорнийските витамини, Рич ДеВос и Джей ван Андел, които се отделиха и основаха Amway, а след това придобиха Калифорнийските витамини. И чрез Amway днес Nutrilite е най-продаваният витамин в света! За мен това говори много за истинската сила на нашата професия.

 Какво направиха Калифорнийските витамини и какво имаме възможност да направим ние, когато постигнем експоненциален растеж на продажбите? Можем да увеличим растежа на дистрибуторите и на тяхната търговска сила, като помогнем на всички да добавят нови активни дистрибутори. Искам да помислите за това: когато говорите с хората и им казвате, че  трябва да се включат, за да ползват продукти, създавате линеен бизнес модел. Но когато кажем на хората освен продукта да споделят и възможността, и че заедно ще изградим голям екип за продажби, можем да създадем експоненциален растеж.

Да речем, че намерите трима души да излязат и да споделят продукта и възможността на вашата компания и след това тези трима души обучат още по трима души. Сега имате девет души и след това тези девет души всички обучават по трима, стават 27 и след това се превръщат в 81 и след това в 243 и след това в 729, 2187 и 3280. Нека да разгледаме това по друг начин: определено може да намерите 3 клиента този месец, и сигурно можете следващия месец да намерите 9 клиента. Вероятно бихте могли да излезете през следващия месец и да намерите 27 клиенти, което би било наистина трудно. А следващия месец бихте ли могли да излезете и да намерите 81 клиенти? Надали. А след това бихте могли да намерите 243 клиенти? Почти е сигурно, че няма как да направите това! Така че само чрез продажби, което е линеен модел, не можем да създадем този експоненциален растеж.

Но като намерим други хора, които да правят това, което ние правим, а именно да продават продукти, да споделят възможността и да изграждат екипи, можем да създадем този комбиниран експоненциален растеж. А вижте какво се случва, когато просто добавим още един, преминаваме от умножаване по три към умножаване по четири, преминаваме от 4 към 16, към 64, после 256, 1024, 4096, 16 384 или общо 21 845. Погледнете този скок от 3280 до 21 000, и как сега достигаме 4000 много преди да достигнем 3000 само с умножение по три – това е силата на експоненциалния растеж, защото удвоявате растежа като прибавяте само още един човек.

Традиционният модел на директни продажби е да се продава директно на клиента. Очевидно клиентите са крайната игра, но клиентите ви не правят дупликация. Погледнете отчета във вашия бекофис и ще видите, че клиентите не се дуплицират! Клиентите са хора, които се включват, защото харесват продукта, но дистрибуторите идват, защото искат да правят бизнеса. Защото да влезете в мрежовия маркетинг само заради продукта е едно, а съвсем друго е да дойдете, за да говорите с познатите си за „онова нещо“ и че трябва да им продавате продукти, при което ще печелите пари, правейки „това нещо“, за което сте казвали, че никога няма да го правите, и те вероятно са казвали, че никога няма да го правят. Искам да знаете, че клиентите не дуплицират, но екипът ви от дистрибутори го прави – те излизат и намират още клиенти и дистрибутори.

Хората казват, че много дистрибутори напускат, и защо да търсите дистрибутори, ако те ще се откажат? Реалността е, че 50 до 90% от хората, които започват в ММ, не завършват това, което са започнали, но знаете ли какво? Това е вярно за всичко, което хората правят! Дали училище, работа, брак – хората напускат неща през цялото време. Хирата са професионалисти в напускането и в отказването от мечтите си, независимо с какво се занимават!

Но познайте какво се случва, когато хората идват във вашата мрежа като дистрибутори? Те обикват продуктите, те имат по-големи поръчки, те остават с вас по-дълго и са далеч по-лоялни, защото са отделили време, за да се запознаят наистина с ползите от продуктите. Те са убедени повече от тези, които просто опитват отделни продукти. Те казват на приятелите си и на семейството си, че трябва да опитат тези страхотни продукти. Те инвестират повече в бизнеса, те са по-лоялни и остават по-дълго, така че това са хората, които ви помагат да преодолеете отпадането и напускането много по-бързо!

Как мрежовият маркетинг е решение за младите? Ако сте млади, един допълнителен доход би ви позволил да инвестирате и това би ви поставило в позиция да имате тази финансова сигурност в живота си. Да кажем, че сте започнали да инвестирате по 300 долара на месец и сте на 25 години. На 75 години ще сте вложили 180 000, но ще имате на сметката си малко над един милион спестени, което е невероятно. Това е силата на сложната лихва. Когато младите хора разберат как работи натрупването, те ще осъзнаят, че тази възможност е най-достъпният начин, ако сте млади, да създадете значителна инвестиции в бъдещето си.

