Posted on Leave a comment

От посредственост към богатство

Джим Рон (1930-2009) е известен като ментор, бизнесмен, лидер, вдъхновяващ оратор и автор в областта на личностното развитие. Със своята мощна философия за успеха, той се фокусира върху важни теми като мотивация, предприемачество, идеи за постигане на цели и усъвършенстване на личността. Чрез многобройни семинари, лекции и публикации, Джим Рон вдъхновява хората да преодолеят предизвикателствата и да постигнат изключителни резултати в живота си. Той предоставя практични съвети и мотивиращи истории, които обръщат внимание на важността на личната мотивация и решителността за постигане на успех. С богат опит и дългогодишно вдъхновение на публиката, Джим Рон оставя дълбоки следи в областта на мотивацията и развитието на личността, помагайки хората да променят и трансформират своя живот.

Стъпка 1: Стани сериозен! (Get serious)

Това е номер едно. Няма заместител за това. Трябва да станеш наистина сериозен. Не трябва да бъдеш мрачен, но трябва да бъдеш сериозен.

Познавам човек, който си позволява половин дузина вицове да го задържат от постигането на богатство. Той не е известен като богат, а е известен като шегаджия, което може да е добре, ако това е начинът, по който искаш да живееш, но наистина не е най-добрият начин да постигнеш богатство. За да преминеш от посредственост към богатство, трябва да станеш сериозен.

Трябва също така да станеш сериозен по отношение на две много важни неща:

  1. Да определиш целите си и къде искаш да стигнеш. Планирането на следващите пет до десет години е от решаващо значение. Какво искаш да постигнеш икономически? Къде искаш да отидеш? Какъв човек искаш да бъдеш? Какво би искал да имаш? Какво би искал да споделиш? Колко би искал да печелиш? Докъде би искал да стигнеш? Това са някои от основните въпроси, които трябва да си зададеш. И за да постигнеш всичко това така, както искаш през следващите пет или десет години, според моето лично мнение, трябва да станеш сериозен.
  2. Трябва също да станеш сериозен по отношение на друго важно нещо, наречено лично развитие. Личното развитие е стремежът да станеш човекът, който искаш да бъдеш. И за да станеш този човек, трябва да работиш усилено за него. След десет години, без съмнение, ще се превърнеш в някой. Големият въпрос е в какво ще се превърнеш? И ако започнеш да работиш по този път сега, съм сигурен, че за кратко време може да се насочиш по нов път, за да станеш този човек, който искаш да бъдеш.

Има още един много важеен въпрос: след десет години, със сигурност ще пристигнеш – въпросът е къде? За да отговориш на въпроса “къде” и какъв човек искаш да бъдеш, трябва да станеш сериозен. Така че, това е точка номер едно, за да направиш живота си стойностен и уникален. За да преминеш от средностатистически към богатство, трябва да станеш сериозен.

Стъпка 2. Стани умен! (Get smart)

За да направиш живота си стойностен, трябва да имаш идеи и информация. Трябва да бъдеш умен. Всъщност през това десетилетие трябва да бъдеш много по-умен, отколкото си бил през предишното десетилетие. Трябва да четеш книги. Трябва да намериш информацията.

Когато имам възможност да говоря с учениците от гимназията, това е темата: “Стани умен”. Няма нищо по-лошо от това да си глупав. И ако четеш книги, учиш от опита си, правиш всичко възможно, за да получиш информация, със сигурност тази година ще бъдеш по-мъдър от миналата.

Имам няколко техники как да станеш по-умен, които преподавам на семинарите си: водене на дневник, ходене на лекции, ходене на семинари, слушане на проповеди, вземане на идеи от други хора. Просто трябва да поддържаш постоянния процес на учене. Никога не спирай да търсиш знание. И това е една от ключовите точки за преминаване от средностатистическия към богатство: стани умен.

Стъпка 3: Тръгни, действай! (Get going)

Всичко, което си научил, няма да ти бъде много полезно, ако не го включиш в план за действие. Трябва да тръгнеш, да започнеш да действаш. Създай игрален план, включи всички добри неща, които си научил, в действие – икономическо действие, социално действие, лично действие. Научи се да направиш промените, наистина да свършиш работата, наистина да функционираш. Трябва да тръгнеш – това е ключът.

