Posted on Leave a comment

Биг Ал към лидерите

Скъпи Лидери, имахте ли някакви проблеми тази седмица? Аз имах. Обзалагам се, че всички ние очакваме още проблеми следващата седмица, нали? Все пак, такъв е животът. В случай, че не сте забелязали проблеми тази седмица, нека да ви разкажа за няколко, които може би сте пропуснали:

  • Сътрудник не е отговорил на обаждането ви.
  • Клиент си е помислил, че сте луд.
  • Някой е говорил лъжи по ваш адрес.
  • Приятел ви е завидял на успеха.
  • Новият ви дистрибутор не е поръчал повече продукти.

Всички тези проблеми ще ви се случат отново следващата седмица, плюс някои нови. А вашите сътрудници просто “не включват”. Те си мислят, че сте станали Лидер, защото нямате никакви проблеми. Ние си знаем най-добре. Лидерите имат същите проблеми, които имат и клиентите. Единствената разлика е в начина, по който реагираме на тези същите проблеми.

Как Лидерите реагират на проблемите? Нека видим един пример.

Когато хората не са съгласни с нас, ние разбираме, че те са свободни да имат собствено мнение. Това е тежко понякога. Но ако настояваме да имаме правото да казваме на другите как трябва да мислят, то тогава те нямат ли същото право да ни казват как ние трябва да мислим? Ние не си мислим, че ако хората не са съгласни с нас, това е проблем. Ние го приемаме за нещо естествено. Това е човешко. И просто продължаваме да си гледаме работата. За нас това е лесно. Ние сме Лидери.

Аз обаче се притеснявам за Не-лидерите. Не-лидерите позволяват на външния свят и външните събития да им влияят. Те позволяват на всички тези външни влияния и случайности да определят живота им. Те не знаят, че имат правото сами да решават какви искат да бъдат.

Аз бих желал да мога да гарантирам на Не-лидерите, че в живота им няма да има проблеми… но не мога. Иска ми се те никога да не бъдат глобени за превишена скорост, винаги да успяват да платят сметките си навреме, никой да не им отказва, никой да не клюкарства по техен адрес и колата им никога да не се разваля.

Животът е пълен с проблеми. И ако ние успеем да помогнем на Не-лидерите да се научат да се справят с всекидневните си проблеми, можем да им помогнем да променят живота си. Като Лидери ние имаме задължението да помагаме на другите да станат по-добри.

Междувременно, продължавайте да променяте животи! Това прави света по-хубаво място за живеене.

Вашият коментар