Posted on Leave a comment

7-те закона на лидерството в мрежовия маркетинг

Ранди Гейдж за лидерството в МЛМ

Нашият бизнес е свързан с развитие на лидерство. За да успеете наистина на високо ниво, имате нужда от способността да идентифицирате съществуващите лидери, да разпознаете предстоящите потенциални лидери и след това да помогнете на тези потенциални лидери да стъпят в своето величие. Не само трябва да ръководите екипа си, но в крайна сметка трябва да се оттеглите и да направите място за нови лидери, които да се появят и да поемат ролята ви. Вашата работа е да работите така, че да не трябва повече да работите – т.е. да научите всеки свой клон да се справя без вас.

След повече от 40 години работа и анализ на тези процеси, аз ги определих количествено в седем лидерски закона. За да станете наистина велик лидер в професията на мрежовия маркетинг, трябва да сте в съответствие с всички тези закони. Нека да разгледаме списъка и да видим как ги прилагате…

Закон за лидерството #1: Първият човек, когото водиш, си ти самият.

Когато бях на година или две в бизнеса, се оплаквах на спонсора си за моя екип. Повечето от тях бяха мързеливи, никога не водеха гости на срещите и просто искаха да чакат групата им да ги направи богати. Чудех се защо не могат да бъдат повече като мен. За съжаление, те бяха. Това беше проблемът. Бях направил класическата грешка на много начинаещи в мрежовия маркетинг: мислех си, че можеш да спонсорираш няколко души и след това да ги управляваш, за да те направят богат.

Съжалявам, това куче няма да ловува. Защото нашият бизнес е моделиране на поведение. Всъщност няма значение какво казвате на хората си; те ви гледат какво правите. Вие никога не сте извън показ. Те забелязват, ако доведете гости, ако спонсорирате нови хора, ако правите нови директори, ако посещавате събития и ако следвате системата. Те изучават как уважавате спонсорската линия (или не). Те наблюдават как се справяте с проблемите, как взаимодействате с компанията и как говорите за другите хора, когато тези хора не са наоколо.

Най-доброто обучение, което някога съм получавал за мрежов маркетинг, не идва от мрежовия маркетинг. Най-много ми помогна работата, която вършех като ръководител на политически кампании, в домсъвета на нашия блок и като председател на Търговската камара и на църковното ми настоятелство. Защото във всеки случай работех с изцяло доброволческа армия. Когато не можете да наемате и уволнявате хора, вие сте принудени да се научите как да вдъхновявате, да водите и да си партнирате за обща цел.

И всяко лидерство започва с личен пример… Трябва да докажете, че сте способни да ръководите първо себе си, преди да можете да очаквате някой друг да реши да ви последва. И парадоксалното е, че когато контролирате собствените си действия, това влияе върху действията на целия ви екип. Вие предизвиквате определено поведение да се случи и да се формира култура, но го правите, като моделирате поведението сами и като пример, който хората решават да дублират.

Закон за лидерството #2: Вие развивате хората си, а те развиват мрежата

Всъщност не можете да развивате мрежата си сами, никой не може. Мрежите постоянно се променят, защото са съставени от много различни видове хора, култури, работни навици, системи и философии. Индивидуалните действия на мнозинството се превръщат в движещ фактор за това, което мрежата прави.

И всичко започва с личностното израстване… Вашият бизнес ще расте толкова бързо, колкото и вие. Всичко, което правите, за да растете сами, по някакъв начин помага на бизнеса ви да расте. Изучаването на чужд език, завършването на вечерен курс по философия или дори изучаването на йога ще доведе до добри неща, които ще се случат във вашия бизнес. Докато растете във всяка област, се получава осмоза, която се прехвърля в други области. Развивате увереност, уравновесеност, мъдрост, знания и умения. Всички тези неща ви правят по-привлекателни за кандидатите и увеличават уважението, което получавате от екипа си.

Ключът е в създаването на култура на личностно израстване във вашия екип… Не е достатъчно да кажете на хората си да четат положителни книги или да слушат положителни аудиозаписи. Повечето хора дори не знаят какво означава това. Ако имате структурирана програма за саморазвитие за вашия екип, ще видите драстично по-добри резултати. Неща като програма за книга на месеца или абонаментна серия за аудио файлове работят удивително добре.

Закон за лидерството #3: Вие не управлявате хора – вие водите хора и управлявате неща

Един от големите проблеми в мрежовия маркетинг са термините, които компаниите приемат за напредък в ранга. Те обичат да дават на хората титли като мениджър, директори и надзорници. И те обикновено са за рангове на входно ниво. Какво се случва след това? Те спират да спонсорират и искат да управляват, насочват или контролират.

Мрежовият маркетинг не е свързан с управление на хора, а с воденето им (лидерство). Това означава да се даде пример, да се моделира поведението и да се достигне до групата, да се ръководи и тренира. Лидерството е способността да караш хората доброволно да правят неща, които обикновено не биха искали да правят. Не принуждавайте хората да правят неща; Правете така, че те да искат да правят неща. Особено неща, които обикновено не биха искали да правят.

Често се обръщаме към военните за примери за лидерство, защото примерите са толкова убедителни. Някой решава да атакува картечно гнездо, да се хвърли на граната или да предприеме някакво друго героично действие, за да спаси своите другари или невинни цивилни. Това не става без силно, мощно ръководство от полевите лидери, може би дори до държавния глава.