Някои хора постоянно учат, но не превръщат наученото в действие, т.е. не предприемат нужните действия. Това е като човекът, който постоянно внася строителни материали на строителната площадка, но никога не изгражда нищо. Той носи пясъка, чакъла, прозорците, вратите и материалите за покрива и просто ги струпва, но никога не изгражда нищо. Виж, ако правиш това достатъчно дълго, доста скоро ще дойдат и ще те отведат.

Трябва да направиш нещо с това, което си научил. Трябва да предприемеш действие. Трябва да тръгнеш. Това е едно от най-важните неща – как да научиш да проектираш дните си, седмиците си, месеците си, така че да предприемеш правилните действия, за да получиш правилните резултати, които търсиш.

Стъпка 4: Eнтусиазирай се. (Get excited)

Не говорим за фалшивия ентусиазъм, означаващ само да мислиш позитивно. Трябва да се вълнуваш от някои много основни неща. Едното е: вълнувай се от способността си да накараш себе си да направиш необходимите неща, защото дисциплината е важна стъпка номер едно към личния напредък. И всеки път, когато човек пожелае, може да направи големи промени в живота си лично, социално и финансово. Никога вашето утре не е нужно да е същото като вашето днес! Казвайте си какво бихте могли да направите днес, ако наистина искате.

Актът на убийство е ясна индикация, че човек в един драстичен акт може завинаги да промени хода на живота си. Просто се случва да е в негативна посока. Това, което бих ви помолил да направите, започвайки от днес, е да се вълнувате от вършенето на действия – положителни, конструктивни, да направите промените в живота си, които искате да направите, и да отидете в посоката, в която искате да отидете.

Ето това е номер четири – изпълни се с ентусиазъм, вълнувай се. Въодушеви се от потенциала си! Човешкият капацитет обикновено никога не е проблем. Дори малките деца могат да научат няколко езика. Можем да се научим да правим най-невероятните неща! Всичко, което трябва да направим, е да отделим време, за да го направим. Така че това не е въпрос на капацитет, това е въпрос на преценка, на ентусиазъм, на воля и на достатъчно силно желание.

Вълнуващо е да знаеш, че всеки ден, в който пожелаеш, можеш да промениш живота си. Всеки ден, който избереш, можеш да направиш големи промени. Никога не е нужно животът ти да остава един и същ. Вълнуващо е да знаеш това, че наистина можеш да направиш нещата, които ще доведат до големи промени в живота ти.

Стъпка 5: Прави почивки. (Get away)

Особено в последните 15-20 години открих, че в живота има едно много важно нещо, наречено баланс. Трябва да се научиш да си почиваш, да се измъкваш. Трябва да се научиш да се измъкваш и да бъдеш сам, да се научиш да се измъкваш и да размишляваш, да се научиш да се измъкваш и да се научиш как да живееш, както и как да печелиш. Колко тъжно би било да се научиш как да печелиш добре, но да не се научиш как да живееш добре. Трябва да балансираш живота си.

Има едно нещо, наречено живот със стил. Жизненият стил е начинът, по който се научаваш да живееш живота си. Някои хора имат пари, но не знаят как да ги харчат. Те имат време, но не знаят как да го похарчат. Някои хора са успешни, но не знаят как да похарчат успеха си. Те не знаят какво да правят с него, не получават радост от него, по-скоро получават враждебност.

Баща взима 5 долара, смачква ги, хвърля ги по сина си и казва “Щом толкова ти трябват, вземи ги!” Това са същите 5 долара, но вместо да ги раздава с радост, той се освобождава от тях с враждебност, това е разликата в това да не знаеш как да живееш. Нарича се стил на живот.

След това трябва да отделиш време да култивираш добри приятели. Трябва да отделиш време за семейството си. Трябва да отделиш време за хората, които са важни за теб. Проектирай живота си в тези отношения: измъкни се, отделяй време да помислиш за живота си, да презаредиш батериите си, да се развиваш в области, които са далеч от твоето предприятие. И тогава, когато се върнеш в своя бизнес след като си отделил това време, за да балансираш живота си, ще откриеш, че работата по твоето предприятие наистина ще върви много по-добре.

И така, това са петте прости стъпки, за да преминеш от средностатистически към богатство:

  • Стани сериозен (Get serious)
  • Стани умен (Get smart)
  • Тръгни (Get going)
  • Ентусиазирай се (Get excited)
  • Почивай си (Get away)
Вашият коментар