А ако сте по-възрастни, това е невероятен начин да създадете план Б до края на живота си. Ако са ви останали по-малко от половината точки от онези 90, какво ще стане, ако вместо пари вложите малко пот (усилия) в ММ? Ще си създадете поток от доходи, който може да се увеличава и може да продължи до края на живота ви и след това. Помислете за това: има хора в нашата професия, които са трето поколение в мрежовия маркетинг, те имат бизнес, който са наследили от родителите си, които са го наследили от своите родители, които са започнали бизнеса! Наследяването, което имаме в мрежовия маркетинг, го прави толкова устойчив бизнес модел и средство, за постигане на финансовите цели на всеки човек, който се отвори към него.

В моята долна линия има една жена, която достигна върха на бизнеса. Тя започна на 65 – беше медицинска сестра, която работеше за един доктор, той се пенсионира и тя ми каза, че просто не може да се обучи, за да работи за друг лекар. Аз  я познавах и бях говорила с нея за моята възможност в продължение на години, но тя все казваше, че „това“ просто не е за нея. След това животът се промени и тя се обърна към мен, защото беше решила, че ще започне. Нейният  бизнес тръгна много бързо, защото го работеше като бизнес, все едно че е инвестирала в него всичките си спестявания и е теглила заем от банката. Затова бързо стигна върха на компенсационния план.

Няколко години по-късно дъщеря ѝ почина. Винаги е трагично, когато едно дете умира, а тя не само загуби дъщеря си, но трябваше и да се грижи за внук с увреждания, така че наистина не бе в състояние да продължи бизнеса си. Но хубавото на нашия бизнес е, че имаме горна линия, която е заинтересована от нашия успех, която помага на нашия екип. Така че аз се намесих и нейният екип продължи да се справя много добре, всъщност продължи да расте. Тя вече е в 80-те си години и ми се обади да ми каже, че чекът ѝ за бонус за кола е по-голям от пенсията ѝ по социално осигуряване и че е толкова благодарна, защото благодарение на бизнеса си с мрежов маркетинг има нещо, на което може да се опре финансово. В това е красотата и силата на нашия бизнес.

Някои хора казват „Как да изляза и да говоря с хората за продуктите, когато сме в такава икономическа криза, хората нямат пари“ и пр. Ще им кажа това:

Първо, продуктите, които предлагаме чрез ММ, в повечето случаи превъзхождат това, което хората и без това купуват. Хората вече харчат пари за продукти, които на пръв поглед приличат на нашите, те вече са ги предвидили в бюджета си. Просто ние им предлагаме да използват нещо по-добро.

Второ, направете така, че хората да възприемат това, което предлагате, като нещо ценно. Не гледайте новините, защото те раздуват проблемите и промиват мозъци. Хората харчат пари за какво ли не. Например, скоро имаше концерт на Тейлър Суифт, билетите току-що бяха пуснати в продажба и дъщеря ми искаше да си купи билет. Тя имаше ранен достъп и беше номер 2000 в опашката! Така че е въпрос на ценност – ако хората възприемат  стойността, те ще дадат парите. Толкова е просто. Така че ние трябва да се погрижим нашето предложение да съдържа ценност, и да има нещо много ценно в модела, който предлагаме. Да, нашите клиенти да могат да поръчват онлайн, но също така имат и вас на разположение, имат номера на мобилния ви телефон. Те могат да ви се обадят, да ви задават въпроси директно, а не да попаднат на телефонен секретар, който казва „Натиснете 4, след това натиснете 3“, докато не стигнеш до жив човек. Те знаят, че ще им вдигнете телефона, ще говорите с тях, ще им обърнете внимание. И тогава, когато нещо се промени в живота им, те ще ви се доверят достатъчно, за да изслушат какво имате да предложите по отношение на този бизнес модел, тази невероятна възможност.

Така че не вярвам, че сегашното време не е добър момент. Мисля, че бизнес моделът, който сме възприели последните няколко години, не е точно мрежов маркетинг. Да, работим нещо, не знам какво правим, но това не е мрежов маркетинг и не е същата възможност. Трябва да се върнем към разбирането на това, което правим. Трябва да спрем да се опитваме да променим името на бизнеса. Трябва да спрем да се наричаме нещо различно от горди професионалисти в мрежовия маркетинг, защото в крайна сметка това сме ние, това е, което правим, и трябва да отстояваме това, в което вярваме.

Трябва да бъдем най-добрите в мрежовия маркетинг, най-добрата версия на себе си в нашата професия. Така един ден в не много далечното бъдеще хората ще завършат гимназия или колеж и ще кажат, че искат да започнат бизнес с мрежов маркетинг. Те ще знаят, че това е великолепен бизнес модел и че просто трябва да намерят компанията, с която искат да работят. Това е, към което трябва да се стремим и знам, че заедно можем да направим това. Имам доверие във всички вас защото сте били достатъчно отворени и достатъчно смели, за да направите нещо, за което вероятно преди сте казали, че никога няма да го правите…

Вашият коментар