Сега очевидно нямаме нужда от такива драматични действия от хората в нашия бизнес. Но когато ръководите екипа умело, вие ги карате да решат да правят неща, които не са искали да правят, когато за първи път са се присъединили към бизнеса. Те могат да варират от закупуване и носене на първата им вратовръзка, домакинство на първата им домашна среща или говорене пред много хора.

Закон за лидерството #4: Истинските лидери не развиват вярата на хората в лидера – те развиват вярата им в самите себе си

Много хора смятат, че лидерство означава създаване на увереност и вяра в тях като лидер. Демагозите могат да направят това, но всъщност не напредват в каузата. Лидерите, които правят положителна разлика, подхранват тези, които ги следват, да вярват в себе си. Не продавайте на екипа си какъв велик лидер сте вие самите. Продавайте им увереността, че самите те са способни да правят, да имат и да стават повече. Изградете вярата им в собствените им уникални способности да бъдат велики и наистина ще бъдете велик лидер.

Закон за лидерството #5: Ако казваш на всички да водят, никой не го прави

Вероятно сте чували за изследването по отношение на човешкото поведение, когато голяма тълпа става свидетел на грабеж. Никой не се обажда в полицията, защото има толкова много минувачи и всички предполагат, че някой друг ще го направи. Има подобна динамика в лидерството в мрежовия маркетинг и тя ни води до това, което вероятно е най-голямата грешка, която хората правят в бизнеса… Те приемат, че всеки, който се присъединява към бизнеса, е лидер или иска да стане лидер, така че се отнасят към всички като към един. Голяма грешка. Нищо не убива израстването на един екип по-бързо.

Ето защо: Съберете 100 души от кое да е населено място. Вероятно петима от тях имат лидерски потенциал и желание. Останалите 95% са много по-щастливи да бъдат последователи. Сега в нашия бизнес цифрите обикновено са по-високи, ако вършите добра работа с маркетинговите си усилия. Привличате предприемачи и хора с предприемачески стремежи, така че може да имате 10 или дори 15 процента от екипа си с лидерски потенциал.

Това все още ви оставя 85 процента, които не искат да водят. Страхуват се да водят. И не искат отговорността, която върви с лидерството. Те обичат продуктите или услугите, искат да печелят достатъчно, за да покрият разходите си и може да са доволни от няколкостотин лева на месец допълнителен доход. Те могат да получат тези ползи с минимално количество усилия, така че са щастливи в тази ситуация. Не превръщайте лидерското поведение в задължително условие за включване в екипа. Ако го направите, това ще доведе до две неща, които ще се случат…

  1. Обезсилвате много потенциални лидери, защото те мислят, че всички останали са лидери, а самите те не са способни; и
  2. Плашите 85-те процента, защото те всъщност не искат да бъдат лидери. Ако обиждате, омаловажавате или унижавате хората, защото не желаят да станат лидери, просто ги изгонвате от бизнеса. А мрежа с 15 процента лидери и без 85 процента последователи бързо ще се превърне в никаква мрежа.

Когато оставите съденето настрана и просто оставите хората да участват на нивото, с което се чувстват комфортно, те се задържат много по-дълго. И ако ги държите да се мотаят около екипа, има голям шанс някъде по пътя да решат, че са готови да бъдат лидери. Имате нужда от целия спектър: лидери, последователи и потребители на продукти. Нека всеки сам избере към коя категория иска да принадлежи.

Закон за лидерството #6: Лидерите подхранват и празнуват успеха на своите последователи

Вие сте в бизнеса за себе си и носите отговорност за това. Имате цели, които сте задали, рангове, които достигате, и други показатели, които ви казват кога сте на пистата или извън нея. Това може да ви накара да станете егоцентрични и да ви отведе по грешен път.

Едно от нещата, които способните лидери правят, е да измерват, наблюдават и модулират напредъка си, като използват показатели от хора в екипа си. Вместо да се фокусирате само върху напредъка си в ранга, помислете как да накарате петима от вашите лично включени дистрибутори да постигнат следващия ранг. Това със сигурност ще помогне на собствения ви напредък, и ще го направи по-добре. Защото ще имате по-силна основа в основата на напредъка ви. И това трябва да се подразбира, но все пак ще го кажа – лидерите не се страхуват от напредъка на своя народ или не му завиждат. Те го празнуват! Признавайте и празнувайте постиженията на вашия екип и винаги ще има още какво да се признае и отпразнува.

Закон за лидерството #7: Истинският тест за лидерство не е колко последователи имаш, а колко лидери развиваш.

Това е много свързано със закон номер четири. И в нито един бизнес това не е по-важно, отколкото в мрежовия маркетинг. В нашия бизнес всичко е свързано с развитието на лидерите. За максимална дупликация трябва да имате следващи поколения лидери, които идват в редиците на всеки няколко месеца. Това означава да се откажете от необходимостта винаги да контролирате, да правите всички презентации и да провеждате всички обучителни събития.

Това означава също така да се позволи на развиващите се лидери да правят грешки. И те ще правят грешки. И те ще правят неща понякога, които може би бихте могли да направите по-добре. Но ако не позволявате на хората си да опитват нови неща, да се учат и да израстват чрез грешки, винаги ще трябва да правите всичко сами. Вашите истински критерии трябва да бъдат никога да не правите нещо за членове на екипа си, което те могат да направят сами. Ако помогнете на последователите си да развият вяра в себе си, по-голям брой ще се превърнат в лидери. А само така можете да направите истински пробиви и да развиете голям бизнес!

Вашият коментар